İstanbul Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde Beşiktaş Belediyesi’nin  ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından organize edilen, Edebiyat Dünyamızın değerli yazarı Yaşar Kemal, Usta gazeteci ve Fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in o dönemlerin büyüleyici şehri İstanbul’da yollarının kesişmesi ile başlayan sanat yolculuklarının tarihine tanık oldum.
Usta Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Ara Güler diyor ki : “Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider, olayı yakalamaya çalışır. Bu farkı anlamak lazım. Fotoğrafçı düğmeye basan adam değil, iş yapan adamdır.’’
“Yaşar Kemal İstanbul’a İlk Geldiğinde Önce Benimle Tanıştı’’ Ara Güler..
43 fotoğraftan oluşan sergi ve aynı zamanda usta Ara Güler imzalı siyah- beyaz 125 fotoğraflı bu güzel katalog’da, yazarın İstanbul’a gelişi, dönem içinde yaşadığı Basınköy- Florya, Vaniköy semtleri bulunuyor. Zamanın kahveleri, Beyoğlu- Balık pazarı, Haliç, Eminönü ayrıca Tekirdağ, Adana, Paris gibi şehirlerle yaşama dair,  görsel hafızamıza yerleşiyor.   
Yaşar Kemal’in, Ara Güler’in bir kitabına yazdığı güzel bir önsözü,
“Ara Güler’in Fotoğrafları Büyük Bir Anadolu Destanıdır.’’ Yaşar Kemal..   
İki değerli Üstadın yaşayan tarihine yolculuk yaptığım için, iyi ki varsınız! Ara Güler…
Sağlıklı, üretim dolu yıllar diliyorum.

Ara Güler Kimdir?


Ara Güler,16 Ağustos 1928, İstanbul doğumludur. Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslar arası alanda ün kazanmış en önemli temsilcilerinden olan fotoğraf sanatçısı. Orta öğrenimini İstanbul Getronagan Lisesi’nde yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak film stüdyolarında çalıştı.1950’de Yeni İstanbul’da gazeteciliğe başladı. Ara Güler, 1950’lerin ortalarından sonra uluslar arası ün kazanmış fotoğrafçılarla çalışma olanağı buldu. 1956’da Henri Cartier Bresson’la tanıştı ve Pariste’ki Magnum Photos adlı fotoğraf ajansı için Türkiye’de ve yakın çevresindeki ülkelerde fotoğraf çalışmaları yapmaya, röportajlar hazırlamaya başladı. Aynı dönemde Ernts Haas gibi ünlü fotoğrafçılarla çalıştı ve ABD’de yayımlanan çeşitli dergilerde fotoğrafları yayımlandı. Tim Inc. Yayın Grubu’nun Yakındoğu muhabiri, daha sonra da Paris- Match ve Stern’in muhabiri oldu. 1961’de, İngiltere’de yayınlanan Photography Annual antolojisi’nde, dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak gösterildi. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’nin tek Türk üyesi oldu. Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bölümü Paris’teki Ulusal Kitaplık ve ABD’deki Nebraska Üniversitesi Sheldon koleksiyonlarındadır.