NİĞDE - Niğde Üniversitesinde (NÜ) yürütülen çalışmalar sonucunda, endüstriyel fabrikalarda enerji üretiminde kullanılan linyit kömürünün kazan altı olarak tabir edilen atık küllerinden tuğladan hafif ve briketten daha dayanıklı yapı malzemesi üretildi.

NÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'de bulunan bir endüstriyel fabrika yöneticisinin atık kül sorunlarına çözüm bulunmasına yönelik talebi doğrultusunda çalışma başlattıklarını söyledi.

Laboratuvar ortamında lisans öğrencileriyle birlikte yürüttükleri çalışma sonucunda brikete göre yüzde 20 dayanıklı ve tuğladan yüzde 10 daha hafif yapı malzemesi ürettiklerini belirten Sağlamtimur, geliştirdikleri yapı malzemesiyle depolanamaz katı atıklara yeni bir kullanım alanı oluşturulacağını ve inşaat sektöründe önemli ekonomik kazanımlar sağlanacağını dile getirdi.

Sağlamtimur, çalışma kapsamında atık küllerin değerlendirilebilmesi için yaklaşık 2 yılda binlerce deney yaptıklarını ve külün kazandırdığı avantajları gözlemlediklerini belirtti. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bilgil de hafiflik ve dayanıklılık özelliği kazandırdıkları yapı malzemesinin inşaat sektöründen talep görmeye başladığına işaret etti.

Bilgil, deneme amaçlı ürettikleri kütlelerin seri üretiminin yapılabilmesi için bazı firmalardan teklif aldıklarını söyledi.