ÇANAKKALE - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bilimsel çalışmalarında kullanılacak "ÇOMÜ-1" adlı gemi, Gelibolu ilçesinde düzenlenen törenle denize indirildi.

Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu, törende yaptığı konuşmada, Vali Ahmet Çınar'ın bir görev nedeniyle Ankara'da bulunduğunu, bu nedenle törene gelemediğini, ancak ''hayırlı olsun'' dileğini ilettiğini söyledi.

ÇOMÜ ile gurur duyduklarını belirten Eskioğlu, "Üniversitemizin Türkiye'de önemli üniversiteler arasında yer alması gurur kaynağımız. Bu gemi ise üniversitemizin yaptığı bilimsel çalışmalara önemli katkı sunacak ve ÇOMÜ'yü daha ileriye taşıyacaktır" dedi.

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner ise Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinin dönüşüm projelerinden en önemli bir parçasını hayata geçirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Su ürünleri fakültemizin ismi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi olarak değişti. Sadece avlama ve benzeri işlerin yapıldığı bir fakülte olmaktan çıkıp, teknoloji alanlarının oluştuğu fakülteye dönüştü. Şu anda denize indirilmeyi bekleyen ÇOMÜ-1 adlı gemi bizlere daha fazla uygulama ve bilimsel araştırma yapma imkanı verecek. Gemi sayesinde en az 40 öğrencimiz aynı anda denizde uygulama yapma imkanına sahip olacak. Geminin gövdesi devletimiz tarafından bağışlandı. Aldığımızda iskelet halinde ve hiçbir donanımı yoktu. Şu anda ise her donanımı tamamlanmış, alanında modern bir gemi oldu."

Gemi denize indirildi

Törene, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü İsmail Durgun, Gelibolu Emniyet Müdürü Ali İhsan Sağlam, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İlçenin Karakova bölgesindeki özel bir tersanede tamamlanan gemi, 17 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 12 kişilik yatak kapasitesine sahip.