Haini, art niyet sahibi, yalan dolan üzerine, hayatını çıkar üzerine kuran önemli sayı da yurttaşımız var. Milletimizin, halkımızın önemli çoğunluğu ise tüm yoksulluğuna rağmen, akıl ve yürekten yoksun kalmadan, hep kendisinden daha zor şartlar da yaşam mücadelesi verenleri düşünerek, şükrederek, yük olmayan bir yaşamı benimseyen ekseriyettir. Yakın geçmişte vatanı için şehit olan askerimizin babası ile ilçe kaymakamı arasın da geçen diyalog şöyle gelişmiştir;
 
-Kaymakam; Bir ihtiyacınız var mı
--Şehit Babası; 290 lira özürlü maaşım var, yetiyor
 
Ülkelerin, milletlerin büyümesi, gelişmesi, tüm sorun ve sıkıntılara göğüs germesi, ilelebet varlığını sürdürmesi bu anlayıştır, bu tutumdur. Toplum olmak, çok insanın bir ara da yaşaması ayrı, yüksek değerlere haiz, somut varlıklardan ziyade, soyut ve varlığı ve devamının her şey olduğu anlayıştır. İçin de bulunduğu durumu fırsat görmek, halden fırsat edinip istekler yağdırmak, akla hayale gelmeyen ihtiyaçlar belirtmek etik değildir. Etik olmayan, ahlaksızca tavır dizisi ise kendi deneme alternatiflerini tüketip, vakıflar, dernekler aracılığıyla hırsızlık ve yolsuzluklara son sürat devam isteğidir. Her insan, istisnasız her insan zafiyet sahibidir. Hangimiz sıfır hata ile yaşadık diyebiliriz ki.
Hatasız olmak değil hedef, en az hata ile, en kısa süre de hatalardan sıyrılmak ve arınmak, hataların telafisi için mücadele etmek, doğru olanı hayata daim kılma azmi. ”Benden sonrası tufan” yaklaşımı acizlik, akılsızlık, art niyet ve zorba bir yaklaşım şeklidir. Bu negatif düşüncelere sahip biri, topluluğumuz da kaynak ve taraf bulamaz. Kötü olan ise bu düşünceye haiz olan kişi ve kişilerin devletin önemli üst kademelerini ele geçirme halleridir. Devlet gücü ve varlığının parasal ve rakamsal bir karşılığı yoktur, olamaz.
 
Gidişimiz, alarm veren ekonomik rakam ve sonuçlar ne olursa olsun, milletim, halkım, cumhuriyetin ilk yılları ve öncesin de canla başla büyük mücadeleyi bilenler, birinci ağızlardan dinleyenler, bazı kutsal ve değerlerin parasal karşılığı olmayacağını çok iyi bilirler.
Umutsuzluğa kapılmamak adına sıkça kendime tekrarını yaptığım varoluş azmi ve ortaya konulmuş mücadele ruhu insanım da yok olmamıştır. Umutsuzluğuma sebep, hüznüme neden ise, neden çekirge misali yere çarpmadan, yerle bir olmadan sıçraya mama halimiz. Geç anlıyor olan bir toplum da yaşıyor olmak durumuna ziyadesi ile üzülüyorum. Sevinilir mi bilmem ama on milyonlarca kaybı olma pahasına dahi olsa, bu milletin temel ve kutsal değerlerinin devam ediyor olması. 290 lira özürlü maaşım var, hamdolsun.
 
Kim ne derse desin,
Bu vatan, millet için,
Önce sinir eder, gerer,
Arada ölür canlar,
İçimiz yanar, yürek kanar
Ötesi, berisi bundan ibaret
Farklı düşünen, dileyen
Koşarak gelen kim varsa
Alır dersini, tırıs gider…