Bel ağrısı, dünyada en sık görülen ağrı tipi olarak kişinin iş hayatını ve sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur.
Bel ağrısı denilince akla ilk gelen bel fıtığı olabilir fakat bu yanlış bir inanıştır. Her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmez. Günümüzde 10 kişinin 9’u hayatı boyunca bir kez dahi olsa bel ağrısını deneyimlemiştir. Çok sık karşılaştığımız bel ağrısından korunmak için neler yapabiliriz biraz bunlardan bahsedelim.

Bel ağrısı nedenleri nedir?

Genellikle kas ve eklem zorlanmasına bağlı oluşan mekanik problemlerden kaynaklıdır.
- Belin zorlanması,
- Hareketsiz yaşam,
- Fazla kilo
- Kireçlenme,
- Psikolojik faktörler
- İltihabi faktörler,
- Ağır eşya kaldırma bel kasları ve bağları zorlamaya bağlı,
- Yanlış duruş ve yanlış uyku pozisyonu
- Visseral (iç organ) kaynaklıdır.

Bel Ağrısında hangi terapi yöntemleri uygulanır?

Bel ağrısı tedavisinde kişinin ağrısının nedenine göre belirlenir. Tabi ki öncesinde uzman bir kişi tarafından muayene edilmesi gerekir. Evde kolayca yapabileceğiniz bir yöntem ise sıcak-soğuk uygulamasıdır. Kaslarınız gergin ise sıcak uygulama yapabilirsiniz. İlk 48 saat boyunca ağrılı durumda ise soğuk uygulama yapabilirsiniz.
Peki bel ağrısında hangi tedavi yöntemleri uygulanır;
- Egzersiz
- Manuel Terapi
- Fizyoterapi
- Aromatik yağlarla masaj
- Kupa tedavisi
- Kinezyolojik bantlama gibi tedavi yöntemleri kullanılır.

Bel ağırsında hangi egzersizleri yapmalıyım?

Egzersiz yapmak bel ağrısını azaltmanın en etkili yollarından biridir. Fizyoterapist kontrolünde düzenli  şekilde yapılan bel ağrısı egzersizleri bel ağrılarını hafifletip, yeni ağrıların oluşmasını engeller.

Bel ağrısı için Egzersiz örneği:

1. Normal pozisyonda sırt üzeri yatın.
2. Sol ayağınızı sağ dizinin üzerine koyun ve elinizle sağ dizinizi kendinize doğru çekin ve 10 saniye bekleyin
3. Sağ ayağınızı sol dizinizin üzerine koyun ve sağ dizinizi kendinize doğru çekin ve 10 saniye bekleyin bunu 10 kez tekrarlayın.
4. Gün içerisinde 3-5 kez tekrarlayın
5. Yoga hareketlerinden kobra duruşunu yapabilirsiniz. Yüz üstü uzanın ayaklarınızı kaldırmadan ellerinizi yere koyarak başınızı yukarı doğru kaldırın son noktaya geldiğimizde 10 saniye bekleyin ve bunu 8-10 kez tekrarlayın. Hareketi yaparken nefesinizi tutmamaya özen gösterin.