KOCAELİ - Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye nüfusunun üçte birinin yaşadığı Marmara Bölgesi'nde yer alan Kocaeli'de, sanayi atıklarının "Tehlikeli atık lisanslı araçlar" tarafından taşındığı belirtilerek, geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine teslim edilen atıkların güvenli bir şekilde imha edildiği kaydedildi.

Projeyle atık taşıma lisansı bulunan 539 aracın 24 saat izlendiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin her bölgesine giden ve sanayi atıkları alabilen bu araçların uydu aracılığıyla her an takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, belirtilen güzergahın dışına çıkan ya da yükünü geri dönüşüm tesisine götürmediği tespit edilen araçların bağlı bulunduğu firmalara, 505 bin ile 5 milyon lira arasında para cezası ile lisansının iptaline varan cezalar verildiği belirtildi.

Kocaeli Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nden harfiyat taşıma güzergahı alan kamyonların, güzergah dışına çıkıp çıkmadığının kontrol edilmesi amacıyla bu araçlara çip takıldığına vurgu yapılan açıklamada, "Firmalara ait araçların dorsesine ayrı çekicisine ayrı takılan çipler sayesinde tehlikeli atık, atık yağ, bitkisel  atık yağ,  atık akü ve tıbbi atık taşıması yapan kamyonlar, 24 saat boyunca uydudan izlenerek hareketleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne aktarılıyor" ifadelerine yer verildi.

"Araçların kaçak döküm yapıp yapmadıkları anında tespit ediliyor"

Açıklamada, lisanslı tehlikeli atık geri kazanım, bertaraf ve ara depolama tesislerine giriş ve çıkış yapan kamyonların plakalarıyla taşıdığı yüklerin görülecek şekilde 24 saat kameraya kaydedildiği belirtilerek, tesislere atık giriş-çıkış kayıtları düzenli tutularak bir yıl süreyle saklandığı vurgulandı.

Söz konusu takipler sonucunda araçların gün içerisinde kullandıkları güzergahların izlediği, kaçak döküm yapıp yapmadığının anında tespit edildiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Valilik tarafından yürütülen örnek bir çalışmayla Kocaeli'nin atık envanteri çıkarıldı. Atıkların insan ve çevre sağlığına zarar vermeden bertarafı ve geri kazanımını hedef alan envanter çalışmasıyla atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, ara depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertaraf işlemleri sonrası kontrolü ve benzeri işlemleri kayıt altına alındı."