AY POĞAÇA (Kıymalı)

Abone Ol

Merhabalar sevgili dostlar, 

''POĞAÇA'' Günlük hayatımızda güne başlarken genellikle çayın yanına ilk öğün olarak seçtiğimiz yada akşamüstü çaylarında eşlikçi, çocukların beslenme çantalarının misafiri velhasılı hayatımızın neredeyse çoğunda adı geçen küçük hamur işi... İtalyanca da ''külde pişmiş küçük hamur işi''anlamına gelen ''Focaccia''kelimesinden Türkçeye geçmiştir. 

Sultan III. Murat döneminde Osmanlı Saray Mutfağında poğaçanın önemli konuklar için hazırlandığı, sofralarda yer aldığı ve bohça olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli yörelerde çeşitli şekillerde iç malzemeleri farklı poğaçaların hazırlandığı belirtilmiştir. 

Günümüzde de bazı Bölgelerimizde meşhur poğaçalarımız bulunmaktadır. Hamurunun tel tel dökülmesi yada yumuşacık kıvamı ile damak zevkine göre çok fazla çeşitine rastlarız. Pastahane ve ekmek fırınlarının camekanlarını süsleyen bu lezzetli hamur işini ev hanımları çoğu zaman el alışkanlığı tarifleri ile pişirirler. İç malzemeleri de tercihe göre değişir. Bazen peynirlisi bazen kıymalısı ve hatta kaşarlı, patatesli, zeytinlisi...

Ben sizler için bugün iç malzemesi kıymalı, hamuru yumuşacık ve ağızda eriyen lezzetli hamuru ile bir tarif denedim ve hazırladım. 

Buyrun hep birlikte pişirelim. 

• MALZEMELER:

• 1 su bardağı yoğurt

• 1 su bardağı süt

• 1 su bardağı zeytinyağ

• 2 ad yumurta beyazı

• 1 paket kuru maya

• 1, 5 tatlı kaşığı tuz + 1, 5 tatlı kaşığı toz şeker

• 5 su bardağı (takribi 1kg) Un

• İÇ HARCI:

• 1 ad kuru soğan

• 3 dolu yem kaş.  zeytinyağ

• 300 gr dana kıyma

• Tuz + Karabiber

• ÜZERİNE:

• Yumurta sarısı

• Susam

• Çörekotu

• HAZIRLANMASI:

• Hamur yoğurma kabınıza ılık süt, şeker ve mayayı alın karıştırın ve 10 dak bekletin. 

• Yoğurdu, zeytinyağını, yumurta beyazlarını ekleyerek karıştırın. 

• Tuzu ekleyin ve azar azar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın. 

• Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacaktır. 

• Hamurun üzerini kapatarak mayalanması için oda sıcaklığında bekletin. 

• Bu arada iç malzemesini hazırlıyalım. 

• Kuru soğanı küçük yemeklik olarak doğrayın ve tavaya alın. 

• Zeytinyağ ilavesiyle orta ateşte kavurmaya başlayın. 

• Kavrulan soğana kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. 

• Tuz ve karabiber ekleyerek ateşten indirin ve soğuması için bir kaseye aktarın. 

• Mayalanan hamuru az un serptiğiniz tezgaha alarak bir kez daha yoğurun. 

• Mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın ve üzerini örterek 15 dakika daha bekletin. 

• Hamur bezelerini üzerine hafifçe bastırın ve ortasına kıyma harcını koyduktan sonra yarım ay kapatın ve iki ucunu aşağıya çekerek ay şekli verin. 

• Hepsini aynı şekilde hazırlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı yerleştirin. 

• Ayırdığınız yumurta sarılarını poğaçaların üzerine sürün ve susam ile çörekotu serpin. 

• Fırınınız ısınana kadar (10 dak) tepsi mayası için bekletin. 

• 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 

• Yumuşacık enfes bir poğaça ikrama hazır. . 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle.