ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesine ifade verdi

Fotoğraf Editörü: Rona Doğan

Önce Vatan Gazetesi ABD Kongresi


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesine ifade verdi.

ABD'nin Afganistan'dan tamamen çekilmesinin ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı General Mark Milley ve Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesine ifade verdi. Savunma Bakanı Austin yaptığı konuşmada, Taliban'ın Afganistan'daki yönetimi ele geçirmesinin beklenenden çok daha hızlı gerçekleştiğini ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda verdiği ifadede, Afgan ordusunun ani çöküşünün Pentagon'u hazırlıksız yakaladığını söyledi. Austin ABD'nin, Afgan ordusundaki yolsuzluklar ve moral bozukluğu gibi etkenler hakkında hatalı hesaplamalarda bulunduğunu kabul etti.


Austin, verdiği ifadede, "Bizim ve ortaklarımızın eğittiği Afgan ordusunun birçok yerde tak bir kurşun atmadan eriyip gitmesi hepimiz için sürpriz oldu. Bunun aksini söylemek dürüstlük olmaz" dedi.

Austin, Salı günü Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu, Çarşamba günü de Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda Afganistan savaşının kaos içinde bitirilmesiyle ilgili olarak son zamanların en hararetli tartışmalarının beklendiği oturumlarda ifade veriyor.

Komisyonlardaki Cumhuriyetçi Partili üyeler, oturumlarda, Başkan Joe Biden yönetiminin 20 yıl süren Afganistan savaşının sonunda attığı ve yanlış olduğuna inandıkları adımlara odaklanıyor.




Çin Genelkurmay Başkanı'yla telefon görüşmelerini ısrarla savundu

Milley, Çin Genelkurmay Başkanı'yla yaptığı ve bazı Cumhuriyetçi Partililer'in istifasını istemesine yol açtığı telefon görüşmelerini kararlı bir biçimde savundu ve amacının, "otoriteyi eline geçirmek" değil, Pekin'le olan gerginlikleri gidermek olduğunu kaydetti.

Milley, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda verdiği ifade sırasında ilk kez Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuocheng'le 30 Ekim 2020 ve 8 Ocak 2021'de yaptığı "gizli" telefon görüşmelerini savundu. Kamuoyunun görüşmelerle ilgili bilgisi, Washington Post gazetesi yazarları Bon Woodward ve Robert Costa'nın birlikte kaleme aldıkları Peril (Tehlike) adlı kitap sayesinde oldu.


Kitapta, Pekin hükümetinin eski Başkan Donald Trump'ın 3 Kasım 2020 başkanlık seçimlerini kaybetmesiyle birlikte Çin'e savaş açma olasılığından kaygılanmasından söz ediliyor.

Genelkurmay Başkanı Milley, telefon görüşmelerinin gizli olduğu iddiasını reddetti ve görüşmelerin ABD hükümetiyle eşgüdümlü olarak yapıldığını söyledi.


Biden’a 2.500 asker kalması tavsiye edildi

McKenzie, Başkan Biden'a 31 Ağustos tarihinden sonrada Afganistan'da 2 bin 500 askerin tutulması gerektiğini ve tam bir geri çekilmenin kaçınılmaz bir çöküşe yol açacağını söylediğini belirtti. McKenzie, ayrıca Doha anlaşmasının Afgan güçlerinin performansını olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Bunlar benim kendi görüşlerim" dedi.