Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasındaki ilişkiler son zamanlarda hiç olmadığı kadar hareketli. ABD geçtiğimiz aylarda vizelerin askıya alındığını duyurdu. Ardından Türkiye'nin hamlesiyle de vizeler karşılıklı olarak askıya alındı. Bu durum hali hazırda vizesi olan vatandaşları etkilemedi ancak, yeni vize almak isteyenler için bir hayli sıkıntılı bir sürecin başlangıcı oldu. Kısa bir süre sonra çeşitli temaslarla askıya alınan vize görüşmelerine bu kez 'kısıtlama' getirildi. Yani ne oldu? Normalde ABD'ye gitmek için vize randevusu ortalama bir hafta on gün içinde alınabiliyordu. ABD vatandaşlarına da Türkiye'de kapıda vize uygulaması yapılıyordu. Kısıtlamayla birlikte ABD Konsoloslukları randevuları en erken 7-8 ay sonrasına verir hale gelmişti...

Çok değil birkaç gün evvel ABD Büyükelçiliği’nden bu durumla ilgili yeni bir açıklama geldi. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Uzun bekleme sürelerine rağmen ABD, Türkiye Misyonu göçmen olmayan vize işlemlerine devam etmektedir. Ocak 2019 için randevu alınabilir ve başvuracaklar her zaman olduğu gibi Türkiye dışından başvurmayı da seçebilirler” ifadelerine yer verildi. Yani en erken randevu tarihi olarak 1 yıl sonrası veriliyordu!

Sağlık ve iş ile ilgili işlemlere biraz daha öncelik veren Konsolosluklarda ne darbe, ne de başka dönemlerde bu derece sıkı bir tutum izlenilmemişti.Fakat 2017’nin son günlerinde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden tekrar bir açıklama geldi.

Türkiye’deki vize hizmetlerine yeniden başlanmasına yönelik duyurudan sonra Türkiye’nin Washington DC Büyükelçiğili’nden yapılan açıklamada Türkiye tarafından da vizelerin normale dönüldüğü vurgulandı. Böylelikle iki ülke arasındaki sorun daha fazla uzamadan çözüme kavuşmuş oldu...

ABD Türkiye’deki misyonları 2017 Eylül ayında 7.200’den fazla vize vermiş fakat, 2017'nin Ekim ayında tüm bu yaşananlardan ötürü verilen vize sayısı 1.800’de kalmış.

Biraz daha istatistik vermek gerekirse 2016’da 114,504 Türk vatandaşına ABD vizesi verilmişken, 2017’nin ilk 7 ayında bu sayı 65,152’da kalmış. Geçen yıl 313,654 Türk vatandaşı ABD’yi ziyaret etmiştir. Yine gecen sene Türkiyeyi ziyaret eden ABD’li sayısı ise 459,493’dur.

2017’de Türkiye – ABD ilişkileri zorlu ve hareketliydi. Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Donald Trump: ‘’ Ülkelerimiz arasında harika bir dostluk var. Bence biz, şu anda hiç olmadığımız kadar yakınız. Bunun büyük bir bölümü kişisel ilişkilerle alakalı...‘’ dediği gibi
umuyoruz ki 2018, iki müttefik ülke ilişkilerinin daha iyi ve dostlukların  da pekişeceği bir sene olur...

Son aylarda Türkiye ve ABD ile ilgili vizelerin durdurulması, kısıtlanması ve sonunda açılması derken haberlerde önemli yer tuttu. Ben de bundan dolayı vize türleri ile ilgili bir yazı kaleme almak istedim.

ABD’nin diğer ülkelerden çok daha fazla vize türü var. Turist ve çalışma olarak kısıtlamamışlar. Tüm vize türlerini genel anlamda açıklıyorum.

Öncelikle Göçmen Vizesi ve göçmen olmayan vize türü diye ikiye ayırılıyor.

Göçmen vizeler ABD’ye kalıcı olarak yerleşecek kişiler için gereklidir. Bu kişiler ABD’de çalışma niyetinde olmasalar dahi göçmen vize ile ABD’ye seyahat etmelidirler. ABD Göçmenlik yasalarına göre göçmen vizeleri şu dört kategoride verilmektedir:birinci derece akrabalar, aile dayanaklı göçmenler, iş dayanaklı göçmenler, yeşil kart kurası olarak da bilinen çeşitlilik göçmen vize kura programı.

Göçmen Vize Türkleri:

  • Aile Dayanaklı Göçmen Vizeler

  • Nişanlılık Vizesi
  • İşveren Dayanaklı Göçmen Vizeler

  • Yeşil Kart Çekilişi
  • Geri Dönen Yerleşik Yabancı Müracaatları

Göçmen olmayan vizeler, turistik, iş, geçici çalışma, eğitim veya tıbbi tedavi amacıyla ABD’ye geçici olarak gitmek isteyen kişilere yöneliktir.

(A) DİPLOMATLAR VE RESMİ YETKİLİLER

A1 ya da A2 vizesine uygun olabilmek için  kendi hükümetiniz adına  resmi görev için gidiyor olmalısınız.  Bir kuruluşun kısmen devlete bağlı olması ya da devlet kontrolünde olması görevin A tipi vizeye uygun bulunması  için tek başına bir etken değildir; aynı zamanda, yapacağınız görevin, niteliği gereği resmi olması gerekmektedir.

(B) ZİYARETÇİ: İŞ, TURİZM, TIBBİ TEDAVİ

Ziyaretçi Vizesi mesleki toplantılara veya konferanslara katılmak dahil iş, ya da tatil yapmak veya aileyi ziyaret etmek veya tıbbi tedavi almak (B2) amacıyla, ya da her iki (B1/B2) amacın birleşimiyle geçici olarak Birleşik Devletler’e gelmek isteyen kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

(C) ABD’DEN TRANSİT GEÇİŞ

İki yabancı ülke arasında seyahat eden ve bu yolculuğun bir parçası olarak Birleşik Devletler bağlantılı seyahat edecek kişiler.

Öğrenim Vizesi Kategorileri

(F/M) AKADEMİK VEYA DİL ÖĞRENCİSİ / MESLEKİ VEYA AKADEMİK OLMAYAN ÖĞRENCİ VİZELERİ

Genel olarak, onaylanan bir eğitim kursuna katılmak üzere ABD'ye gelecek olan kişiler için bir Öğrenci Vizesi gereklidir.


 (J) DEĞİŞİM PROGRAMI

Değişim Programı (J-1) vizeleri, Birleşik Devletler’deki değişim programlarına katılımları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan vizelerdir


Çalışma Vizesi Kategorileri

(D) MÜRETTEBAT VİZESİ

Mürettebat (D) vizeleri, gemilerde (yolcu gemisi veya balıkçı teknesi gibi), ya da ABD'deki uluslararası havayollarında çalışan kişilere yönelik göçmen olmayan vizelerdir; normal işleyiş ve hizmetler için bu kişilerin istihdamına ihtiyaç vardır.

(I) BASIN MENSUBU ve GAZETECİLER

Basın mensubu (I) vizesine hak kazanmak için başvuru sahiplerinin, basın mensubu vizesi için uygun niteliklere sahip olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir. Basın mensubu vizeleri medya, radyo, film veya yayıncılık sektörlerinin üyeleri de dahil olmak üzere etkinlikleri söz konusu yabancı medyanın işleyişi için temel bir önem taşıyan muhabir, film ekipleri, editörler ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini yapmak için Birleşik Devletler’e gelen "yabancı medya temsilcilerine" yöneliktir.

(E1/E2) TÜCCAR / YATIRIMCI VİZESİ

Ticari Anlaşmalı Tüccar (E1) veya Ticari Anlaşmalı Yatırımcı (E2) vizesi, Birleşik Devletler ile ticaret ve sefer anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve temel olarak Birleşik Devletlerle anlaşma yaptığı ülke arasında hizmet veya teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir ticaret yapmak, ya da yatırım yaptığı bir kuruluşun faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek veya önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak için Birleşik Devletler'e gelen kişilere yöneliktir.

(E3) AVUSTRALYA ÖZEL İŞÇİ VİZESİ

Bu vize türü, uzmanlık gerektiren bir işte geçici olarak çalışmak üzere Birleşik Devletler’e gelen Avustralya vatandaşları için geçerlidir.

(H, L, O, P, Q, R) GEÇİCİ ÇALIŞMA veya STAJ VİZESİ

Başvuru sahibinin ABD göçmenlik yasası uyarınca göçmen olmaksızın ABD’de geçici olarak çalışmak istemesi halinde, yapacağı işin türüne dayalı özel bir vizeye ihtiyaç duyacaktır.

(H1-B) Özel Mesleğe Sahip Kişiler - Bu vize türü için başvuranlardan, ilgili alanda yüksek öğrenim derecesine sahip olmak kaydıyla uzmanlıklarını teorik ve pratik olarak uygulamaları istenmektedir. Mankenler ve devletlerarası araştırma geliştirme, ya da Savunma Bakanlığı idaresindeki ortak projelerde görev alanlar da bu kategoriye dahildirler.

(H-1B1) Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) Profesyonel – bu vize kategorisi, AB-Şili Serbest Ticaret Anlaşması ve ABD-Singapur Serbest Ticaret Anlaşması ile oluşturulmuştur. H-1B1 geçici çalışanları, uzmanlık gerektiren mesleklerde geçici olarak hizmet sağlayacak geçici çalışanlar olarak tanımlanmaktadır.

(H2-A) Mevsimlik Tarım İşçileri - H2-A vizesi, ABD’deki işverenlerin, yeterli ABD’li işçi bulunamayan geçici tarım işlerinde çalıştırılmak üzere yabancı uyruklu işçileri ABD’ye getirmesini sağlar.

(H2-B) Geçici veya Mevsimlik Tarım Dışı İşçiler - H2-B tarım dışı geçici işçi programı, ABD’deki işverenlerin, geçici tarım dışı işlerde çalıştırmak üzere yabancı uyruklu işçileri ABD’ye getirmesini sağlar.

(H3) Stajyerler (tıp veya akademk staj dışındakiler) - Bu vize türü yabancı uyrukluların tarım,ticaret, iletişim, finans, devlet, ulaştırma ve bu gibi mesleklerin yanı sıra salt endüstriyel alanlar da dahil olmak üzere birçok çeşitli alanda stajyerlik eğitimi almak üzere ABD'ye seyehat etmelerine imkan tanımak için düzenlenmiştir.

(L) Şirket İçi Transfer - Bu vize, önceki üç yıl içinde yurtdışında aralıksız bir yıl çalışmış olan ve aynı işverenin Birleşik Devletler’deki bir şubesi, ana şirketi, bağlı şirketi veya temsilcisinde idari, yönetici veya uzmanlık bilgisi gerektiren bir görevde çalışacak olan başvuru sahipleri içindir. L Vizesi, ABD’li işverenin bağlı yabancı ofislerinin birinde çalışan bir yönetici veya idarecisini Birleşik Devletler’deki ofislerinden birisine transfer etmesini sağlar. Bu vize ayrıca henüz bağlı bir ABD ofisi bulunmayan yabancı şirketin ofis kurmak amacıyla ABD’ye bir idareci veya yönetici göndermesini de sağlar.

(O) Olağanüstü Yetenekli Kişiler - O Vizesi, bilim, sanat, eğitim, ticaret veya sporda olağanüstü bir yeteneğe sahip olan, ya da film veya televizyon sektöründe olağandışı bir başarı kaydeden ve bu başarılar nedeniyle ulusal veya uluslararası çapta tanınan kişilere yöneliktir. Buna, yukarıda sözü edilen kişileri destekler nitelikteki temel hizmet sağlayıcı kişiler de dahildir.

(P) Uluslararası Üne Sahip Sporcular, Sanatçılar ve Gösteri Grupları - 

Bir atlet veya bir gösteri grubunun üyesi olarak belirli bir spor müsabakasına katılmak. Uluslararası kabul görmüş sürekli bir performans sergiliyor olması gerektirir.

Özgün veya geleneksel etnik, folklorik, kültürel, müzik, tiyatro, ya da sanatsal bir performans veya sunum yapma, geliştirme, yorumlama, temsil etme, bunlara koçluk etme veya bunlara eğitim verme..

(Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı - Bu vize türü başvuru sahiplerine staj imkanı sağlamayı veya çalışma tecrübesi kazandırmayı ve ülkesinin tarihini, kültürünü ve geleneklerini paylaşma şansı vermeyi amaçlamaktadır.

(R) Din Görevlisi - Din Görevlisi (R) vizesi, geçici süreyle dini bir görevde çalışmak amacıyla Birleşik Devletler’e gitmek isteyen başvuru sahiplerine yöneliktir.

Din görevlisi vizesi genellikle o dinin ruhban sınıfının yetkili üyeleri tarafından gerçekleştirilen dini ibadetleri yürütmek ve diğer görevleri yerine getirmek üzere, yetkili bir kurum tarafından atanan kişileri ve dinle ilgili bir meslekte çalışan kişileri kapsar.

(TD/TN) NAFTA ÇALIŞANI

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika için özel ekonomik ve ticaret ilişkileri içermektedir. Göçmen olmayan NAFTA Çalışma (TN) vizesi, NAFTA çalışanı olarak Kanada ve Meksika vatandaşlarının ABD’li veya yabancı bir işveren için önceden ayarlanmış bir ticari faaliyette ABD’de çalışmasına imkan tanır. 


Diğer Göçmen Olmayan Vize Kategorileri

(T) İNSAN KAÇAKÇILIĞI MAĞDURU

T vizesi sahipleri, ağır insan kaçakçılığı suçunun mağdurlarıdır. İnsan kaçakçılığı, kaçakçıların gerçekdışı iş ve daha iyi bir yaşam vaatleriyle insanların aklının çelindiği bir tür modern köleliktir. Kaçakçılar çoğunlukla sosyal hizmetlere erişimden yoksun fakir, işsiz bireylerden yararlanır. T Göçmen Olmayan Statüsü (T vizesi) insan kaçakçılığı mağdurlarını korur ve mağdurların, insan kaçakçılığının soruşturma veya kovuşturma sürecine yardımcı olmak için Birleşik Devletler’de kalmalarına imkan tanır.

(U) SUÇ FAALİYETİ MAĞDURU

U vizesi sınıfı, belirli suç faaliyetlerinin, belirlenen suçların soruşturulmasına ve kovuşturulmasına yardımcı olan yabancı ülke vatandaşlarının mağdurlarına yöneliktir. Kişiler doğrudan USCIS’e kendileri dilekçe ile başvurur ve onaylanan dilekçeyle USCIS, göçmen olmayan U statüsü tanınır. U statüsü tanınan asıl başvuru sahibi hem de onunla ilişkili dilekçe veren aile üyeleri, yurtdışında bulunan Konsolosluk Bölümlerinde U vizesi başvurusu yapabilir. U vizesinin amacı, belirli suçların mağdurlarına ABD’de 4 yıla kadar geçici bir yasal statü tanımak ve çalışma imkanı vermektir.

Vize almanız Amerika Birleşik Devletleri’ne kesinlikle gireceğiniz anlamına gelmiyor. Girişte memur eğer isterse sizi ülkenize bir sonraki uçakla gönderebilir. Sorduğu sorulara tatmin edici yanıt alamamak ya da daha önce ABD’de yaşadığınız yasa dışı bir durumunuz varsa sizi ülkeye almaz. Kimi zaman kendi vatandaşını bile özel sorgu odasına alıp saatlerce bekletebiliyor. Bu davranışlara her ne kadar kızsak dahi dünyanın süper gücünün olmasından dolayı daha fazla şüphelenebiliyor ve daha temkinli davranıyorlar...