MANİSA

Celal Bayar Üniversitesinde (CBÜ) yapılan araştırmada, erkek yumurtalığından alınan "öncü hücreden" üreme hücresiyle aynı proteinleri salgılayan bir hücre geliştirildi. Yeni hücrenin üreme hücresiyle aynı işlevi görebilmesi halinde embriyo elde edilmesinin yolu açılacak.   

CBÜ Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Vatansever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kök hücre araştırmalarının dünyada hızlı bir ilerleme kaydettiğini, hücrelerin artık ilaç gibi kullanılabildiği yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda üniversitelerinde de çok sayıda araştırma yürütüldüğünü belirtti.

Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezine başvuran erkeklerden alınan hücre örnekleri üzerinde çalışma yürüttüklerini belirten Vatansever, şunları ifade etti:

"Alınan örnekler içindeki öncü hücreleri kültür ortamında farklı testlere tabi tuttuk. Çalışmamızla erkek yumurtalığı içindeki öncü hücrelerin kültür ortamında erkek üreme hücresine benzer biçimde farklılaşabileceğini ispatladık. Geliştirdiğimiz yeni hücreler, üreme hücreleriyle aynı proteinleri salgılayabiliyor. Sonuç, dünyada benzer çalışmalar yapan bazı merkezler tarafından da heyecanla karşılandı. Şimdi elde ettiğimiz bu hücrelerin fonksiyonel olarak da erkek üreme hücresine benzer olup olmadığını analiz etmemiz gerekiyor. Bu analiz yapıldıktan sonra hücrelerin kullanılabilirliği test edilmiş olacak. Dolayısıyla bu çalışmanın erkeğe ait kısırlık problemlerinin çözümünde bir ön çalışma olduğunu söylüyoruz. Çalışmanın bundan sonraki bölümünde amacımız bu hücreleri kullanarak embriyo elde etmek. Bu hedefe ulaşma yolunda aldığımız ilk sonuçlar bizim için farklı bir ışık oldu, yeni bir alan ortaya çıkardı."