Tarihte yani bilim tarihinde bazı bilim insanları vardır ki; onlar aslında kahramanlardır. Onlar can almak için debilde canları yaşatmak için büyük fedakârlıklar yapmışlardır. Çünkü onlar insanlığı daha ileri noktaya götürme amacıyla kendilerini bilime feda etmişlerdir. İşte bilim için ve insanlığın güzel yaşamı için hayatını feda etmiş bilim insanları:

İsmail Cevheri: Gazneliler Döneminde doğmuş Türk bilginidir. Uçmanın yollarını araştırmış ve çok çeşitli kanat tasarımları yapmıştır. 

Evinin bahçesinde uçuş denemeleri yapan Cevheri, 1010 yılında tüm hazırlıklarını yapıp, kapı benzeri yapay kanatlarını kollarına takarak Nişapur Ulu Camii'nin kubbesine çıkmıştır. Kendisini izlemek için toplanan kalabalığa: "Ey ahali, benim yaptığım buluşu şimdiye kadar kimse yapmamıştır. Sizin gözlerinizin önünde şimdi uçacağım. Dünyada yapılacak en mühim şey göklere uçmaktadır. Ben de onu yapacağım" diye seslenerek kendini boşluğa bırakmış ve caminin kubbesinden havalanarak uçmaya başlamıştır.

Havada epeyce dolaştıktan sonra iniş sırasında işler yolunda gitmemiş ve yeterince yavaşlayamamıştır. Bu uçuş girişiminde hayatını kaybeden Farab'lı İmam İsmail Cevheri, tarihte bilinen ilk Türk hava şehididir. 

Marie Curie: Polonya asıllı Fransız fizikçi ve kimyager Maria Sklodowska Curie bilim dünyasında önemli başarılara imza atan mucit kadınların başında geliyor. Marie Curie, hem Nobel kimya hem Nobel fizik ödülüne sahiptir. Nobel kimya ve fizik ödülü almış bir bilim kadınıdır. Radyoaktivite üzerinde çalışmalar yapmıştır. O zamanlar radyasyonun zararları bilinmediğinden kansere yakalanıp kansere yenik düşmüştür.

Carl Scheele: İsveç asıllı Carl Scheele bir farmaologaynı zamanda da birçok kimyasal elementin bulucusudur. Scheele’nin keşfettiği elementler arasında oksijen, molibden, tungsten, manganez ve klorin gibi elementler bulunmaktadır. Scheele'nin en ilginç özelliği ise çalıştığı kimyasalların tadına bakmaktır. Ölüm sebebi hidrojen siyanürü tatmak olarak tarihe geçmiştir.

Elizabeth Ascheim; 1896 yılında ABD San Fransisco’da ilk röntgen laboratuvarını kurarak X-ışınlarının tıbbi tedavilerde kullanılması için çalışmalar yürüttü. ElizbethAscheim röntgen ışıkları üzerine çalışmalar yapmış ve X ışınlarını daha iyi kullanmak için kendisini denek olarak kullanmıştır. Maruz kaldığı fazla röntgen ışınından dolayı vücudunun her organında kanserli hücreler oluşmuş ve hayatını kaybetmiştir.

William Bullock: Amerikan asıllı Döner Silindirli Matbaa Makinesi’ni icat eden William Bullock bu icadıyla matbaa sanayisinde devrim yaratmıştır. Döner silindirler sayesinde daha hızlı ve daha kaliteli baskı yapılabilmiştir. William Bullock, icat ettiği bu makineyi tamir etmeye çalışırken, ayağına düşürmüş ve kangrenden hayatını kaybetmiştir.

Jean-Francois de Rozier: Fransız Fizik ve kimya öğretmeni olan Rozier balonla ilk uçuş yapan ve bu buluşu ilk defa test eden kişidir. Bu uçuş sırasında patlayan balonla hayatını kaybetmiş ve hayatını hava yolunda kaybeden ikinciinsan olarak adını tarihe yazdırmıştır.

Thomas Midgley Jr: Kurşunlu benzini keşfederek insanlığın hem sanayide hem ulaşımda ciddi yollar kat etmesini sağlayan Amerikalı ünlü mühendis ve kimyager Thomas Midgley Jr. kurşun zehirlenmesinden hayatını kaybetmiştir.

Sir Humphry Davy: Üstün zekâsıyla bilinen İngiliz kimyager Sir Humphry Davy, bulduğu gazların yanıcılık özelliğini test ederken yanarak ölmüştür.

Pilatre De Rozier ve Romain Kardeşler: Havacılıkta gelişmeler yirminci yüzyılın ilk çeyreğine kadar Fransa merkezli olmuştur. İngilizler, denizle alakalı olmayan her şeye şüphe ile baktıkları için balonlara kayıtsız kalırlar. Bu nedenle III.George’nin huzurunda 1783’te balon uçurulmuş ve havacılık dünyasının gelişmekte olduğuna iknaya çalışılmıştır. 13 Haziran 1785’te Pilatre De Rozier ve Romain Kardeşlerin uçuşunda balon 25. dakikada ateş almış ve her ikisi de hayatını kaybetmiştir. Bu olay ilk hava kazası olarak tarihe geçmiştir.

Auguste Andree: İsveçli mühendis, Kuzey Kutbu bölgesine balonla uçarak varmaya çalışmış, kendisine meşhur Nobel destek çıkmıştır. 80 gün havada kalacak 4.500m³’lük bir balon tasarlamış ve bir arkadaşıyla beraber seyahate çıkmıştır. Birçok aksaklıklar ile karşılaşırlar ve kendilerinden balon parçalarının bulunduğu tarihe kadar 50 yıl kadar haber alınamamıştır. Yani Auguste Andree ve arkadaşı uzun kuzey yolculuğunda kaybolurlar.

Alexander Bogdanov: Rus asıllı bilim adamı "Genç insan kanı transferiyle gençleşilebilir mi" sorusuna yanıt arayan Rus bilim adamı, hastalık testi yapmadan kendisine transfer ettiği Malaryalı bir hastanın kanıyla hayatını kaybetmiştir. 

Louis Alexander Slotin: Amerikan nükleer çalışmalarında görev almış Kanadalı fizikçi ve kimyagerdir. Uranyum ve plütonyum çekirdeklerinin kritik kütlesini hesaplamaya çalışmıştır. 21 Mayıs 1946’da yaptığı füzyon deneyinde oluşan patlama sonucu yoğun miktarda radyasyona maruz kalmış ve bu olay Slotin’nin 9 gün içinde yaşamını yitirmesine yol açmıştır.

İnsanlığın sağlıklı, uzun ve güzel yaşamı için çaba sarf eden ve de bu uğurda can veren birkaç bilim kahramanının yüceliklerini anlatmaya çalıştım. Bilim insanları sadece bir milletin değil, tüm insanlığın mensubu ve kahramanlarıdır. Ne mutlu insan yaşamı için çaba sarf edenlere!