Dini takvime göre,bu sene Muharrem ayı ve Hicri yılbaşının başlayacağı tarih 9 Ağustos 2021dir.Muharrem ayı Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır.Ve bu ayın 10.günü ise AŞURE GÜNÜ olarak idrak edilir.

Bu ay da pişirilen aşure ise Hz.Muhammedin torunu Hz.Hüseyin'in Kerbela da şehit edilişini anmak amacıyla yapılmaktadır.Pişirilen aşurenin duası yapılır,şifalı olduğuna inanıldığı için de önce hasta ve çocuklara yedirilir,sonra yakın çevreden başlamak üzere birçok kişiye de dağıtılır.

Aşure evlerde bolluğu,bereketi temsil ettiğine inanıldığı içinde bizler de Kurban Bayramını mütaakip bu ay da evlerimiz de pişirerek yakın çevremizle paylaşırız.

Aşure pişirimi Bölgeler arasında farklılık gösterse de geleneksel olarak en az 7 malzemeden  bazı yerlerde 10 malzemeden Aleviler ise 12 malzeme kullanarak pişirmektedir.

Aslında çoğumuzun severek tükettiği bu tatlı ,Ramazan ayında hazırladığımız Güllaç gibi senede bir kere evlerde hazırlanır.

Hazırlaması ve pişirilmesi bir kaç aşamadan oluştuğu için belki de pişirmek için Muharrem ayını beklemekteyiz.

Haydi gelin o zaman bu lezzetli ve bir o kadar da bol malzemeli bu tatlıyı hep birlikte pişirelim.

Hepinizin evlerinde bolluk bereket ve sağlıkla oturacağınız sofralarınız olsun.

  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 24-26 ad kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 7-8 ad kuru incir
  • 10 ad karanfil
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1/2 kahve fincanı gül suyu
  • ÜZERİNE:
  • Kuş üzümü,dolmalık fıstık,ceviz,fındık,antep fıstığı,hindistan cevizi,badem nar (arzuya göre seçiniz)
  • HAZIRLANMASI:
  • Bakliyatları geceden ayrı kaplarda bol suda bekletin.
  • Ertesi gün nohutu ve fasulyeyi yine ayrı haşlayın ve bir kenara alın.
  • Nohutların kabuklarını soyun.
  • Buğdayı çok iyi bir kaç sefer yıkayın ,beyaz suyu çıkana kadar..(Aşurenin kara renkte olmaması için buğdayın çok yıkanması önemlidir.)
  • Yıkanan buğdayı 15 su bardağı su ile düdüklü tencerede güzelce haşlayın.
  • pirinci de küçük bir kasede haşlayın.
  • Haşlanan buğdayın sıcağına nohut ve fasulyeleri ekleyerek kısık ateşte karıştırın.
  • Buğday,nohut ve fasulyeler iyice harmanlansın.
  • Bu arada pirinci,kuru üzümü ve şekerini de ilave ederek kaynatmaya devam edin.
  • Şeker eklendiği zaman bakliyat grubu biraz dirilme yapacağı için ara ara karıştırarak yarım saat kaynatın.
  • Kayısı ve incirleri ayrı kaplara alın ve hafif yumuşak kıvam da haşlayın.
  • Karanfilleri küçük bir elmanın üzerine batırın ve kaynayan aşureye bırakın.
  • Kayısıları büyük ise 4 parçaya bölerek ekleyin.
  • Aşureniz kıvam almaya başladığı zaman incirleri 4 'e bölerek ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirin.(incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için son aşama da ekliyoruz)
  • Ve gül suyunu vererek karıştırdıktan sonra kaselere bölüştürün.
  • Üzerini süslemek tamamen sizlere kalmış..Kuş üzümü,dolmalık fıstık,ceviz,fındık ve nar en çok yakışanlarıdır.
  • Bazı bölgeler de susam da serpilse de ben pek tercih etmiyorum.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..