Merhabalar sevgili dostlar,
Türk Mutfağının onsuz eksik olacağı, kızartmasından, köz'üne, karnıyarıktan, imambayıldısına daha bir çok tarifin baş kahramanıdır.
Saray Mutfağında da büyük bir yeri olan, ''Hünkarın bile beğendiği'' patlıcan yemeklerinden biri olan, görüntüsü ile de herkesi şaşırtan ''BABET PATLICAN''bu hafta konuğumuz...
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M. Ö5. yüzyılda Hindistan da başlamıştır. Ve sonraları Afrika'ya, Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya uzanmıştır. Avrupa'ya getirilişi 16. yüzyılda İspanyollar tarafındandır.
Faydalı mıdır? Zararlı mıdır? tartışıla dursun, aslında bilinen bir gerçek, lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini içeriği ile kalp sağlığını desteklemektedir. Düzenli tüketimi ile kilo kontrolü sağlarken aynı zamanda da kolesterol (LDL) düzeyinin dengelenmesinde etkilidir. En önemli faydasından bir diğeri ise kemik erimesine gelen yararlarıdır.
Patlıcan bir çok yararlı maddeyi bünyesinde barındırdığı gibi, ''Zararları da var mıdır ?'' sorusuna şöyle yanıt vereyim.
İçinde ki nikotin nedeniyle aşırı tüketilmesi halinde sigara gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Alarjisi olanlarda kızarıklık ve kaşıntı gibi nedenleri olabilir.
Tüketilme şekli olarak en büyük uyarı ise, kesinlikle çiğ olarak tüketilmemesidir.
Közlenmesi ve kızartılması sonucu içindeki zararlı maddeler ölmektedir.
Kısaca sizleri bilgilendirdiğime göre, görseli ile önce gözlere, lezzeti ile de daha sonra mideye hitap edecek tarifimiz, resmini de gördüğünüz gibi, sevdiklerinizi hem şaşırtacak hemde mutlu edecektir.
Hepinize kolay gelsin.
• MALZEMELER:
• ET İÇİN:
• 500 gr Dana kuşbaşı
• 1 kahve fincanı zeytinyağ
• 2 ad kuru soğan
• 5 ad sivri biber
• 3 ad domates
• 1 tatlı kaşığı tuz & 1 çay kaş. karabiber & 1 çay kaş. kişniş
• 3 su bardağı su
• HAZIRLANMASI:
Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve yüksek ateşte kızdırdıktan sonra etleri ekleyerek kavurmaya başlayın.
• Et'ler suyunu çekerek tamamen yağına kalınca, küçük doğradığınız kuru soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin.
• Biberleri halka doğrayın, domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küpler halinde doğrayın.
• Kavrulan et ve soğanlara önce biberleri daha sonra da domatesleri, tuzu, karabiber ve toz kişniş'i ekleyerek karıştırın.
• Suyunu verin ve orta ateşte takribi 20 dakika pişirin.
• Pişen etleri süzgeçten geçirin ve suyunu kenara alın.
• BABETLER İÇİN:
• 4 ad kemer patlıcan (alırken orta boy ve aynı büyüklükte olmasına dikkat edin)
• 1 ad kapya biber
• KIZARTMAK İÇİN:
• Ayçiçek yağı
• HAZIRLANMASI:
• Patlıcanların sadece sap kısmını kesin.
• Tam orta kısmını (babet şeklini düşünerek) sivri uçlu bir bıçak yardımıyla düzgünce keserek çıkarın.
• Tuz ve limon suyu eklediğiniz suda 15 dakika bekletin.
• Ayçiçek yağını tavada kızdırın ve patlıcanları çok karartmadan (yani söndürmeden) kızartarak havlu kağıt serili tepsiye alın.
• Önündeki fiyonk ve yanlarındaki mini daireler için kapya biberini kullanın ve bir kürdanı kırarak patlıcanı babet haline getirin.
• Orta boşluğuna etleri doldurun.
• Hepsini bir borcama yada tepsiye yerleştirin ve ayırdığınız et suyunu tepsinin alt kısmına bırakın.
• Orta ateşte 10-15 dakika daha pişirin.
• Bu harika görseli olan enfes patlıcan yemeğini sevdiklerinizle paylaşın.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle. . .