ANKARA - Gündelik yaşamdan uzay bilimlerine, eğitimden yazılıma kadar birçok alanda teknolojik çalışmalar yapan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), son dönemde savunma sanayi alanında yaptığı başarılı çalışmalarla dikkatleri çekiyor.

AA muhabirinin TÜBİTAK'ın "Ulusal Hedefler Doğrultusunda 2012" adlı çalışmasından yaptığı derlemeye göre, TÜBİTAK, ilk milli seyir füzesi, beton delici bomba, jetlerde kullanılan hassas güdüm kiti, ısıl pil teknolojisi, lazer detektörler, kriptolu cep telefonu gibi önemli çalışmalara imza atıyor.

TÜBİTAK'ın füze teknolojilerindeki çalışmalarıyla, bu alanda önemli savunma sanayi ülkeleri arasına adını yazdıran Türkiye, söz konusu çalışmalarla hava savunmasında da önemli taktiksel üstünlüklere sahip oldu.

Gelişmiş silah sistemlerinin en kritik bileşenlerinden biri olan ısıl pil teknolojisi TÜBİTAK tarafından tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak geliştirildi.

Yerli gözlem uyduları Rasat ve Göktürk-2'yi uzaya taşıyan Türkiye, dünyadaki "uzay ligi"nde de yerini almış oldu.

TÜBİTAK'ın yerli imkanlarla geliştirdiği ve ürettiği ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 2011 yılının Ağustos ayından bu yana uzayda görüntü alıyor. RASAT tarafından dünyanın dört bir tarafında çekilen görüntüler, TÜBİTAK yer istasyonundan başarıyla indiriliyor.