Türkiye'nin bölgesinde daha huzurlu var olabilmesi için ne yapması gerektiği, üniversitelerimiz ve araştırma kuruluşları tarafından iyi etüd edilmelidir. 

Osmanlı-Türk İmparatorluğu, onlarca milleti ve devleti nasıl bir arada tuttu ve adil bir şekilde yönetebildi? 

Biz kendi tarihimizden feyz almıyoruz ama dünya imparatorluğuna soyunan ABD, Osmanlı'nın yönetim tarzını mercek altına yatırmış durumdadır. 

Atalarımızın yaşam ve yönetim tarzından esinlenip, bugünkü uygulayış tarzımızı ona göre yönlendirmeliyiz. 

Türk Milletini oluşturan unsurlarla bir problemimiz yok ama dış mihraklar devamlı aramızda sorun çıkarmaya çalışıyorlar. 

Milletimizi oluşturan yapı, asırlara meydan okuyarak bugünlere gelmiştir. Granitleşen bu yapıdan bir taş sökebilmek öyle kolay değildir. Ama milletimizi hiçbir zaman rahat bırakmayacaklardır. 

Birliğimizi ve beraberliğimizi muhafaza edebilmek için çok sağlam durmamız gerekiyor. 

Türkiye böyle zor günlerden geçerken, bir siyasi partimizin genel başkanı, Hıristiyan vatandaşlarımızın-bir gelenek gereği- denizden haç çıkarmasını eleştirerek, "eskiden böyle bir şey yoktu, nereden çıktı bu adet" diyerek talihsiz bir eleştiride bulundu. 

Bin yıldır bizimle birlikte bu coğrafyayı paylaşan ve milletimize vücut veren unsurlardan olan Hıristiyan veya Musevi vatandaşlarımızı dışlamak, bizim devletimizin şanıyla ve gelenekleriyle uyuşmaz. 

Hıristiyan vatandaşlarımızın ibadet veya geleneklerini bağnazca eleştirmek ne bir siyasi parti başkanına ne de bir devlet adamımıza yakışmaz. 

Osmanlı'nın egemen olduğu coğrafyalarda, tüm dil ve inançları, dolayısı ile de örf ve adetleri hoşgörü ile  karşıladığını unutmamamız gerekir. 

Bu hoşgörü ve saygı, önce insan olduğumuz için sergilememiz gereken bir davranış biçimidir. 

Dünyada ve coğrafyamızda sürekli barışın tesisi için, asırlardır bir arada yaşadığımız kültür ve inançlara saygılı olmamız gerekir. 

Büyük millet ve büyük devlet olmanın gereği budur. 

Umarız ki siyasi mevkilerde bulunan liderler, devlet adamlığının gereği olan saygılı davranışı gözardı etmezler. 

Sabırla nezaket birleşince güç doğar. 

Leigh Huut