İnsan ekmekle doyar, emekle büyür ama sevgiyle yaşar.

    Anne babanın sevgisinden hiç şüphe edilmese de sevgiyi yaşatmak birlikte nitelikli zaman geçirmekle mümkündür.

     Sevgide muhabbet vardır, sevgide egolardan sıyrılmak ve eşitlenmek vardır; sevgide özlemlerin giderilmesi vardır; sevgide var olduğunu ve biricik olduğunu kabul gördüğünü hissetmek vardır.

     Çocuk suçluların arasında bilhassa baba sevgisin de sorun yaşayanların oranı fazladır. Çünkü hiçbir çocuk anne sevgisini sorgulamaz şüphe duymaz.

     Ve araştırmalarda eroin başlama yaşının 10 ların da altına düştüğü emniyet kayıtlarında belirtilmiş.

     Evin bir odasında anne dizi seyrederken, salonda baba birkaç kanalda birden haber, spor veya tartışma programlarını seyrederken çocuk odasında İnternetin başındadır. Aynı evde insanların sohbet ile iletişimi yok denecek kadar azalmıştır. Çocuğunun eroin kullandığını anne baba çocuk eroin komasına girdiği zaman fark etmektedir.

    AB ülkelerinde  okul hayatında en başarısız çocuklar % 80 gibi bir oranla Türk çocukları olduğu anlaşılmış!

    Onların aile hayatları incelendiği zaman tıpkı Türkiye'de ki gibi anne babanın ortalamanın çok üstünde TV seyrettikleri hemen hemen hiç kitap okumadıkları, faydalı seminerlere katılımın oldukça düşük olduğu görülür. Başarısızlıkta temel neden aile yaşamıdır.

     Biz tüm başarısızlıklarımızın faturasını eğitim sistemimize yüklerken ne kadar haklı da olsak eğitim sistemimiz yap, boz tahtası gibi de olsa konuyu tam açıklamış olmayız. Sadece eğitim sitemi suçlu olsaydı, neden Avrupa en başarısız öğrenciler Türklerin çocuklarıdır.

    Okul ve aile çocuğun eğitiminde en önemli iki adrestir; ancak aile her zaman daha önemlidir.

     Almanya da yaptığım bir incelemede gördüm ki, Alman eğitim bilimcileri 3 yaşına kadar çocukların asla çizgi filmde olsa TV seyretmemelerini söylerken, 3-7 yaş arası günde bir saati geçmemelidir derler.

      Çocukların internet bağımlılığının altında yatan şey çoğunlukla anne, babaların TV bağımlılığıdır. Evde muhabbet edilerek büyümeyen çocukların, yakınlaştıkları alan internet oluyor.

     ABD de yapılan bir araştırma da kitaplığı zengin olan evlerde yaşayan çocukların kitaba ilgisinin fazla olduğu anlaşılırken, akademik başarıda ilişkisinin olduğu anlaşılmış

        Bir özel öğretim kurumunda seminer için bulunduğumda orada bir çalışanın herkesle olan sorunlarına rağmen onun kimseyi takmadığını, güçlü bir öz güven sahibi olduğunu gördüm. 25 yaş civarında olan bu çalışan kızın anne babasını merak ettim. 

Aile hayatı acaba nasıl diye? Anladım ki onlar akşam yemeklerinde en az bir, bir buçuk saat sohbet etmekteler. TV bağımlılıkları çok fazla değilmiş. “Anne ve babamla her şeyi konuşuyoruz” diyor. En azından akşam yemekleri ailenin bir arada olduğu anlarda muhabbetin geliştirilmesi aidiyet duygusunun gelişmesini sevginin güçlenmesini sağlayacaktır.

Çocuğumuzu nasıl yetiştireceğiz?

    “Hocam çocuğumu en iyi şekilde nasıl yetiştirebilirim?”  diye soranlara, “çocuğunuzu değil kendinizi yetiştirin” diyorum.  Zira kendisini yetiştirenler, çocukları ile nitelikli zaman geçirirler ve babasını annesini seven çocuk onu örnek alır ve onun gibi olmak ister.  O zaman siz çocuğunuzun nasıl olmasını istiyorsanız, önce siz öyle olun.

    Evinizde kitap okuma kültürü gelişsin, kitaplığınız olsun ve çocuğunuza her gün size her konuda en az 3-5 soru sormasını sağlamaya çalışın. Çünkü soru sormak sorgulamayı aklı ve merak duygusunu geliştirir.

  Okuduğunuz kitabın en çarpıcı ilginç yönlerini çocuğunuzla paylaşın ve onun da sizinle paylaşmasını sağlayın. Kendinizi ona açın gün boyu karşılaştıklarınızdan bahsedin, karşılaştığınız önemli anlarda gelişen duygu ve düşüncelerinizi paylaşın.

       Çocuğunuzla arkadaş olmayın çünkü onun en çok da anne ve babaya ihtiyacı vardır ancak bir arkadaş gibi davranın onun konuşmalarını sonuna kadar kesmeden dinleyin, yargılamayın. Dinleme anında aradan çekin kendinizi, yargılayan iç seslerinizi susturun  onun yaşını gelişmişlik düzeyini unutmadan beyninizle değil, kalbinizle dinleyin ve “seni anlıyorum ... hissetmişsin” vb deyin, ancak eleştirmeyin. Kötü hissettirmeyin

     Haftanın en az bir saati düzenleyeceğiniz aile toplantılarının zevkli geçmesi sohbet edilmesi, aile içinde değerlerin sorumlulukların kuralların konuşulması, karara bağlanması önemlidir.            

         Çocukların sabah kalkınca mutlaka yatağını toplamasını, odasını yerleştirmesini ve kendi özel bakımını yapabilmesini sağlayın. Sevgi-disiplin dozunun ayarlanması önemlidir. Yani hiç kimse bir diğerine göre ayrıcalıklı değildir ve herkes değerlidir.  İlginin, sevginin, önemsenmenin, değerli olmanın kabul görmenin, ait olma-birey olma dengesinin kurulduğu her anına tanıklık edildiği sağlıklı aile ortamları gelişim odaklıdır.