1. Ateşi ölçelim. Kulaktan, alından, koltuk altından veya makattan ölçebilirsiniz.

2. Ateşi 38.5 derece veya üzerinde ise önlemler almaya başlayın.

3. Önce panik yapmayın, çünkü ateş genellikle çocuğun lehinedir. Onun savunma sisteminin iyi çalıştığını gösterir.

4. Çocuğumuzun genel durumu iyi görünüyorsa (canlı görünmesi, gülümsemesi, etrafla ilgili olması iyi belirtilerdir) endişelenmeyin. 

Sakin bir şekilde üstünü açmaya çalışın, üzerinde sıkı ve fazla giysiler varsa çıkarın,oda ısısını 20-22 derece civarında tutun, sıvı gıdalardan(anne sütü, formül mama, süt, su, meyve suyu, ayran, rezene, ıhlamur, papatya çayı gibi) çocuğumuzun yaşına uygun olarak vermeye çalışın. Sıvı gıdalardan çocuğun tercihine göre ılık veya soğuk verebilirsiniz. Almak istemezse aşırı zorlamayın,k usabilir.

5. Ateş 39 dereceye yaklaşıyor veya geçiyorsa ateş düşürücü ilaçlardan çocuğumuzun boy,kilo ve yaş durumuna göre verebilirsiniz. Ateş düşürücüler şurup, fitil, damla veya tablet olabilir. Çocuk doktorunun önerisine göre ateş düşürücülerden birisin 4-6 saatte bir verebilirsiniz.

6. Ateşin yüksek kalmasının çocuğa genelde bir zararı olmaz.

7. Çocuklar genelde ateşe dayanıklıdırlar.

8. Ateşli havale geçirme olasılığı %5 civarındadır. Havale geçirecek çocuğu anlamak zordur. Ateşli havalenin genelde çocuğa bir zararı yoktur, fakat tablo ürkütücüdür. Ateşli havale sırasında çocukta kasılma, bilinç kaybı, morarma, hırıltılı solunum, ağızdan köpük gelmesi olduğunda çocuğun yanında olanlar çok büyük endişeye kapılırlar, adeta çocuğun kaybedildiğini sanıp çok büyük panik yaşarlar. Hastaneye çok büyük bir endişeyle çocuğu götürürler,yolda kazaya bile sebep olabilirler. 

9. Ateşli Havale durumuna karşı özellikle anne-baba ve yakınları bilgiendirilmeli, ateşli havalenin çocuğa bir zarar vermeyeceği, kendiliğinden birkaç dakika içinde düzelebileceği,zihinsel ve ruhsal bir sorun yaratmayacağı, epilepsi (sara) ile ilgisi olmadığı, genellikle tek nöbette kalacağı anlatılmalı ve yakınlarına özel ilgi gösterilerek rahatlatılmalıdır.

10. Tablo ürkütücü olduğundan ateşli havale çocuk doktorluğunun en önemli ve acil sorunlarından biri olarak kabul edilir. Bu nedenle çocuk doktoru özellikle anne ve babaya bebek yeni doğan döneminde iken kontrol sırasında ateşli havale hakkında ön bilgi verilmesi yararlı olabilir.

11. Ateş çocuklarda genellikle 3 gün sürüp kendiliğinden geçer. Çocuğun genel durumu iyi ise, doktora telefonla danışıp bilgi vererek ilk 3 gün beklemek yeterli olabilir.

12. Ateşin genellikle sebebi virüsler olduğu için, ilaca özellikle antibiyotik vermeye gerek yoktur. Sadece ateş düşürücü verilebilir.

13. Ateş 3 günden fazla devam ediyorsa çocuk doktorunun görmesinde yarar vardır.

14. SONUÇ: ATEŞ ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN YAKINMADIR. Çocuğun savunmasında önemlidir. İlk bir yıl içinde daha sık görülür. Çoğunlukla kendiliğnden geçer, ateş düşürücü dışında başka bir şey vermeye gerek olmayabilir.

Sakin olmak önemlidir. Yukarda bahsedilen basit önlemler yeterlidir.