Türkiye'de eğitim görme hakkı kazanan 300 Somalili öğrenciden 200'ü, Ankara'ya gelmek üzere Mogadişu'daki Aden Adde Uluslararası Havaalanı'ndan yola çıktı.
Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun, havaalanında yaptığı açıklamada, Türkiye'den eğitim bursu kazanan Somalili öğrencilerden 100'ünün de daha sonra Türkiye'ye hareket edeceğini bildirdi.
''Somali toplumunun gelişmesi için gerekli olan tek araç ilimdir'' diyen Torun, insani, toplumsal ve siyasi alanda Türkiye'nin her zaman Somali'ye destek olacağını vurguladı.
Torun, farklı uzmanlık dallarında, 10 doktora, 150 yüksek lisans ve 140 lisans öğrencisine burs imkanı tanındığını belirtti.
Somali Göç ve Vatandaşlık İşleri Daire Başkanı Abdullah Cafu da, ''Türkiye, Somali halkına desteğini hiç bir zaman esirgemedi. Somali hükümeti Türkiye'nin çabalarını takdir etmektedir'' dedi.
Türkiye'de eğitim hakkı kazanan Somalili öğrencilerden Ruveyda Hasan AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce İngiltere'deki bir üniversitede eğitim gördüğünü ancak yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle ülkesine dönmek zorunda kaldığını belirterek, Türkiye'de eğitim fırsatı bulmuş olmaktan çok memnun olduğunu belirtti.
''Türk hükümetinin bize yaptığı iyiliği asla unutmayacağız'' diyen Mogadişu Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yusuf İbrahim Haşi de, ''Yüksek lisans yapmak için, yurtdışına çıkmak benim için ulaşılması zor bir hayaldi. Ama Türkiye, hayalimin gerçekleşmesini sağladı'' diye konuştu.
Somalili öğrencilerin Ankara'ya geldikten sonra, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki üniversitelerde eğitim göreceği ifade edildi.