ANTALYA

Merkür'ün Güneş önünden geçişi, Antalya'da EXPO 2016 sergi alanına kurulan teleskopla büyük ekrandan izlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) Başuzman Araştırmacı Dr. Tuncay Özışık, etkinliğe katılanlara bilgi verdi.

Özışık, bilgilendirmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ender görülen gök olaylarını bu tarz etkinliklerle halka izlettirdiklerini söyledi.

Merkür'ün Güneş önünden geçişinin yüzyılda ortalama 13 kez gerçekleştiğini bildiren Özışık, "Bir önceki geçiş 2006'da gerçekleşmiş, bir sonraki 2019 yılında meydana gelecek." dedi.

Merkür'ün Güneş diskinin önünde "siyah küçük bir nokta" olarak gözüktüğüne dikkati çeken Özışık, geçmişte bu geçişlerin, Dünya ile Güneş uzaklığının çok hassas hesaplanması için kullanıldığını anlattı.

Özışık, bugün ise söz konusu geçişlerin, bilim toplum farkındalığı ve astronomik hesapların doğruluğunun teyidi şeklinde kullanıldığını ifade ederek, "TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi olarak Antalya'da biri Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi, diğeri EXPO alanında olmak üzere iki yerde istasyon kurduk. Antalya, gözlem açısından şanslı. Gayet güzel görüntü. Bazı illerde hava bulutlu olduğu için geçişin izlenemediği bilgisi geldi." diye konuştu.

Özışık, Güneş'e herhangi bir optik teleskopla filtresiz olarak bakmanın "kalıcı körlük" oluşturacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'den geçişin tamamının izlenemeyeceğini belirten Özışık, "Geçişin tamamını Türkiye'deki zaman diliminde Güneş battıktan sonra da devam edeceği için göremeyeceğiz. Başlangıcı ile yüzde 75'ini göreceğiz." bilgisini aktardı.