Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan on yedisine bastığında, iki kişi onunla evlenmek ister. Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farsca’da “Güneş ve Ay” anlamına gelir.

Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeriyse Mimar Sinan’dır. Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir. Koca Sinan evlidir, ellisindedir ve de Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır! Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır ama, aşkını, olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır.

Üsküdar’a, Saray’ın isteğiyle elbet, 1540 yılında Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atar ve 1548’de bitirir. Camiyi yaparken, eserine sanki “etekleri yerleri süpüren bir kadının” dış çizgilerini verir.
Derken, ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da, pek kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine, ikinci bir eser yapmaya koyulur Mihrimah Sultan’a. Cami küçücüktür. Minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeyse yüz 61 pencere, camiin iç güzeliğini aydınlatır. İçerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana.

İşte, aşka adanmış iki eser.
Şimdi, gidin Edirnekapı ve Üsküdar’daki camileri aynı anda görebileceğiniz bi yer seçin. Ve 21 Mart’ta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin. Unutmadan, 21 Mart Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür. Göreceğiniz manzaraysa şudur mirim:
Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin ardından ay doğar! Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay. Bu nasıl akıllara ziyan bir hesaplamadır; nasıl bir güzellik anlayışıdır ...
##
Evlilik için gerekli beş şey:

1. Sorumluluk almaya hazır bir kişilik
2. Kişiliği ve değerleri uyumlu bir aday
3. Aile kurup, onu sürdürecek değerler
4. Geçimi sağlayacak bir iş ve kazanç
5. Zor zamanlar için sabır ve tahammül
#
Kalbimiz sevgiye, ruhumuz teselliye, aklımız anlama ihtiyaç duyuyor. Ancak bunları yanlış yerlerde ve yanlış yollarla aradığımız için günün sonunda daha yalnız ve daha çok teselli arar hale geliyoruz.

#
Herkesle sorun yaşayan insanın empati duygusu ve sosyal becerileri gelişmemiştir. Hiç kimse ile sorun yaşamayan ve herkesi memnun edebilen insanın da karakteri felce uğramıştır.
#
Problemli insanların bir kısım davranışları;
▪Başladığı işin sonuna bakmaz
▪Kendi bildiğinden dönmez
▪Kimsenin düşüncesini beğenmez
▪Bilmediğini biliyorum zanneder, ögrenmek de istemez
▪Sırrını herkese söyler
▪Kendine sorulmayanada cevap verir