TBMM

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin yazılı soru önergesine verdiği cevapta bir İtalyan firmasının yükleniciliğinde üretilen Göktürk-1 uydusunun tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğini, uydunun 2014 sonunda fırlatılmasının planlandığını ifade etti. 

Uydu kamerasının İsrail'den talep edildiği iddiasının doğru olmadığını kaydeden Ergün, uydunun kısıtlama olmaksızın dünyanın her noktasından görüntü alabileceğini ifade etti. Ergün, uydunun fırlatılmasının sözleşme çerçevesinde sigorta altına alındığının altını çizerek, fırlatmayla ilgili yaşanabilecek bir sorunun herhangi ilave maliyete neden olmadan çözüleceğini vurguladı. 
Göktürk-2 uydusunun en önemli özelliğinin yüksek yerlilik oranı olduğunu belirten Ergün, TÜBİTAK'ın, Göktürk-2'nin yerlilik oranının donanımlarda yüzde 80, yazılımlarda yüzde 100 olduğunu tespit ettiğini kaydetti. 

Göktürk-2 projesinin, Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda yürütüldüğünü anlatan Ergün,uydu yapılırken herhangi bir ülkeyle hükümetler arası anlaşma yapılmadığını ifade etti. Ergün, uydunun üretilmesinden sorumlu olan TÜBİTAK (UZAY) - TUSAŞ İş Ortaklığı'nın, Türkiye'de bulunmayan ürün ve hizmetleri kendi mevzuatları çerçevesinde satın aldığını belirtti.  

Rasat Türkiye'nin yüzde 98'ini görüntüledi

Göktürk-2'den önce TÜBİTAK (UZAY) tarafından, BİLSAT ve RASAT uydularının fırlatıldığını anımsatan Ergün, BİLSAT'ın, Ar-Ge amaçlı deneysel uydu olarak 2003-2006 yılları arasında görevini başarıyla yerine getirdiğini ifade etti. Ergün, 2011 yılında uzaya fırlatılan RASAT uydusunun ise halen tam kapasiteyle görevini sürdürdüğünü belirterek, "Bu sayede Türkiye'nin yüzde 98'i görüntülenmiş olup uydugörüntüleri konusunda kamu ve özel sektörün talepleri karşılanmaktadır" dedi.

Nihat Ergün, Göktürk-2 Projesi kapsamında diğer ülkelerle herhangi bir anlaşma gerçekleştirilmediğini belirterek, uydunun kullanım haklarının tümüyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olduğunu vurguladı.