Merhabalar sevgili dostlar,

Sofralarımızın temel gıdalarından ''EKMEK'', bugünkü konuğumuz..

Tarihi 8 bin yıl öncesinden, insanların hububatı taşlar arasında kırıp ufaladığı ve su katarak hamur haline getirdiği ve bunları yassı taşlar üzerine yayarak ateşte pişirdikleri günlere kadar uzanmaktadr. Ekmekçiliği ve fırıncılığı ilk geliştiren insanların, bir çok deneme/yanılma sürecinden geçtiğini görmekteyiz.

Mısırlılar için ekmek yapımı keyifli ve yaşamlarının simgesi gibiydi. Ekmek o kadar önemliydi ki, ölenlerin bile sonraki hayatlarında yoksun kalmamaları için mezarlarına bile bir parça ekmek konulurmuş. Başlıca gıdaları ekmek olduğu için, maaşlarını da ekmek üzerinden alıyorlardı.Piramitlerin yapımın da çalışanlara emekleri karşılığında ekmek veriliyordu. Kişinin maddi durumu kaç somunu bulunduğuna göre ölçülüyordu.

Biracılıktan elde ettikleri mayayı ekmek hamurların da kullanmaya başladılar.Zaman içerisinde değişik unlar kullanarak ve değişik şekiller bularak ekmeği bir sanat yapıtı gibi işlediler. Eski Mısırlılar ihtiyaç fazlası hububatı Yunanistan'a ihraç etmeleriyle, ekmekçiliği Yunanlılar da Mısırlılardan öğrenmiştir.Böylelikle de Yunanistan ve Roma İmparatorluğun da ekmek halkın başlıca gıda maddesi haline geldi. Zamanla bir çok Ülke de ve toplulukta pişirilen ekmekler, o bölgenin una farklılıklar katarak ortaya çıkarması, fırıncılığın da bu sayede ilerlemesine vesile olmuştur. Gramajı ve fiyatı konusunda da ilk olarak İngiltere de kurulan Ekmek Mahkemeleri yüzyıllar boyunca tespit etmişlerdir.

Yakın geçmişte, ekmek katkı maddelerin bulunması, daha kaliteli hububat yetiştirilmesi, ekmek pişirme de kullanılan araçların geliştirilmesiyle, hamurun fermentesi ve düzgün pişirilmesi mümkündür.

Ekmek ağız tadının temelidir.Ekmeğin gelişimi insanoğlunun, kültürlerin ve toplumların gelişimiyle paralellik göstermektedir.

Ve gelelim ekmeklerimizin içinde sevilen bir ekmek'e; BAGET EKMEK.. Buyurun hep birlikte hazırlıyalım.

• MALZEMELER:

• 700 gr buğday unu

• 520 lt (2,5 su bardağı+1/2 çay bardağı ) Su

• 1/2 yemek kaşığı tuz

• 1 paket kuru maya

• HAZIRLANMASI:

• Yoğurma kabınıza unu alın ve karıştırarak havalandırın.

• Tuzunu ve mayayı ekleyerek tekrar karıştırın.

• Suyunu vererek ele yapışan bir hamur yoğurun.

• Hamurun üzerini örterek 1 saat-45 arası mayalanmaya bırakın.

• Hamuru tezgaha alın ve elinizi ıslatarak hamuru katlama yöntemi ile bir kaç sefer katlayın.

• Tekrar üzerini örtün ve 45 dakika daha bekletin.

• 45 dakika bekletme ve katlama yöntemini 4 kez yapalım.

• Her yoğurma da hamurun şeffaf bir hale geldiğini ve çok fazla ele yapışmadığını göreceksiniz.

• Son 45 dakika dolunca tezgaha un serpin ve hamurunuzu toparlayarak 4 eşit parçaya ayırın.

• Bunları rulo haline getirin ve bolca un serptiğiniz bir örtünün üzerine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin. (örtünüzü pili yaparak oluklar oluşturabilirsiniz)

• Rulo halinde ki ekmeklerinizin üzerine un serpin ve üzerlerini örterek 20 dakika daha bekletin.

• Bu arada fırınınızı 200 derece de ısıtın ve fırının alt kısmına su dolu bir tepsi yerleştirin.

• Ekmeklerinizin üzerine çizikler atarak, tepsinizi fırına verin.

• Takribi 30 dakika içerisinde nar gibi kızarmış harika kokusu ve lezzeti ile baget yada francala ekmekleriniz sofranıza gelmeye hazır olacaktır.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...