ANKARA - ODTÜ, NATO’ya üyelik başvurusu yapan Moldovalı üst düzey güvenlik çalışanları ile sistem yöneticilerine NATO'nun yürüttüğü “Barış ve Güvenlik İçin Bilim Programı" kapsamında, "siber güvenlik" kursu verdi.

ODTÜ Enf Enstitüsünde kursu yakından izleyen NATO Yeni Güvenlik Sorunları Dairesi Stratejiler ve Projeler Başdanışmanı Michael F. Gaul,  siber savunmanın NATO'nun gündemindeki önde gelen konular arasında bulunduğunu ifade etti.

NATO'nun Lisbon ve Chicago toplantılarında da siber savunmanın derinlemesine incelendiğini, konunun NATO'nun  strateji konseptinin bir parçası olduğunu dile getiren Gaul, şöyle devam etti:

"NATO, öncelikle kendi ağlarını korumaya ve kendi ağlarını saldırılara karşı güçlendirmeye odaklanıyor. Ek olarak, müşterek güvenlik konsepti başlığı altında Moldova gibi ortak olduğumuz ülkelerle de işbirliği içerisindeyiz. Çünkü siber güvenlik küresel bir konu ve küresel tehditler içeriyor, bu sebeple ortaklarımızın da ağlarını güçlendirmesi anlamlı. Özellikle bazı ortak ülkelerin ağları bizim ağlarımıza operasyonal ve görev temelli bağlı durumdalar."

Gaul, daha önce Afganistan, Karadağ ve Makedonya'dan gelen uzmanlara düzenlenen eğitimin, Moldovalı uzmanlara verildiğini belirterek, "Burada eğitim hakkında çok iyi izlenim aldık. Birleşik Devletler, Kanada, Birleşik Krallık'tan ve ortak ülkelerden konu hakkında özel deneyimleri olan Gürcistan'dan uzmanlar tarafından hazırlanmış mükemmel bir ders programına sahip olduğunu düşünüyorum. Aldığımız geri bildirimler de oldukça olumlu. Bu sebeple burada olma şansına sahip olmaktan memnunum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin NATO'nun "Barış ve Güvenlik İçin Bilim" programı kapsamındaki bu eğitimleri organize ederek önemli bir rol üstlendiğine işaret eden Gaul, "Bu rolü takdir ediyoruz. Bugün burada olmaktan ve eğitimin kalitesini görmekten mutluyum" diye konuştu.

ODTÜ'de 18 yıllık bilgi birikimi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal da ODTÜ'deki siber güvenlik eğitimlerinin daha önce Afganistan, Makedonya ve Karadağ’dan katılan sistem yöneticilerine yönelik düzenlendiğini ifade etti.

Bu yılki eğitimlere ise Moldovalı siber güvenlik uzmanları ve sistem yöneticilerinin katıldığını bildiren Baykal,  eğitimlerin NATO’nun önemli projeleri arasında yer alan "Barış ve Güvenlik İçin Bilim" programı kapsamında yürütüldüğünü söyledi.

Türkiye’de bu program kapsamındaki desteklerle siber güvenlik gibi önemli bir alanda eğitim olanağı yaratıldığına işaret eden Baykal, siber güvenlikteki 18 yıllık bilgi birikimleriyle NATO'ya üye olmaya aday ülkelerin Siber Olaylara Müdahale Ekipleri'nin eğitildiğini belirtti.

ODTÜ'nün bu eğitimlerle NATO'ya kendini kanıtladığını bildiren Baykal, "NATO bu eğitimleri başka bir yerde de verebilirdi. Ama bu eğitimler için Türkiye seçiliyor. Dört ülkede kritik hükümet alanlarında çalışan kişileri eğittik ve bu eğitimi vermekten de gurur duyuyoruz" dedi.

Savaşlar siber dünyada

Baykal, savaşların siber dünyada sürdürüldüğünü, kişilerin, kurumların ve devletlerin şahsi ve gizli bilgilerinin izinsiz olarak internet üzerinden dağıtıldığını ve bilgisayar vandalizminin yaygınlaştığını,  bilgisayarların robot ağlarına dönüştürüldüğünü, zombileştirildiğini ifade ederek, bu nedenle siber güvenlik eğitimlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye’nin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı'nın yayımlanmasıyla ulusal düzeyde sorumluluk ve yetkilerin tanımlandığına işaret eden Baykal,  Siber Olaylara Müdahale Merkezinin kurulmasıyla da konunun üst düzeyde ele alındığını kaydetti.

ODTÜ'nün bu alandaki çalışmalara katkı sağlamak için yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ettiğini anlatan Baykal, " Siber güvenlik alanında, uluslararası işbirliklerinin büyük önemi var. Çünkü sorun, tüm dünyayı ilgilendiriyor. Bu bağlamda, bu kursun önemli bir işlev yüklendiğine inanıyorum. Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz bu eğitim etkinliği, aynı zamanda Enstitümüzün,siber güvenlik alanında rüştünü ispat ettiğinin de bir göstergesi. Enstitü olarak, bundan gurur duyuyoruz" diye konuştu.