Azerbaycan Milli Meclisince Nisan 2017'de kabul edilen kapalı ve bazı açık kamu alanlarında sigara içilmesini yasaklayan "Tütün ürünleri kullanımının kısıtlanması" yasasının aralık sonunda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in onaylamasının ardından Azerbaycan da "dumansız hava sahası" kapsamına girdi. Azerbaycanlı yetkililer, yasa tasarısı hazırlanırken Türkiye tecrübesinden de faydalandı.

Halk sağlığının tütün ürünlerinin etkilerinden korunmasını devlet politikası olarak benimseyen yasa gereği, sağlık ve eğitim kurumlarında, müze, tiyatro ve sinema salonlarında, özel ve kamuya ait iş yerlerinde, ticari ve sosyal hizmetlerin verildiği tüm kapalı yapılarda sigara içilmesi yasak.

Yasaklanan yerler arasında, hava ve deniz limanları binaları, tren istasyonları, garlar, otobüs durakları, toplu taşıma araçları, taksiler, asansörler, çocuk parkları ve plajlar da bulunuyor. Oteller, kafe, bar ve restoranların kapalı alanları ile alt ve üst geçitler de bulunuyor.

Yasa gereği, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dolaylı veya doğrudan reklamı, bu ürünlerin çekilişle veya promosyon şeklinde ücretsiz olarak dağıtılması da yasak. Öte yandan yasakları ihlal edenlere de para cezaları getirildi.

"Türkiye tecrübesinden geniş şekilde faydalandık"

Milli Meclis Sağlık Komisyonu üyesi Milletvekili Musa Urud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün ürünlerinin yaygınlığının azaltılması için yapılan faaliyetlerin sadece sağlık konusu değil bir kültür konusu da olduğunu söyledi.

Dünyada artık herkesin sigaranın insan sağlığını kötü etkileyen en büyük kötü alışkanlık olduğunun farkına vardığını dile getiren Urud, şöyle konuştu:

"Bu yasa üzerinde uzun yıllar çalıştık. Türkiye tecrübesinden geniş şekilde faydalandık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki çalışmalarını takdir ediyoruz. Türk milletvekilleri de bize çok yardımcı oldu. Asıl amacımız sigara içenlerle mücadele değil. Amacımız çocuk ve gençlerimizin bu kötü alışkanlıktan uzak durmalarını sağlamak. Bu yasanın kabul edilmesini Azerbaycan'ın başarısı olarak görüyorum. Kardeş Türkiye'nin izinden giderek biz de kısa zamanda sigara içenlerin oranının azalmasını sağlayacağımızı düşünüyorum."

"Sigara yasağı insan hakları açısından önemli"

Sağlık Komisyonu üyesi Milletvekili Melahat İbrahimkızı da sigara ürünlerine karşı ülkede başlatılan kısıtlayıcı önlemlerin sadece sağlık ve çevre açısından değil insan hakları açısından da önem taşıdığına dikkat çekti.

Yürürlüğe giren yasayla devlet birimlerinin tütün ürünlerinin yaygınlaştırılmasına karşı daha aktif faaliyet göstereceğini söyleyen İbrahimkızı, "Kapalı alanlarda sigara içmeye alışmış bazı vatandaşlar, bazı durumlarda bunun çevresindeki insanlar için ne kadar zararlı olduğunu düşünmüyordu. Şimdi artık sigara içmeyenlerin hakları korunacak ve onlar kapalı alanlarda diğer kişilerin içtiği sigaraların dumanına maruz kalmayacak. Cumhurbaşkanı Aliyev'in ön ayak olduğu bu yasayla halk sağlığının korunması ve sigara tüketiminin en aza indirilmesi amaçlanıyor." ifadelerini kullandı.