ANKARA - TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, başarılı bilim insanlarına her yıl Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle verilen TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri'nin 2014 yılı başvuruları başladı. Ödüller, Bilim, Özel ve Teşvik ile TÜBİTAK-TWAS (Gelişmekte Olan Dünya için Bilimler Akademisi) Teşvik Ödülü olmak üzere 4 ayrı kategoride verilecek. 31 Aralık 2013 Salı gününe kadar devam edecek başvurular için bilim insanları, "www.tubitak.gov.tr/oduller" adresinden ulaşacakları aday formlarını ve istenilen diğer belgeleri TÜBİTAK Bilim Kurulu sekreterya birimine kargo veya posta yoluyla iletecek.

Ödüller temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimler alanlarında çalışmalarda bulunan bilim insanlarına verilecek.

TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerini bulacak. Ödüllerini Cumhurbaşkanı Gül'den alacak bilim insanlarına para, altın veya gümüş plaket, ödül beratı ile araştırmalarda kullanması için bilim kurulunca belirlenen miktarda destek verilecek.

Ödüller kimlere veriliyor?

Bilim ödülü, Türkiye'de yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunanlara, özel ödül bilim ödülü eşdeğeri olarak yurt dışında yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bilim insanlarına, teşvik ödülü bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip ve ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş Türkiye'de ikamet edenlere verilecek.

TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü de bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş, Türkiye'de yerleşik bilim insanlarına, matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında yıllar itibariyle dönüşümlü olarak veriliyor.

2013 Bilim Ödülleri'nin alanları ve sayıları 24 Temmuz'da açıklanmış ve 2 bilim ödülü, 2 özel ödül ve 11 teşvik ödülü ile 1 TÜBİTAK-TWAS teşvik ödülü verilmesine karar verilmişti. Ödüller, Aralık ayında Köşk'te düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.