Başarılı olmaktan korkmak, çoğu zaman üstünü başka korkularla kapladığımız ve kendini kolay belli etmeyen korkulardan biridir. Kulağa sanki hayatlarında başarılı olamayan insanlara ait bir korku gibi gelse de gerçekte, daha çok, başarılı insanları daha büyük başarılara imza atmaktan veya kendi potansiyellerini tamamen hayata geçirmekten alıkoyar.   

Başarı korkusu yaşamda; tedirginlik, mutsuzluk, tatminsizlik, tereddüt, nedensiz gerginlik, artan hassasiyet, tahammülsüzlük, karamsarlık, tehlikelere tetikte olmak şeklinde kendini gösterebilir. 

Bizlere aşağıdaki yalanlardan bir ya da birkaçını söyleyerek varlığını devam ettirir: 

Başarılı olursam;

Çevremde olumsuz karşılanabilirim / dışlanabilirim / kıskanılabilirim,

Rekabete sürüklenebilirim, düşman edinebilirim,

Kendini düşünen / kendi reklamını yapan / hırslı biri olduğum düşünebilir,

Eleştirilere maruz kalabilirim,

Göze gelirim / göze batarım,

Her yanlışım karşıma çıkar,

Meyve veren ağaç taşlanır,

Yalnız kalırım / soyutlanırım,

Yine de mutlu olamazsam emeklerim boşa giderse,

Değişirsem / Taşıyamazsam,

Beraberinde gelecek belirsizlikleri düşünmek beni rahatsız ediyor,

Gerekli yeteneklere ve kaynaklara sahip değilim / yeterli değilim.

Hepimizin içinde bir nebze de olsa bulanabilecek olan başarı korkusu, bazı özel durumlarda daha yoğunlaşabilir; insanların görülmemesi, duyulmaması, desteklenmemesi, başarılarının fark edilmemesi, kutlanmaması, korkuyla ve çevre baskısıyla büyütülmek, öne çıkma ve kendini gerçekleştirme ihtiyacına alan tutulmaması, travmalar ve psikolojik hastalıklar, vb. Cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı, başarı korkusunun kadınlarda görülme oranın daha yüksek olması, beklenebilir bir sonuçtur.

Hedeflerinizi küçük tutuyorsanız, hedefler belirlediğinizde harekete geçmekte zorlanıyor, kendinize bahanelerle üretiyorsanız, konfor alanınızdan çıkarken yemek, alkol, eğlence gibi geçici yatıştırıcılara her zamankinden daha çok yükleniyorsanız, başarı korkusu yaşıyor olabilirsiniz.

Nasıl üstesinden gelinir?

Kökenine inerek

Kaynağı bulmak, gidişatı tamamen değiştirmenin en harika yöntemidir. Başarısızlık korkusunun kaynağını bir terapist yardımıyla bulabilir, davranışlarınızı yeniden yapılandırabilirsiniz.

Tanımlayarak

Başarı sizin için nedir, hayat amacınıza ne kadar hizmet eder ve değerlerinizle ne kadar bağlantılıdır? Şu an bulunduğunuz anda başarıya bakış açınız nedir? Başka ne gibi bakış açıları mümkündür? Bu bakış açılarından hangileri size yaşam amacınız ve tıkandığınız bu nokta için güç verir? 

Yanıtlarınıza göre, yeni bir yaşam tarzı şekillendirebilirsiniz.

Planlayarak

Başarı korkusu sizi tamamen bırakmayacak, siz onunla başa çıkmayı, ona rağmen hareket etmeyi, onun galip geldiği anlarda hızla iç liderinize, bilgeliğinize, gücünüze dönmeyi öğreneceksiniz. Bunu beyninizi yeniden programlayarak aşabilirsiniz. Korkunun hangi koşullarda ve nasıl ortaya çıkabileceğini, ortaya çıktığında hangi kaynakları kullanmanız gerektiğini sorgular ve planlarsınız.

Bütünsel farkındalık kazanarak

Size neler kendinizi güvende, huzurlu, dengede ve rahatlamış hissettirir? Nefes egzersizi, doğa yürüyüşü, dua etmek, meditasyon, günlük tutmak, yüzmek … ? 

Hayatınıza; sizi yüksek enerji seviyesine taşıyacak olan bu aktiviteleri, sadece sorun hissettiğinizde değil, yaşam stilinizin bir parçası olarak istikrarlı bir şekilde katarsanız, önleyici tedbirlerinizi almış olursunuz.