Merhabalar sevgili dostlar, 

Bugün ki konuğumuz ''BAL KABAĞI''.. 

Günlük hayatta pek sık tüketilmesi oldukça popüler bir yiyecek olan bal kabağı, her geçen gün daha fazla insan tarafından tüketiliyor. Özellikle tatlı yapımında önemli bir rol oynayan balkabağı, aynı zaman da faydalı yiyecekler arasında yerini almaktadır. 

Karaciğer, yağ, protein ve karbonhidrat'ları parçalamak, kan dolaşımından zararlı bileşikleri çıkarmak ve gerekli vitamin ve besinleri depolamak gibi bir çok işleve sahiptir. Yüksek oran da ALFA ve BETA KAROTEN içerdiğinden, bu karatenodiler antioksidan özellikleri ile savunma sisteminin en büyük yardımcılarıdır. Alarjiye karşı adeta bir savunma kalkanı olan balkabağı, alarjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı olduğu gibi, günlük A vitamini ihtiyacınızı 1/2 su bardağı kadar balkabağı ile sağlayabilirsiniz. 

Bugün ki tarifimiz de ise Balkanlar dan gelen ve balkabağı ile hazırlanan böreğe yer verdim. Tatlı ve tuzlunun ahenkli ve baskın olmayan tadıyla bilenler bilir, hiç denemeyenler için de tavsiye edilir. 

Hepinize kolay gelsin. 

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

• 5 su bardağı böreklik Un

• 2 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

• Su

ARALARA:

• 1 su bardağı zeytinyağ

İÇ HARCI:

• 1 kg (5 ad büyük dilim) bal kabağı

• 1/2 su bardağı süt

• 1 su bardağı toz şeker

ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı

HAZIRLANMASI:

• Unu eleyin ve bir kaseye alın. 

• Zeytinyağ, tuz ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. 

• Azar azar su ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. 

• Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat dinlendirin. 

• Dinlenen hamurunuz işinizi kolaylaştıracak ve istenilen güzellikte yufkalar açabileceksiniz. 

• Hamur dinlenirken, bal kabaklarını rendeleyin ve süt ile orta ateş üzerinde yumuşak kıvama gelene kadar karıştırın. 

• Kabaklar su bıraktıysa eğer suyunu süzün ve şekeri ekleyerek karıştırın. İç harcını soğumaya bırakın. 

• Dinlenen hamuru iki parçaya ayırın. Her ayrılan parçayı da 6 beze olarak yuvarlayın. 

• Hamur bezelerini üçlü gruplar halinde yemek kabağı büyüklüğünde açarak aralarını zeytinyağ ile yağlayın. 

• Üst üste yerleştirdiğiniz 3 hamuru, masa yada tezgahı yağlayığ, elinizle yanlarından çekerek açabildiğiniz kadar açarak inceltin. 

• Bu arada yırtılmalar olabilir endişe etmeyin. 

• Açtığınız üçlü grubu (takribi hazır yufka büyüklüğün de)ortadan ikiye bölün ve geniş kenarına hazırladığınız kabak harcını yerleştirerek rulo sararak, gül şekli verin. 

• Yağlı kağıt serili yuvarlak fırın tepsisinin tam ortasına ilk hazırladığınız gül şeklinde böreği yerleştirin. 

• Ve diğer hamurları da aynı işlemden geçirerek etrafına sarın. 

• Fırınınız ısınana kadar üzerini örterek bekletin. 

• Üzerine yumurta sarısı sürün. 

• 175 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 

• Tel tel ayrılan ve lezzeti ile zahmetinize değecek bir börektir. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle..