İSTANBUL - ''TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Avrupa Bölgesi Yarışması'' sergisi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde açıldı.

İTÜ'nün Avrupa Bölgesi Koordinatörlüğünü üstlediği sergide, güneş panellerinden organik gıdalara, lazer teknolojilerinden nano malzemeler kadar birçok proje sergileniyor.

Toplam 474 projenin gönderildiği yarışmada bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, kimya, matematik, sosyoloji ve tarih branşlarında toplam 114 proje sergilenmeye değer bulundu. 

İTÜ'de üç gün boyunca sergilenecek projeler İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nden akademisyenlerden oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. 

Kazanan projelerin İTÜ'de 23 Mart'ta yapılacak törenle ilan edilmesiyle bölge yarışması tamamlanacak. 

TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul-Avrupa Bölgesi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Özkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışmanın Türkiye'de 12 bölgede aynı anda başladığını, İstanbul'da yarışmanın Avrupa ve Asya olmak üzere iki ayağı bulunduğunu belirtti.

Kendilerinin yarışmanın Avrupa ayağını yürüttüğünü ifade eden Özkol, ''Burada 114 projeyi jüri üyelerimiz değerlendirip 20 tane birinci 18 tane de ikinci ve üçüncü seçecekler. Bu seçilen projeler tekrar Ankara'da yarışacak ve Türkiye için birinci, ikinci ve üçüncüler belirlenmiş olacak'' dedi.

-Arı sesi frekansı ile kulak çınlaması son buluyor- 

Sergide dikkat çeken projeler arasında, ''manyetik rezonans arı kulaklığı'', ''lazer savunma ve saldırı sistemleri'',  ''bilyeli deprem aparatı'', ''yonca ile antibakteriyel temizlik'', ''sıcaklığa maruz bırakılan pet şişelerdeki suların hücre canlılığı üzerindeki etkisi'', ''mucize bakteriyle zemin ve bina güçlendirme projesi'', ''Türkiye'de nükleer santral kurulmasında halkın rolü'' yer alıyor.

Edirne Keşan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Betül Büdün ve Melek Danacı'nın yürüttüğü ''Manyetik rezonans arı kulaklığı'' projesinde, arının iletişimde kullandığı ses frekansları kullanılarak kulak çınlaması tedavi edilebiliyor. 

Öğrencilerin geliştirdiği manyetik rezonans arı kulaklığı, dışarıdan verilen sesin, işitme sistemi içinde doğan kulak çınlamasını işitilmez hale getirerek bloke ediyor. Kulakta bulunan sinir liflerini onarıcı etkisi sayesinde bu tedavi ile bazı hastaların kulak çınlaması tamamıyla ortadan kaldırılıyor.

Betül Büdün, proje standında yaptığı açıklamada, arıların 6 kilometre ötedeki bir sesi bile çok iyi algılayıp ona direnç gösterdiklerini belirterek, ''Kulak çınlama sesinin de arılar için sorun teşkil eden ses olduğunu tespit ettik ve ona karşı bir direnç gösterdiklerini fark ettik. Arıları oluşturduğumuz manyetik rezonans arı kulaklığı içine koyduk. Burada kulak çınlamasını algılayan arıların o sese karşı maksimum derecede ses frekansı oluşturarak, o sesi üst üste titreşim yollayarak bastırdıklarını ve sinir liflerini onararak kulak çınlamasını ortadan kaldırdıklarını gördük'' diye konuştu.

Sergilenen projeler arasında, Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesinden Enes Bilgin'in insan psikolojisinin göz hareketlerine yansımasını araştırmayı amaçlayan ''Gözler Yalan Söylemez'' projesi de bulunuyor. 

Bilgin, proje için okulda 82 kişi arasında kameralı bir gözlükten faydalanarak deney yaptığını ve yazdığı program aracılığıyla kişinin sorulan sorulara verdiği cevaplarda göz hareketlerini takip ettiklerini belirtti.

Göz hareketlerini kaydettikleri veri tabanında istatistiksel bazı sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Bilgin, araştırma sonucunda kadınların düşüncelerinin gözlerine daha fazla yansıdığını tespit ettiklerini kaydetti.