ANKARA - Uzmanlar, bilimsel literatürde, yunuslarda, genellikle anne yunusların yavrularına yardım ettiklerine ilişkin bilgiler bulunmasına karşın, grup halinde, zor durumdaki diğer bir yunusa yardım ettiklerine ilişkin bir örneğe ilk kez rastlandığını vurguladı.

New Scientist dergisinin internet sitesinde yer alan görüntülerde, 12 kadar yunusun, çırpınan, sağa sola yalpalayan ve bazen de baş aşağı suya batıp çıkan dişi bir yunus balığının etrafına toplandıkları görülüyor. Daha sonra  suya dalarak vücutlarıyla yaralı arkadaşlarına suyun altından destek veren yunuslar, vücutlarını bir çeşit sal gibi kullanarak arkadaşlarının boğulmasına mani olmaya çalışıyor.

Yardım amaçlı böylesi davranışların sadece zeki ve uzun ömürlü sosyal hayvan türlerinde görüldüğüne dikkati çeken uzmanlar, pek çok hayvan türünün, zor durumdaki hemcinslerinin yanından çabucak ayrılarak yaralı arkadaşlarını kendi başına bıraktıklarını belirtiyor.

Bilimsel adı "Delphinus capensis" olan "uzun burunlu tırtak" türü yunuslara ilişkin görüntüleri değerlendiren İngiltere'deki Sussex Universitesi Psikoloji Bölümü'nden, hayvan davranışları uzmanı Doç. Karen McComb, videonun, arkadaşlarını suyun üstünde tutarak boğulmasına mani olmak isteyen yunusların çok gelişmiş bir yöntem kullandığını gösterdiğini söyledi.