Merhabalar,

İç Anadolu Bölgesinde Ankara Mutfağı denilince ilk aklımıza gelen yemek ''ANKARA TAVA'dır.Tepside ki sunuluşu,et ile pilavın iç içe geçen lezzeti ile davet sofralarının vazgeçilmezidir.

Bu hafta gelin hep birlikte Ankara Mutfağının bu eşsiz lezzetini sevdiklerimizle paylaşalım.Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 900 gr (5 büyük parça) kuzu incik
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 2 ad kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 ad köy biberi
  • 1 ad büyük domates
  • 1/2 çay kaşığı toz kişniş
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 su bardağı su
  • PİLAVI İÇİN:
  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 1,5 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı et suyu
  • YAPILIŞI:
  • Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve kızdırın.
  • Etleri ekleyerek yüksek ateşte arkalı önlü mühürleyin.
  • Kuru soğan ve sarımsakları küçük doğrayın ve mühürlediğiniz etlere ekleyin.
  • Domatesin kabuğunu soyarak küp doğrayın.
  • Biberleri halka doğrayın.
  • Soğanların ve sarımsakların peşi sıra biberleri ve domatesleri ilave edin.
  • Tuz ve baharatlarının arkasından suyunu ilave ederek kapağını kapatın ve 1/2 saat pişirin.
  • Pişen etleri düdüklü tencerenizden çıkararak bir tabağa alın.
  • Kalan suyu ve sebzeleri bir tel süzgeçten geçirin.(sebzelerin posasını kullanmayacağız)
  • Şimdi gelelim birlikte pişirmeye;Pirincinizi bol su ile yıkayın ve tuzlu su da 1 saat bekletin.
  • Pilav tencerenize tereyağ ve dolma fıstıklarını alarak pembeleştirin.
  • Pirincini ekleyerek karıştırın.
  • Sırayla tuzunu,şekerini ve baharatlarını ilave ederek kısık ateşte 5 dakika kavurun.Ve ateşten indirin.
  • Büyük boy borcama kavurduğunuz pirinci yerleştirin.
  • Ortalarına etleri dizin.
  • Süzdüğünüz et suyunu (4,5 su bardağı)et ve pirincin üzerine gezdirin.
  • Borcamın üzerini önce yağlı kağıt ile sonra da folyo ile sıkıca kapatın.
  • 190 derece de ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.
  • Fırını kapattıktan sonra 15-20 dakika fırın içinde demlenmeye bırakın.
  • Nefis kokusu ve enfes lezzeti ile sofralarınız da sevdiklerinizle paylaşacağınız ''ANKARA TAVA''hazır.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...
  • Tariflerimizi görsel olarak izlemek isterseniz Neşem Çelik YouTube Kanalını ziyaret edebilirsiniz.