Değerli okuyucular,

Yapılan her doğru şeyin arkasında neden bir yanlış çıkar? Hani bir söz vardır ya, "Dört dörtlük insan yoktur. Muhakkak her insanın bir kusuru vardır." derler ya işte bu mesele...

Asıl konuya gelmek istiyorum.

İçişleri Başkanlığı tarafında şiddete uğrayan kadınların yardım istemesi için geliştirmiş olduğu ve 2018 yılından beri faaliyete geçen Kadın Acil Destek ( KADES) uygulaması indirildi. Ve bu uygulamada şiddete uğrayan kadınlarımız için altı dilde yardım istemesi var. Bu uygulamayla birlikte yardım istenilecek diller şunlardır; Türkçe, Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca. 

Peki Türkiye' de 40 milyon nüfusu olan Kürt kadınları kocası tarafından şiddete uğradı zaman kimden yardım isteyecek? Yada kim yanında olacak? Arab' ın, Türk' ün, İngiliz' in, Fransız' ın, Rus'un yanında Türk Polis Teşkilatı olacak, ne yazıktır ki bu ülkenin Kürt kadınlarının yanında olmayacaklar. Kürtler bu ülkenin evladı değil mi? Bu vatan için canını seve seve vermek için askere giden Kürt gençleri değil mi? Bu ülkede milyonlarca Kürt insanı çalışma sektöründe hizmet vermekte. Nasıl olurda İçişleri Başkanlığı tarafında şiddete uğrayan kadınlar için indirilen KADES uygulamasında Kürtçe ( Kurmanci) dili olmaz?

Bakın 1 Ocak 2009' da Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından Türkiye'de yaşayan Kürt halkına TRT Kurdi kanalı Kürtçe yayın yapmaya başladı. Bunun amacı; Türkiye'de dil, ırk renklerinin zenginliğini ekranlara taşımak değil miydi? Peki ne oldu da Türkiye'nin kanayan yarısı olan ve yıllardır bir çare bulunamayan bu kadınlara yapılan siddete ve cinayetlerine karşı bir önlem olarak indirilen Kadın Acil Destek ( KADES) de Kürtçe ( Kurmanci) diline yer verilmemiş? Bu bilerek mi, yada bilmeyerek mi yapılmış bir yanlış? 

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi lazım ki, insanlar arasında bir kışkırtmaya meal vermesin. Bu ülkede Kürt halkı çiftçilik yapıyorsa, askerlik yapıyorsa, vergisini zamanında da ödüyor ise, devlet kurumların üst ve alt birimlerinde görev yapıyorsa Kürtçe dili her yerde anons olarak geçmeli ve indirilmelidir. Evet, Türkiye'de bir kaç üniversite de "Kurmanci" dilini seçmeli olarak eğitim almak isteyenler alabiliyor. Bunlar güzel gelişmelerdir. Unutmamak gerekir ki, " Bir insan, bir lisan" diyorum. İnsanlar, kendi kimlikleri ile var olur. Tabiki Türkiye'nin ana dili Türkçe' dir. Fakat her insanın ana dili Türkçe değildir. Bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Türkiye diller konusunda bir mozaik ülkesi. Ve bu büyük bir şanstır.

Onun için bu ülkede yaşayan her insanın diline saygı gösterilmeli ve Devlet tarafından indirilen her uygulamada muhakkak her dil olmalıdır ki insanlar mağdur olmasınlar. Bu nedenle şiddete uğrayan Kürt kadınları için "Kurmanci" dili de KADES uygulamasında yer almalıdır.

Allah'a emanet olun.