Aylardır konuşulup tartışılan Anayasa referandumu Pazar günü büyük bir katılımla yapıldı ve az bir farkla da olsa evet oyları hayır oylarını geçti. Böylece yapılan itirazlara rağmen (itirazların sonucu etkilemeyeceği değerlendirilmekte) öngörülen anayasa değişiklikleri kabul edilmiş oldu. Bence önemli olan daha önce de belirttiğim gibi sistemin iyi çalıştırılmasıdır. 

Milletimiz, ülkemiz için hayırlı, uğurlu olsun. 

Referandum geçmişimiz çok eski olmamakla beraber bütün referandumlar gibi bu son referandum da huzur ve sükun içinde kansız ve olaysız bir şekilde sonuçlanmıştır. Bu sonuca ulaşılmasında en büyük pay, şüphesiz vatandaşlarımız ve emniyet teşkilatımızındır. 

Yüce milletimize, kahraman ve cefakar emniyet teşkilatımıza ve diğer bütün görevlilere teşekkür eder, hepsini candan kutlarız. 

Bu referandumun ardından şimdi gerekli araştırma ve değerlendirmelerin yapılacağı, ilgililerce başarıların ve başarısızlıkların belirleneceği doğal olmakla beraber artık bütün enerjimizin içinde bulunduğumuz ateş çemberine odaklanılması en halisane dileğimizdir. 

Değerli okurlarım epey bir süredir resmi açıklamalara rağmen medyada, terörle mücadelede ölen teröristlerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldü olarak ifade edilmesi yaygın bir hal almıştır. Aslında güvenlik güçlerinin görevi öldürmek hatta yaralamak bile değil, yakalamak ve etkisiz hale getirmek olduğu malumlarıdır. Devlet de bu yakalananları kanunların öngördüğü şekilde cezalandırarak faydalı bireyler haline getirilmelerini sağlayacaktır. 

Savaşta bile aman diyene kılıç çekilmezken devlet niçin insanlarını öldürsün? 

Varsa bile bazı münferit hataların genelleştirilmesine varacak ifadelerin kullanılmasından kaçınılması gerekmiyor mu? 

Bunun gibi gene çok yaygın bir şekilde Ege Adaları yerine Yunan Adası ifadesi kullanılmaktadır. Tur şirketlerinin ilanlarında “Yunan Adaları” ifadesi sorumsuzca kullanılırken gazetelerde de vizesiz seyahat haberlerine “Vizesiz Yunan Adaları Turları” başlıkları atılmaktadır.

Aslında ne dün ne de daha önceleri Yunanistan’a ait olmayan bu adaların bilinen isimleri ile anılması; Yunanistan’ın Ege Denizini bir Yunan gölü haline getirme gayretleri karşısında, hem daha doğru hem de bir görev olarak algılanması gerekmiyor mu? 

Malumları Ege Denizindeki irili ufaklı üçbin kadar ada aşağıdaki gibi gruplandırılmıştır. 

Kuzey Ege Adaları; Ege Denizinin kuzeydoğusunda, Trakya Denizi de denilen bölgedeki Taşoz, Semendirek, Limni, Gökçeada, Bozcaada, Tavşan Adaları ve Aya Strati adalarından ibarettir. Bu gruptaki Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan Adalarına Boğazönü Adaları da denmektedir. 

Doğu Ege Adaları; Ege Denizinin doğusunda, Edremit Körfezi ile Kuşadası karşısındaki adalardır. Midilli, Sakız, Sisam, Nikaria ve Psara adalarının bulunduğu bu gruba Doğu Sporat Adaları da denmektedir 

Oniki Ada; Ege Denizinin güneydoğusunda Kuşadası, Bodrum ve Kaş karşısındaki adalardır. Güney Sporat Adaları olarak da anılan bu grupta; İstanköy (Kos), İncirli Sömbeki (Simi), Rodo ve Meis gibi daha birçok ada bulunmaktadır. 

Kuzey Sporat Adaları; Ege Denizinin kuzey batısında, Teselya’nın doğusundaki adalardır. Başlıcaları Skiros, Skopelos, Pelagos, Piperi adası olan bu gruba Cura veya Şeytan Adaları da denmektedir. 

Eğriboz Adasının da dahil olduğu Kiklat Adaları; Girit Adasının kuzeyindeki adaları ifade etmektedir. Andros, Tinos, Naksos, Amorgos, Milas gibi birçok adanın bulunduğu bu adalara Şıra Adaları da denmektedir. 

Saron Adaları da; Kiklat Adalarının batısında ve Mora Yarımadasının hemen doğusundaki Salamis, Aegina, Hidra ve diğer adalardan oluşmaktadır. 

Ege denizinin en güneyinde de Girit ve civarındaki küçük adalar bulunmaktadır. Bu adalar Mora Yarımadasından itibaren Kitria-Girit-Kerpe ve Rodos adaları, Mora Yarımadasından Anadolu’ya doğru bir yay çizerek adeta Ege Denizinin güney hududunu belirlemektedirler. 

1669’da, 25 yıl savaştan sonra fethedilebilen Girit hariç Ege Adalarının bir kısmı Fatih Sultan Mehmet, bir kısmı da Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bu adalardan Oniki Ada’yı İtalya’ya bugünkü Libya’nın işgali sırasında, diğerlerini de Balkan Harbi sonrasında Yunanistan’a kaptırmıştık.  

Bu adaların ortak adı Yunan Adaları değil Ege Adaları’dır.