ANKARA

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) savaş ve doğal afet durumunda vatandaşları anında uyaracak "İkaz ve Alarm Bütünleşik Sistemi" geliştirildi.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK BİLGEM ve AFAD, halkın ve acil durumlarda görev alacak kurumların düşman saldırılarına, kimyasal, biyolojik, radyasyon, nükleer madde tehlikeleri ve afetlere karşı uyarılmasını sağlayacak.

Proje kapsamında, coğrafi bilgi sistemi tabanlı haber yayını yapan haber alma ve yayma sistemi, hücresel yayın, SMS, mobil uygulama, televizyon, radyo ve sosyal ağlar üzerinden uyarı gönderilmesini sağlayan mesajla uyarı sistemi, anons yeteneğine sahip sirenlerle ikaz alarm yayını yapabilen bütünleşik siren sistemi kuruldu. Böylece tümleşik çalışan, merkezi olarak kontrol edilebilen, yaygın afet acil durum uyarı sistemi oluşturuldu.

"İkaz ve Alarm Bütünleşik Sistemi" ile AFAD, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu paydaşları arasında entegrasyon sağlandı.