İnsan yalpalar, tansiyon oynamaların da, aşırı soğuk ya da sıcaklar da, ölçüsünden ziyade alkol alımın da, uyuşturucu kullandığın da, alışılmadık üzüntü ya da sevinçlerde de. İnsanın vücut diye tanımladığımız somut varlığı her sapma durumunda alarm verircesine dengesini yitirir, bazı hareketlerin de alışılmış dışında belirtiler gösterir. İnsanın yalpalaması, neredeyse tamamına yakını tıp bilimin kontrolünde çözümler silsilesinde çaresi bulunmuş aksaklıklardır. Yalpalamanın en kötüsü, en berbatı, beynimizin ezberler içinde sıkışıp kalması, yönlendirilen şekilde hareket edip, tavır alma halidir ki, kendisine de yaşadığı topluma da zararlar getirir, aksilikler, yanlışlar yaptırır.

..

Adamın biri, bisikletle Türkiye’den, İran’a geçiyormuş. Selesinde kocaman bir torba!
Gümrük görevlisi şüphelenmiş haliyle. “Aç torbayı” demiş, açmış, kum çıkmış…
İki gün sonra, aynı adam ıslık çala çala gelmiş sınır kapısına, çıkış yapacak, selesinde gene torba… “Aç” demişler, açmış, gene kum.
İki gün sonra, aynı adam pedal çevire çevire gelmiş sınır kapısına, selede gene torba! Bu sefer, polis çağırmışlar, narkotikçi gözüyle incelemişler, nafile, bildiğin kum... Delirecekler...
Bir, üç, beş, hep aynı manzara… Adam geliyor geze geze, termal kamerayla bakıyorlar, tahlil yapıyorlar, köpeklere koklatıyorlar, uyduyla takip ediyorlar, hikâye… Hep kum çıkıyor.
Aradan yıllar geçiyor. Gümrük görevlisi çarşıda rastlıyor o adama... “İçim içimi yiyor” diyor, “Bu saatten sonra bir şey yapamam sana. Allah aşkına söyle, ne kaçırıyordun o torbayla?”
Adam cevap veriyor; “Bisiklet.”

..

Beyin doğru çalışıp verimli sonuçları bize duyumsattırsın istiyor isek, düşünme eylemi öncesi tüm sınırlarını kaldırıp, duvarlarını yıkmamız gerekir. Devamlı yaptıklarımız ya da yapılmasına alıştıklarımız, bilime, kültüre, insani hallere, etiğe karşı ve olumsuz, negatif içerikte ise, bilerek ve görerek devamına müsaade ediyoruzdur. Süreçle bağıntılı olarak, normal ve sıradan bir hal, hareket gibi alışırız, alıştığımız gibi bu süreç içerisinde olup görüp gözetleyenler de alışır ve yalpalar, sendeler ve doğru mu diye endişeyle de olsa saf değiştirirler. Her ayrıntısı ile pozitif hali, hallerini görmüş olsak dahi süreçle bağıntılı olarak değişme gerçeğini göz ardı etmeden irdelemeye, paranoyak hallere sapmadan kontrolü sürece yaymak mecburiyetimiz vardır.