- Tüm süt ve süt ürünleri;
- İnek sütü, keçi sütü, sığır sütü, manda sütü, soya sütü
- Süt tozu, kaymak, krema
- Tereyağı, margarin, hayvansal yağlar
- Peynir çeşitleri (beyaz peynir, krem peynir, lor peyniri…)
- Yoğurt çeşitleri (kefir, ayran…)
- Tatlandırıcı, esmer şeker
- Puding, sütlü tatlılar, çikolata, karamel
- Etiketinde kazein, kazeinat, lactalbumin, lactoglobulin, lactuloz içeren gıdalar
- Dana eti, dana etinden yapılmış sosis, köfte.
- Dondurulmuş pirinç tatlısı.
İNEK SÜTÜ YERİNE NELER TÜKETMELİYİZ?
- Yasaklı gıdalar emzirme boyunca anne beslenmesinden çıkarılmalıdır
- Destek olarak tam hidrolize veya aminoasit bazlı formülalar kullanılabilir (neocate, pregomin, peptijr…)
- Ek olarak kalsiyum, D vitamini, B12 desteği alınabilir
-Kalsiyumdan zengin besinler tercih edilmeli
-Kurutulmuş meyveler : (kuru kayısı, kuru üzüm vs.)
-Kabuklu yemişler : (ceviz, fındık, badem)
-Kuru baklagiller : (kuru fasulye, nohut, mercimek)
-Yeşil yapraklı sebzeler : (roka, marul, tere, vs.)
- D vitamininden zengin besinler :
- Karaciğer, yağlı balıklar (sardunya, somon, ton…), balık yağı, yumurta sarısı, tereyağı, süt, yulaf, tatlı patates.
- Bitkilerden koyu yeşil yapraklılar; maydanoz, ısırgan otu, yonca
- Bazı ülkelerde süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıllar D vitamini ile zenginleştirilmektedir. Ülkemizde henüz böyle bir uygulama yoktur.
-Ekmek :
Evinizde tam buğday ununda yağ koymadan hazırlayıp 25 gr
1 dilim karşılığı olarak tüketebilirsiniz ya da alternatif olarak
“Halk ekmek” organik tam buğdayı tercih edebilirsiniz.
NOT: D vitamini eksikliğini gidermek için her gün 5-10 dk (ten rengi pembeleşinceye kadar), saat 11:00-15:00 arası, çıplak cilde, güneş kremi sürmeden, cam-pencere arkasında olmadan güneşlenin. Vücudun yalnız bir bölümü de D vitamini sentezi için yeterli olur
Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı
Kaliteli Yaşam Uzmanı