İSTANBUL

İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırıcısı üzerindeki iki ana deneyde de katkısı olan Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erhan Gülmez, Doç. Dr. Erkcan Özcan ve Doç. Dr. İbrahim Semiz, BÜ'de, son günlerin en önemli gelişmelerinden ''Higgs Bozonu'' keşfiyle ilgili konferans düzenledi.
CERN'deki ATLAS deneyinde görev yapan Doç. Dr. Erkcan Özcan, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile ilgili, bunun 1980'lerden beri tasarlanan ve bugün itibarıyla dünyanın en yüksek enerjili parçacık çarpıştırıcısı olduğunu söyledi. 
Çarpıştırıcının, yerin 100 metre altında ve 26,7 kilometre uzunluğunda olduğunu, 9600 süper mıknatıstan oluştuğunu anlatan Özcan, burada saniyede 600 milyon çarpışma elde edildiğini kaydetti. 
Çarpıştıcının, Eyfel Kulesi'nin 3,5 katı ağırlığında olduğunu, -271 santigrat dereceyle dünyanın en büyük buzdolabı olarak görülebileceğini, 10 üzeri eksi 13 atm iç basıncıyla güneş sistemindeki en boş yer olduğunu, oluşturduğu manyetik alanın da dünyanın manyetik alanının 150 bin katı olduğunu belirten Özcan, ''Buradaki çarpıştırmalardan bir yılda elde edilen veriyi CD'lere yazsak 20 km'lik bir dağ oluşurdu'' diye konuştu.
CERN'de keşfedilen ve kamuoyuna ''Higgs Bozonu keşfedildi'' şeklinde yansıyan buluşu doğrulayan Özcan, ''Yeni bir bozon bulduk. Kütlesi 126GeV civarında, yani protondan yaklaşık 135 kat ağır'' dedi. 
Bunun, ''büyük ihtimalle'' Higgs Bozonu olduğunu belirten Özcan, ''Standart Model'in beklediği bölgede ve de onunla uyumlu kanallarda bulundu. Ancak nihai kararı almak için, daha çok veri alıp bulduğumuz bozonun özelliklerini ortaya çıkartmalıyız. SM Higgs'i olsa da olmasa da insanlık için çok büyük bir buluş'' diye konuştu.