Türkler, gelenek ve göreneklerine, töresine ve özgürlüğüne düşkün, teşkilatlanma becerisi yüksek bir bir millet olduğundan, tarihçiler tarafından da Bozkurda/Kurda benzetilmiştir.. 12 - 15 bin yıllık tarihe sahip olan Türkler; bayraklarına, otağlarına, kılıç ve kamalarının kabzalarına Bozkurt motifini işlemişlerdir. Destan ve hikayelerinde (Türeyiş, Bozkurt, Ergenekon gibi ) Bozkurta yer vermişler, kendilerini Bozkurt'a/ Kurda benzetmişlerdir.. " Kurt kocayınca köpeklerin maskarası olur. Börü, börü tez ol yürü..." benzeri sayısız atasözüyle kendilerini kurtla özdeşleştirmişler.

Atatürk büyük bir kumandan, büyük bir asker olduğu kadar büyük bir devrimciydi.

O yok olmanın eşiğindeki bir ulusa milli bilinci aşılayarak millete genç ve dinamik bir cumhuriyet armağan etmekle kalmamış, aşıladığı bu milli bilinci hem bilimsel temellere dayandırmış, hem de çeşitli sembollerle bu milli bilinci ayakta tutmaya çalışmıştır.

Milletlerin kendini ifade ettiği sembolleri vardır. Milletlerin kültür öğelerini ifade eden bu semboller; kültürlerinin genetik kodları hakkında bilgi verir. Bozkurt Türk hakanlarının zafer işaretidir. Türk destanları Bozkurtu, ata, rehber, kurtarıcı olarak anlatır. Kurt başlı sancaklar kağanlık (hakanlık) alametidir, Hunlar, Gök Türkler ve sonrasında kurulan Türk Devletlerinde kullanılmıştır. "Hun, Kıpçak, Peçenek Türkleri ise bu işareti "Ben Türküm" manasında da kullanmışlardır.

işte Atatürk’ün milli bilinci ayakta tutmak namına kullandığı bu sembollerden biri ve hiç şüphesiz en önemlisi de Türk Milleti’nin sembolü ve yol göstericisi olan “bozkurt”tur.

Bozkurt'un Türk Milleti için öyle bir önemi vardır ki çağlar içinde Türkler kendilerini börü budun “(kurt kavmi) olarak da adlandırmışlardır.

işte ulu önder’in öne çıkardığı, tavsiyede bulunduğu, uygulamaya koyduğu bazı bozkurt sembol çalışmaları.

Türkiye Cumhuriyeti devlet armasındaki bozkurt figürü özellikle Atatürk tarafından koydurulmuştur.

Yabancı kaynaklarda sıkça Mustafa Kemal'i simgeleyen bir ifadedir bozkurt. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte büyük önder AtaTürk'ün genç Türkiye Cumhuriyeti'nin gündemine getirdiği bir imgedir bozkurt. Öyle ki, Atatürk bozkurt imgesini günlük yaşamda görünür kılabilmek ve yurttaşlarda bu konuda merak uyandırmak için o dönemde yapılabilecek hemen hemen herşeyi yapmıştır. 

Örneğin, Bağımsız Türk Yurdunun ulusal simgelerinden biri olan Türk lirası'na bozkurt resmini koydurmuş, Posta pullarına da bozkurt resmini koydurtmuş, ilk yolcu gemisine Bozkurt adı konulmasını önermiş, Petrol ofisinin logosunun Bozkurt olmasını istemiş ve öyle de yaptırmış, Döneminin adelet bakanı Mahmut Esat'a bozkurt soyadını vermiş, kendi döneminin ilk tarıma dayalı sanayi ürünlerinden olan yeni çıkan bir sigaraya da Bozkurt adını vermiş ve paket üzerine Bozkurt resmini koydurmuş, eğitim bakanlığı girişine bozkurt'u simgeleyen Ergenokon'dan çıkış temalı resmi yaptırmıştır.

Kültür; "bir milletin, dili, sanatı, dini, hukuk ve ahlakı, duyguları, inançlarının toplamıdır. Bir milletin kültürü diğerinden farklıdır. Aynı dine mensup milletlerin dini algılayış biçimleri, ibadet tarzları dahi farklılık gösterir fakat kültürleri aynıdır..

Türk küçük izcilerine yavru kurt adını koymuş, Türkiyat Enstitüsü'nün ambleminin de bozkurt olarak tasarlanmasını istemiş ve yaptırmış, aynı biçimde Türk Ocakları'nın logosunu da bozkurt yaptırmıştır. Türk işbirliği ve kalkınma ajansı'nın logosunun da kurt başı olmasını önermiştir. 

Ankara Üniversitesi'nin diplomalarının alt köşesine kurt başı imgesi koydurtmuştur. Ve çalışma masasındaki çağırma zili bir Bozkurt'tur.

işte Atatürk’ün aşıladığı bu milli bilinç ve bozkurt’u Türk Milletinin sembolü haline getirmesi ile toplum olarak Bozkurta ve bozkurt sembolüne sahip çıkmaya başladık o dönem kurulan pek çok şirket, gerek isimlerinde, gerek amblemlerinde Bozkurt figürünü kullanmayı tercih etti. bozkurt mensucat, bozkurt metal, çift kurtlar vb gibi…yani Atatürk’ün yol göstermesi ile Türk Milleti ongununu benimsedi ve sahiplendi.