Tamamen Türk mühendislerin ürünü olan Letrons, 8 ay içerisinde 12 kişilik mühendislik ve 4 kişilik destek personeli olmak üzere toplamda 16 kişilik bir ekip tarafından geliştirildi. 1/1 ölçekte BMW aracın düzenlenmesiyle karşımıza çıkan robot, üstün tasarımıyla benzerlerinden sıyrılmayı başarıyor. Üstelik bu robotu gerçek bir arabadan inşa ettiler. BMW'yi parçalara ayırarak daha sonradan birleşimi yapıldı ve ortaya müthiş görüntüler çıktı.

 

Türk şirket Letvision'ın ürettiği Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip yerli Transformers otobot Letrons, görücüye çıktı. Gazi Üniversitesi Teknopark'ta 'Letrons' modellerinin ilk örneği ve liderleri olan 'Antimon' isimli robotun lansmanında konuşan Letvision Satış Pazarlama Direktörü ve Letrons'un mühendislerinden Turgut Alpagot, robota dönüşen araba hakkında bilgi verdi.


“Antimon Sizi Algılayarak Elini, Kolunu, Kafasını Oynatabiliyor”

Robotun araç formundayken mobil hareket kabiliyetiyle interaktif konuşma ve interaktif hareket kabiliyetine sahip olduğunu belirten Alpagot, "Antimon'a komut verdiğinizde, Antimon sizi algılayarak elini, kolunu, kafasını oynatabiliyor. Sesli olarak size yanıt verebiliyor" dedi.

 

“Henüz Trafiğe Çıkabilme Özelliğine Sahip Değil”

Uzaktan kumandayla çalışan Antimon'un eşi benzeri olmadığını kaydeden Alpagot, trafiğe çıkması, robot formundayken yürüyebilmesi, ağzının hareket etmesi gibi faaliyetlerini daha sonraki dönemlerde yapmayı planladıklarını söyledi.


“Gösteri İçin Talep Alıyoruz”

Alpagot, Türk Letrons'un tüm dünyada ses getirdiğini belirterek, birçok firmadan talep aldıklarını ve robota ait videonun 12 günde 125 bin defa izlendiğini ifade etti.

 

   200 Ncm DC Servo motor sayesinde kafasını 120 derece döndürebilen Letrons, 1.000 N aktüatör ile kaportayla bağlantı kuruyor. 100 N aktüatör sayesinde ise dinamik boyun hareketlerinin yanı sıra bilek,kol ve parmak hareketlerini de kolaylıkla yapabiliyor. 2.4 GHz 54 Mbps veri transfer hızına sahip Wi-Fi teknolojisiyle uzaktan kumanda ile kontrol edilen robot yaklaşık bir dakika içerisinde dönüşümünü tamamlıyor.

   Şu an için standart otomobil amacıyla kullanılamayan ancak birçoğumuzun çocukluk hayalini gerçekleştiren Letrons’un ayrıca Bizmut, Argon, Wolfram ve Tantal olmak üzere 4 farklı modeli bulunuyor. Her ne kadar işlevsellik anlamında çok büyük yeteneklere sahip olmasa da özellikle araştırma ve geliştirme cephesinde önemli mühendislik becerileri barındıran araç Türk imzası taşımasıyla da dikkat çekiyor.





Haber: Yağmur Tanyıldız
Kaynak: Güngören Dergi