Cumhuriyet döneminde Ankara'da Hıfzıssıhha Enstitüsü, halk sağlığının korunması amacı ile laboratuar hizmetlerini yürütmek için kuruldu. 27 Mayıs 1928 tarihinde kurulan Hıfzıssıhha Enstitüsü,  2 Kasım 2011 tarihinde kapatıldı. 

Bir ulusal referans laboratuarı olan Enstitüde kurulmasından kapatılmasına kadar:  BCG Aşısı üretimine başlandı, dışarıdan serum ithali durduruldu, çiçek aşısı üretimi arttı, kuduz serumu üretilmeye başlandı, yerli ve yabancı ilaçların kontrolü sonlandı.

Aşı ve serum bölümü; Difteri, Boğmaca, Tetanos ve her türlü tedavi anti-serumunun üretildiği yerdi. Üretilen anti serumlar arasında akrep, yılan sokmalarına karşı serumlar olduğu gibi gazlı kangren anti serumları da bulunuyordu.

Ortadoğu ülkelerine Tifüs aşısı satacak noktaya geldi. Tifüs aşısı ve akrep serumu üretimine başlandı. Kurulan biyolojik kontrol laboratuarı, enstitü bünyesinde aşı istasyonu açıldı. İntradermal ve BCG aşısı üretimine geçildi. Boğmaca aşısı üretimi yapıldı.

İnfluenza virüsü, New-Castle virüsü ve tavuk vebası üzerine araştırmalara başladı. İnfluenza Laboratuarı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Uluslararası Bölgesel İnfluenza Merkezi olarak tanındı ve İnfluenza aşısı üretimine başlandı.

Antibiyotiklerin ve bazı vitaminlerin kalite kontrolüne başlandı. İlaç Kontrol Şubesi kuruldu.

Tetanos aşısı daha modern metotlarla üretilmeye başlandı. Frenginin modern yöntemlerle teşhisi ele alındı.

Bünyesinde Kolera Referans Laboratuarı kuruldu. Mikroloji Laboratuarı açıldı. Kan ürünlerinin viral inaktivasyonu, Fibrinojen, albumin ve gamma globulin üretimi yapıldı.

BCG aşısının deneysel üretimine başlandı. Kuru BCG aşısı üretimine başlandı. Zehir Danışma Merkezi açıldı. AIDS Araştırma merkezi açıldı.

Böylece Hıfzıssıhha Enstitüsü; Türk halk sağlığının korunmasında laboratuar hizmetlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması başlatıldı. 16 ilde bölgesel düzeyde hizmet vermek amacıyla şubeler açtı.

Cumhuriyet döneminde açılan; yerli aşı üreten, viral enfeksiyonların tanı ve tedavisinde büyük başarılara imza atan, Aşı Üretim Enstitüsü, 2004 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatıldı.