Kitap Dünyası

ASLINDA BİR SANAT VAR

Sanat Birey ve Toplum Üzerine

Saadettin Ökten’in Medeniyet Serisi’ nin son kitabı “Aslında Bir Sanat Var” Tuti Kitap’ tan çıktı.   

Kültür konusunda önemli bir isim, emekli akademisyen yazar Sadettin Ökten’in çok ses getiren eserleri “Fincanımda Kola Var” ve “İçimde Avm Var” ın ardından  Medeniyet Serisinin son kitabı “Aslında Bir Sanat Var” çıktı. 

“Ruhumuz, aklî dünyanın dar ve sıkışmış sınırları içerisine hapsedilemez; kendine sığınacak bir liman arar. İşte sanat, fark etsek de etmesek de o limanlardan biridir.” diyen Sadettin Ökten bu kitapta sanata dair düşüncelerini ve deneyimlerini sunarken aynı zamanda İslâm medeniyet tasavvurunun sanatı ile modernist Batı’ nın sanatını örneklerle karşılaştırarak iki farklı sanatsal serüveni değerlendiriyor. 

Kültür, medeniyet ve sanat alanlarına özel ilgisi olan yazar Sadettin Ökten halen konuyla ilgili mesleki faaliyetlerini de sürdürmektedir. Bu çalışmada genel olarak hayatından ve 40 yıllık akademik birikimlerinden süzdüğü sonuçların ve özel olarak da bu zaman zarfında yapmış olduğu çalışmaların ve   yazmış olduğu makalelerin  akislerini okuyucuya yansıtmaktadır. 

Yazarın sözleriyle “Buyurunuz sizlerle beraber sanat faaliyeti hakkında bir yolculuğa çıkalım. Bireyin sanatla tanışma faaliyetini birlikte izleyelim. Göreceksiniz ki siz de aynı süreçten geçmişsiniz ve bu süreç kendini idrak eden bir çocukluk döneminde başlamış, gençlikte devam etmiş ve halen de devam etmektedir.”

KURAN’ DAN HİKAYELER

Sadık Yalsızuçanlar’ın eseri “Kuran’ dan Hikayeler” Nefes Yayınevi’nden çıktı.

Tanınmış televizyon programcısı ve hikaye yazarı Sadık Yalsızuçanlar’ ın kaleme aldığı Kuran’ dan Hikayeler Nefes Yayınevi’ nden çıktı. İçinde Kuran’ dan 42 hikaye bulunan bu kitap okuyucuya hayatın manevi kapılarını her hikayede ayrı ayrı aralayan bir eser.

Hikaye “bir kimsenin olayın veya gerçeğin izini sürmek, ardınca gitmek; bir haberi yahut sözü bildirmek” tir. Kuran’ dan kıssaların Sadık Yalsızuçanlar’ ın eşsiz üslubuyla hikayeleştirildiği bu kitap okuyucu’ ya ilahi olandan haber alması ve ilahi yolun izinden gitmesi için örnekler sunmaktadır.

Yazarın sözleriyle; “Yüce yaratıcı bütün semâvi kitaplarda insanlığa kıssalarla, yaşanmış olaylardan oluşan hikayelerle emreder. Kur’ an’ daki hikayeler gerçekliğin, iyiliğin ve güzelliğin izini sürebilmemiz için bize ipuçları verir. Bu ipuçlarına, Kur’an’ ın yol göstericiliğine her zamankinden daha çok muhtacız.”

Medya Dünyası 

Merve Dinçkol ile CNNTÜRK Gazete 

Kanal D Ana Haber Hafta Sonu’nun başarılı ve güzel sunucusu Merve Dinçkol hafta içi her gün 18.00’de ise CNNTÜRK Gazete programı ile izleyici ile buluşuyor. Programda güne dair tüm detaylar güncel gelişmeler CNNTÜRK Gazete formatı ile ekrana taşınıyor. Başarılı sunucu Merve Dinçkol’un kendine özgü sunumu ile CNNTÜRK Gazete’yi mutlaka izleyin!  

Ünlü Ekran yüzünün yeni adresi belli oldu

Son günlerde yaptıkları değişimlerle dikkat çeken BengüTürk TV ünlü ekran yüzü ile sabah haberleri için anlaştı. 14 Ocak 2019 Pazartesi sabah ilk yayını yapan gazeteci Neşe Berber ile Gün Başlıyor Bengütürk TV ekranında hafta içi her gün 08:00-11:00 arası seyircisiyle buluşacak. Gazeteci ve TV sunucusu Neşe Berber bugüne kadar yaptığı sıcak ve samimi röportajlarıyla birbirinden renkli konukları ile hiç konuşulmayanları konuşmaya BengüTürk ekranlarında devam edecek.  Üç saatlik yayında gazete haberleri ile başlayacak yayında yayının ilerleyen saatlerinde spordan siyasete, ekonomiden, magazine, sağlıktan, astrolojiye ve yerel gazetelere kadar tüm konular özel konuklarla izleyici ile buluşacak. Türkiye Televizyonlarında bir ilki gerçekleştirecek olan Neşe Berber haftanın beş günü dopdolu bir program ile izleyicisi ile buluşacak. Neşe Berber Türkiye'nin tüm illerinin belediye başkanları valilerinin daveti ile şehirleri gezerek yaptığı yayınlar ve yerel yönetimlerden siyasete, spordan iş dünyasına kadar önemli isimler ile yaptığı röportajlar ile Türkiye’de adını duyurdu.

Neşe Berber; UzayHaber TV, TarımTürk Tv, Bereket TV, Uçankuş Tv, SüperHaber TV, TYTTÜRK TV, gibi birçok kanal ve gazetede çalıştı.  Neşe Berber kariyerine;  YeniBirlik Gazetesinde röportajları ve TYTTÜRK TV Ekonomi Müdürü olarak devam ediyor. Neşe Berber büyük organizasyonlarında sunuculuğunu yapmasıyla da tanınıyor.  Neşe Berber aynı zamanda ‘İletişimde Rol Yapmayın’ başlıklı konferansı ile Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde ve halk ile bir araya gelmeye devam ediyor.

Neşe Berber Akademi İstanbul iletişim mezunu

İrem Bulut ile Yazarlık ve Kitap Dünyası Üzerine 

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

Elbette. İrem Bulut, çok düşünen ve öğrenme meraklısı olan hayalperest genç kız.25 Kasım 1997 doğumlu. Anne tarafından Elazığlı, baba tarafından Malatyalı. Çok şükür iyi ki de Malatyalı. Eğitim hayatı burada başladı ve burada bitecek. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyor. Son sınıfa geçti ve bir buçuk senedir öğretmenlik yapıyor. Çocuklara ,öğrencilerine ve sevdiklerine çok hassas. Duygusal ve çok meraklı. Güçlü görünmek için her zaman siyah giyinen ve kırmızı ruj süren.

Neden Yazarlık ? 

Ben sanatın insan ruhunu en büyük, en iyi terbiye eden dal olduğunu düşünürüm. Sanatta kendi adı altında farklı başlıklara ayrılır. Ben de bu başlıklardan estetik zevkime en çok hitap edeni, edebiyatı, seçtim. İlk başlarda sadece edebiyat öğretmeni olacağım akıllardayken çıtayı yükseltmek istedim. ‘Neler yapabilirdim ?’ diye düşünürken, hocalarımın deyimiyle, hayal ve kalem gücüm birleşti. Ortaya yazarlık çıktı.

Yazarlığa  ilk adımı nasıl attınız?

Kendime güvenirim ve kontrolsüzlüğü çok severim. Aslında benim için bir destek yeter ve o destek bana çok sevgili edebiyat sever arkadaşım Kübra Irkılata’dan geldi. Ailem her daim arkamda ne kadar yükselmek istersem. Bir gece uykum kaçmıştı ve televizyon izlemekten sıkılmıştım. O an zihnimde kurgular, karakterler geçti. Aldım elime bilgisayarı ve yazmaya başladım.

Yazarlık dışında yapmak istediğiniz çalışmalar var mı?

Üniversite birinci sınıfta tiyatro ile ilgilendim. Şimdi yine öğretmenlik yapıyorum, yazarlık cepte. İlerleyen zamanlarda birde haber spikerliği ve sunuculuk eğitimi alacağım. O yüzden şu an eğitime başlayana kadar diksiyon ve İngilizce çalışıyorum.

Mesleğinizde bir rekabet baskısı/etkisi hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu mesleğinize nasıl yansıyor? Bu rekabet ortamının size ve mesleğe olumlu olumsuz etkileri nelerdir?

Olumsuzluk hissedeceğim kadar ya da rekabetle karşılaşacağım kadar büyükçe bir çaba yok. Çünkü yaşıtlarımda, etrafımda edebiyat bölümünü okuyan ya da okumuş olan ama gerçek bir edebiyatçı olmaya çalışan yok, eğer varsa da çok az. Beni üzen tek şey çabalayıp zaferi elde etmek varken insanların, başka insanların tercihlerini lekelemesi.

Yazarlık ve yayın dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Şu an için değiştirmeyi düşündüğüm bir şey yok.

Yaptığınız iş için kurs eğitimi şart mı  ya da bu işi yapabilmek için sizce nasıl bir eğitim almak gerekli  ? 

Yetenek elbette ki farklı bir şey ama ben yine dünyaya gelsem yine hepsinin eğitimini alarak işimi sağlama alırım.

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Kendimi çok seviyorum. Değiştirmeyi düşündüğüm hiçbir şey olmadı.

Medya ile aranız nasıl? Televizyon, internet, gazete, dergi gibi iletişim araçlarından ne şekilde faydalanıyorsunuz? Sosyal medya ile aranız nasıl?

Gayet iyi. İnstagram kullanıyorum. Lazım olabilecek her türlü bilgiyi edinmeye, konuları araştırmaya çalışıyorum. Sonuçlar ise kendimle ve etrafımdakilerle paylaşmak için.

Kitap çalışmanızdan bahseder misiniz ? 

Evet. Kitabım novella tarzında bir kitap oldu. Yazması bir yılı geçti ama tam tamına bir buçuk yıl olmadı. Babalar ve kızları arasındaki o hassas ve ince çizgide yürümeye çalıştım. O esnalarda okurlarımla Hazan’ı tanıştırmayı çok istiyordum ki şu anda da Hazanla tanışıp ağlamayan kalmadı.

İyi yazarlığı  nasıl tarif edersiniz ?  

Çok okumak, araştırmak, dinlemek, izlemek.

Genelde çok okumadığımız gibi bir düşünce olsa da son dönemde kitap sayısında ve yazar yayıncı sayısında artış var bunu nasıl değerlendiriyorsun ? 

Yazar arttıkça kitap da arttı. Bana çok samimiyetsiz geliyor. Acaba içlerinden kaç tanesi sayılmaya değer bilemiyorum.

İnternet yazarlarının yaygınlaşması ve genelde vampir vs içerikli kalıp kitapların artmasını nasıl yorumlarsın ? 

İnternet günümüzde en başta gelen araç olunca yazarda doğal olarak ilgiyi orada çekmek ister. Kitap okuyan sayısı düşük ama internet başından ayrılmayan yok. Ben halka bağlıyorum bunu. İnsanlar neye ilgi duyarlarsa neyi severlerse sanatçılarda oradan yakalamak isterler.

Tv ya da radyo programı yapmak ister miydiniz ?  

Evet, bu yüzden haber spikerliği ve sunuculuk eğitimi almak istiyorum.

Yeni Medyanın ( Sosyal Medya ve İnternet ) Geleneksel Medyayı ( Radyo – tv gazete ) Yok edeceği söyleniyor siz buna ne dersiniz ? Yeni Medya sizce ne yönde ilerleyecek ? 

Ben yok edecek demiyor; yok etti diyorum. Çok az insan Geleneksel Medyanın takipçisidir.Yeni Medya gelen yenilikler ve güncellemelerle beraber hepimizi iyice içine çekecek. Biz onu değil; o bizi kullanacak.

Sosyal medyayı siz nasıl kullanıyorsunuz ? 

Sadece instagram kullanıyorum. Araştırmalar, okumalar ,izlemeler derken birçok alanda farklı internet programları ve siteleri de inceliyorum.

Boş zamanlarınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

Özel dersler ve bu yolda ilerlemek isteyenlere eğitim veriyorum.Onun dışında okuyorum ,geziyorum, dinliyorum ve konuşuyorum.

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

Çok etkilendiğim  bir kitap olarak anlatayım. Aşk romanlarıyla ünlü Jojo Moyes’in Senden Önce Ben adlı kitabı. Gecenin üçünde bitirdim ve evdekiler hıçkırık sesime uyanmasın diye verdiğim savaşı ben bilirim. Aylarca yanımdan ayırmadım. Aynı şekilde filmi de var. Senden Sonra Ben ve Sonsuza Dek Sen olmak üzere kitabın serisi tamamlanıyor .Ben şimdi sonuncusuna başlayıp seriyi tamamlayacağım.

KırmızıTürk hakkında neler söylersiniz ? 

KırmızıTürk esasında insanlara, başlangıç aşamasındakilere, sunulan bir avantaj.

Gelecek planlarınız nelerdir? Şu an bulunduğunuz konumdan memnun musunuz ve gelecekte kendinizi nerelerde görmek istersiniz?

Ciddi anlamda bir sunucu ya da spiker olursam öğretmenliği bırakabilirim. Tiyatroyla yarı zamanlı ilgilenebilirim. Eserlerimin gerisini getireceğim. Bazen de senaristlik yapmayı düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda kendime ait bir yer açmayı düşünüyorum. Eğitim verebileceğim, projelerimi yürütebileceğim bir yer olacak. Kendimi zirvede görmek istiyorum. Çünkü kariyer düşkünüyüm.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Beni yakından takip etmek isterseniz ‘irembulut__’ kullanıcı adı ile instagram hesabıma beklerim. Unutmayın bir kere geldiniz bu hayata, bir daha gelmeyeceksiniz. Cesurca yaşayın.

Röportaj : Cengizhan KAYA