Kur'an-ı Kerim, Şeytan'ın gizemli bir varlık ve Rabb'inin emrine uymayan cinlerden birisi olduğu, insanoğlu üzerinde hiçbir gücünün olmadığı sadece vesvese veren bir varlık, insanın ahlaki ve ruhi tekamülünün önünde bir engel, doğru yolun üzerinde pusu kuran bir varlık olduğunu anlatır.

Peki, toplumda beraber yaşadığımız insan görünümlü Şeytanlarla ne yapacağız? Her insan dünyaya masum olarak gelir. Ancak insanın baş edemediği iradesi kontrolden çıktığında, içindeki kötülük Şeytan figürü olarak karşımıza çıkar. Etrafımız alçak, yalancı, iftira atan, öz güveninizi sarsmak için türlü oyunlara başvuran, adaletsiz, haram yiyen ve  mutlu olmanızı istemeyen kötülerle dolu. Bunların kirli ruhları rahat değildir. Kendi ruhunun kötü olduğunu gören birisi, başkalarının nasıl iyi olabileceğini düşünebilir? Şüphe, vesvese, evham, heyecan, tedirginlik, kuruntu, huzursuzluk, kaygı ve korku duyarlar. Beyinleri Şeytanın oyunlarına çalışır.

Yaşam sürecimizde çok kötülükle karşılaşıyoruz ama en çokta şu Coronada birbirimize destek olacağımız yerde daha çok kötülük gördük. Herkesi kendimiz gibi zannettik, herkese çok güvendik, biz insanları insan zannettik. Bilmedik ki insanların ne kadar Şeytan olduğunu. 

İşimiz düştü ilgilenmediniz, rica ettik umursamadınız, olacak işimizin, anlaşmamızın önünü kestiniz, fırsatçı oldunuz, söz verdiniz yerine getirmediniz. En önemlisi zamanımızı çaldınız. Başarısızlıklarınızın faturasını bizden çıkardınız. Vicdanınız sizi rahatsız ettiğinde, savunma mekanizmanız olarak yaptığınız oyunlara bir kılıf uydurmak hiçde zor olmadı sizin için. 

Oysa ki biz elimizden gelen bütün iyilikleri sizin için yapmıştık ama siz Şeytanlığınızdan utanmadınız. İlahi adalet bunların sonucunda size dersinizi ve hakettiğini elbette verecektir. 

Bu kişiler daha öncede size kötülük yaptılarsa, asla düzelmelerini beklemeyin. Allah sizi affetsin, kalbi çürük insanlardan hepimizi korusun! Zilzal suresindeki ayetler, dünyada yapılan en küçük iyilik veya kötülüğün bile, ahiret gününde karşılığının ödül veya ceza şeklinde alınacağını ifade eder. 

Maalesef şu mübarek günlerde, Ramazan yardım kolisi dağıtıyorum diye, yasaklı madde dağıtan. Minik bir yavrumuzun hastalığı için yardım toplayan bir arkadaşın, sosyal medya sayfasını hackileyen, çalıştığınız yerdeki iş verenin paranızdan çalması, kadına, çocuğa, hayvana yapılan işkence, sapıklık, şiddet, aşık olduğunuz kişinin kuzu kılığındaki bir kurt yada melek kılığındaki bir Şeytan olduğu gerçeğidir. Sakınmamız gereken en lanetli mahlukat insanlar değil midir?

Başarımızda bizi gönülden alkışlayacak, mutluluğumuzda, üzüntümüzde yanımızda olacak, iyi ahlaklı, vicdanlı insanlara ihtiyacımız var. 

Söylemedi demeyin...