Sevgili Önce Vatan Gazetesi okurları,

Balkanlardan günümüze gelen,hemen her şehirde açılan ''BALKAN MUTFAKLARI''sayesinde hepimizin severek aldığı ,kimi zaman üzeri yoğurtsuz börek niyetine yediği,kimimizin misafire ''mantı''olarak ikram ettiği bu nefis lezzetli göçmen yemeğini evinizin mutfağında pişirmeye ne dersiniz?

Kocaman bir tepsi mantının sofraya geldiğinde çok çabuk tüketileceğinin garantisini verebilirim.Bir hafta sonu mutfağa biraz fazla zaman ayırın ve sevdiklerinizle bu lezzetli yemeği paylaşın.İşte sizler için tarifimiz..

Hepinize şimdiden kolay gelsin.

MALZEMELER:

1 su bardağı + 1 kahve fincanı su

1 ad yumurta

1 kahve fincanı zeytinyağ

1 yemek kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

5,5 - 6 su bardağı un (sıvı malzemelerden sonra unu kontrollü olarak ekleyin)

İÇ HARCI:

300 gr dana kıyma

1 ad kuru soğan

tuz

karabiber

HAMUR ARALARINA SÜRMEK İÇİN:

3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ

1/2 su bardağı zeytinyağ karışımı

ÜZERİNE:

500 gr yoğurt

3 diş sarımsak

EN ÜSTE:

1 yemek kaşığı tereyağ

Kırmızı biber

YAPILIŞI:

Önce hamuru hazırlamakla işe başlayalım.

Sıvı malzemeleri bir kaseye alın ve karıştırın.

Un,tuz ve kabartma tozunu ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğurun.

Hamurun üzerini örterek 1 saat dinlendirin.

Bu arada iç harcını hazırlayın.

Kuru soğanı çok küçük doğrayın.(su bırakmaması için)

Kıyma ile karıştırın ve tuzunu karabiberini ekleyerek bir kenara alın.

Dinlenen hamuru 15 beze olarak yuvarlayın.

Her bir bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açın.

3lü gruplar halinde aralarına yağ karışımı sürerek kat kat yerleştirin.

Her bir üçlü grubu elinizle çekerek büyütün.(hazır yufka boyutunda)

En küçük 5x5 kare olarak kesin.(daha büyük de kesebilirsiniz.)

Kare hamurların ortalarına kıyma yerleştirin.

Bohça gibi kapatın ve ters çevirerek tepsiye yerleştirin.

Bütün hamuru aynı şekilde hazırlayın ve sıkı sıkı tepsiye dizin.

180 derece de ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.

Bu arada sarımsağı az tuz ile dövün ve yoğurtla karıştırın.

Bir fincan su ekleyerek yoğurdu biraz sulu hale getirin.

Pişen mantının üzerine sarımsaklı yoğurdunu gezdirin ve fırının ısısına tekrar bırakın (yoğurdunu biraz çeksin)

Servis esnasında üzerine kızdırılmış tereyağında kırmızı biber gezdirin.

Bu nefis yemeği çok seveceksiniz.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle.