Tarih ve Medeniyet Araştırmacısı. İstanbul 10.06.2020

Asil Türk milletinin vatanına, milletine, bayrağına bağlılığının dünyada eşi benzeri, emsali yoktur. Bunun sebebi nedir? Bizlerin bayrağımıza, vatanımıza, milletimize bağlılığımızı kanıtlayan özelliğimiz nedir? Bu sorunun cevabı çok açık. Zira biz Türkler Vatanımız sonsuza dek var olsun, Yüce Türk milletimiz mert , cesur, asil atalarımız gibi şanla şerefle yaşasın, şanlı, kutlu bayrağımız yükseklerde gururla dalgalansın diye çabalar, savaşır, mücadele ederiz ve canımızı kanımızı feda ederiz(1).Çünkü bizler için vatan, millet, bayrak, özgürlük, bağımsız devletlerimiz benliğimizden, canımızdan ötedir. Kutlu Türk bayrağımız bu uğurda şehitlerimizin kanıyla boyanmış göklerin ve yüce yerlerin süsü olarak sonsuza dek dalgalanacaktır. Bu sebepten çekinmeden söyleye biliriz ki ,Türk yurdunu, obasını koruyan erler, yiğitler, kağanlar ve hanımlar-hatunlar var oldukça, Türk yurdu daima var olacak (2). Muasır çağımızda da bu inancı kendine kılavuz eden, ülkü edinen yüzlerce, binlerce, milyonlarca bilinen ve bilinmeyen kahraman soydaşlarımız, kandaşlarımız vardır. İşte  öğretmen şehidimiz Aybüke Yalçın da böyle kahramanlarımızdan birdir. Ay yüzlü Türk kızı Aybüke öğretmen ömrünün baharında, kutlu ülküsünün uğrunda 23 yaşında Türk İslam düşmanlarının kölesi olarak hizmet gören kanı bozuk soysuz, yurtsuz , vatansız "hdpkk"lı alçak, faşist teröristlerin saldırısı sonucunda 9 Haziran 2017 yılında şehit olmuştur. Kendisi ile ilgili araştırmadan önce  kahramanlığının yanı sıra ismi beni çok etkilemişti. 

Türk destanlarında  sema (gök) cisimleri , ay, güneş, yıldız çokça geçer. Bu köklerden türeyen kelimeler de eski Türkler tarafından fazlasıyla kullanılan isimler arasında yerini almaktadır. Aybüke ismi de böyledir. Tam bir  Türk kökenli isimdir. Bu sebepten eski Türklerde sıkça kullanılmış, kız çocuklarına "AYBÜKE" ismi verilmiştir. Anlamı  ay ışığı, ay gibi parlak, ay yüzlü, ay benizli, akılı zeki olarak bilinir.  Türk Dil Kurumu sözlüğünde Ay gibi güzel, el değmemiş olarak tanımlanır. Sözlükte Aybike olarak geçer. Türkçe kökenli olduğu da belirtilir(3).

Aybüke ismini taşıyanların özellikleri arasında duygusal olmaları bulunur. İyi huylu insanlar olmalarının yanında merhametli ve çok şefkatlidirler. İşte kahraman öğretmenimiz Aybüke Yalçın da merhameti ve şefkatli olduğu için öğretmen olmayı geleceğimiz olan çocuklarımızı eğitmeyi seçmişti.

 İsminin hakkını fazlasıyla vermişti kahraman öğretmenimiz Aybüke Yalçın. Ailesinin ona bu güzel  ismi koymasının hikayesini duyunca çok duygulanmış, etkilenmiştim. Azerbaycanlı Oğuz Türk kızı olarak Aybüke öğretmenin  kendisine duyduğum minnet hissini saygıyı değerli annesi Zehra ve Babası Sadık Yalçın'a karşı da duyduğumu belirtmek isterim. Böyle ki babası kızlarına Aybüke isminin verilmesi kararını almalarıyla ilgili bir haber kanalında bunları söylemiştir: "Aybüke'nin ismi kültürümüzün içinde Türk tarihinin içinde olan bir isim. Biz de yetiştiğimiz aile kültürü ve genel Türk İslam kültürü içinde Aybüke isminin var olduğunu biliyoruz. Fakat isminin Aybüke olarak konulmasının sebebi, 1993 yılında Rusların desteğiyle Ermenilerin Azerbaycan'da planlı bir şekilde yapmış oldukları katliamların neticesinde bir çizgi film ele alındı. Azerbaycan'ın kırsal bir köyünde geçen olay anlatılıyor. Rusların uçaklarla attığı bebek görünümlü bombalar minik çocuğun dikkatini çekiyor. Küçük Azerbaycan Türk'ü çocuk bebeği bir hevesle eline alıyor ancak bomba olduğu için patlıyor. Bu çizgi filmden etkilendik, özellikle annesi. Ve böyle karar verdik. Türk tarihinde de çokça Aybüke adı geçiyor ".Azerbaycan Türk'ünün canını yakan bu yarayı derinden his ederek kızlarına Aybüke ismini koymuşlar. Böylesine asil, Türk-İslam  kültürüne, tarihine bağlı bir ailenin kızıydı şehit öğretmenimiz Aybüke. Öğretmen olmak, vatanına, milletine hizmet etmek aşkıyla yaşayan güzel yüzlü, yürekli öğretmenimizin tayini Batman'ın Kozluk ilçesinde Çok Programlı Anadolu Lisesi'ne  çıkmıştı .Babası "Kızım istersen gitmeyebilirsin, bir sonraki atama dönemini bekle" dediğinde hiç çekinmeden tereddüt etmeden "'Babacığım, kutlu bayrağımızın, Türk bayrağının dalgalandığı her yer vatanımdır diyen sensin, bize öğreten sensin, oradaki öğrencilerin, çocukların eğitimciye ihtiyacı yok mu?' diye sormuştu babasına. Babası da "O zaman hayırlı, uğurlu olsun hep beraber gidiyoruz." demiş. Ama maalesef 9 Haziran 2017'de Belediye Başkanı Veysi Işık'ın aracına yönelik "HDPKK'lı  teröristlerce düzenlenen saldırıda, karne dağıtım töreninin ardından evine giderken ağır yaralanmış, kaldırıldığı Kozluk Devlet Hastanesinde şehit olmuştur.

Hani söylemişti ya "Bayrağımızın dalgalandığı her yer vatandır" diye Aybüke öğretmen. İşte bütün Türk cumhuriyetlerinde Türk'ün şanlı, kutlu bayrağı dalgalandığından o sadece Türkiye cumhuriyetinin değil tüm Türk Cumhuriyetlerinin şehididir. Türk yurtlarının, Turan ülkesinin nazlı çiçeği ,Ay yüzlü Türk kızı Aybüke öğretmen. Asil Türk milletinin "bir ölür bin diriliriz" geleneğini yaşattığın için sana minnettarız. Allah c.c. senden ve seni Türk ülküsüyle vatan, millet, bayrak sevgisiyle yetiştiren değerli ailenden razı olsun .Ruhun şad mekanın cennet olsun inşAllah.

Aslında çocuklarımıza Avrupalıların uydurma hayali kahramanlarını değil de kendimizin tarihimizde geçmişten günümüze var olmuş vatanımıza, milletimize, devletimize, bayrağımıza hizmet etmiş  şehit Aybüke Yalçın   öğretmenimiz gibi  binlerce, milyonlarca kahramanlarımızı örnek olarak anlatmalıyız.

Ne Mutlu Türk'üm Diyene!

P.S: Türk komutan İshak ÇELİK beye, her zaman verdiği değerli bilgiler ve destek için özellikle teşekkür ederim. Saygılarımla.