UEFA Avrupa Uluslar C Ligi 1. Grupta Lüksemburg’la İstanbul’da 3-3 berabere kalan A Milli Futbol Takımımız bu sonuçla grup lideri olarak B Ligi’ne yükselmeyi garantiledi.

Gücü sınırlı rakibi karşısında üç kez yenik duruma düşen milli takım, beraberliği son dakikalarda İsmail’in ayağından bulduğu golle kurtardı. Son maçında ise Faroe Adaları deplasmanında formalite mücadelesine çıkan Ay Yıldızlılar bu karşılaşmada, zayıf rakibi önünde, gruptaki tek yenilgisini 2-1’lik skorla alarak 13 puanla maç maratonunu tamamladı.

Evet kalite olarak gruptaki tüm rakiplerinden üstün olduğumuz, daha kuralar çekildiğinde apaçık ortadaydı. Kâğıt üzerinde çok net görülen üstünlüğümüz, oynadığımız ilk dört maçta alınan galibiyetlerle tescillendi. Ancak, Lüksemburg beraberliği ve son maçtaki Faroe Adaları yenilgisi biraz neşemizi kaçırmadı değil. Her şeye rağmen, sonuç itibarıyla hedeflediği liderliği elde eden ‘Bizim Çocuklar’ı altı maçta alınan dört galibiyet, bir beraberlik ve bir yenilgiyle bir şekilde başarılı olarak değerlendirebiliriz.

Açıkçası, kulüpler kategorisinde bu sezon Avrupa kupalarında mücadele eden beş takımımızın dördünün gruplarında iyi bir konumda olup yollarına devam ediyor oluşları, Milli takımımızın B grubuna yükselerek klasman atlaması, birlikte değerlendirdiğimizde gerçekten mutluluk veriyor insana.

Zaten, kulüp takımlarımızın başarısının Milli takıma, Milli takımın yükselişinin de kulüp takımlarına olumlu katkı vermesi, bir başka deyişle tetiklemesi son derece normal.

Günün sonunda oluşan bu tablo, yakın zamanda düşüş yaşadığımız UEFA Ülkeler Sıralamasındaki yerimizi de olumlu etkileyecektir. Önümüzdeki günlerde açıklanacak sıralamada inşallah bunu göreceğiz.

Bir başka önemli nokta da, bir sezon sonra B Grubu'na geri dönen Milli Takım için Uluslar Ligi'nden EURO 2024'e katılma yolunun açılması. Çünkü, formata göre üç takım, Uluslar Ligi kontenjanından EURO 2024'e dahil olacak.

Milli takımımız Uluslar Ligi'nde topladığı puanlarla bu kontenjandan şampiyonaya katılma hakkına sahip.

Uluslar Ligi'nde A, B ve C Ligi'nde en fazla puanı olan ve Avrupa Şampiyonası bileti alamayan ülkeler play-off oynayacak. Buna göre, Ay Yıldızlılar EURO 2024 Elemeleri'nde başarılı olamazsa, C Ligi'nde en çok puan toplayan diğer üç takımla mücadele edecek. 

Play-off' yarı finalleri çift, final maçı ise tek ayaklı oynanacak. Finalde başarılı olan takım Avrupa Şampiyonası'na gidecek. 

Sonuç olarak, ‘Bizim Çocuklar’ ortaya koyduğu performansla, uzun süre sonra,  ilk kez ülke insanını gülümsetti. Dilerim futbolumuzdaki bu ivme, Milli ve kulüp takımları bazında istikrarlı olur.

Hoşçakalın…