Herkese merhabalar,

Bugün sizlere dalış dışı bir konu olmasına karşın doğayı, ekosistemi ilgilendiren akvaryumlar ve hayvanat bahçeleri hakkında duygu ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. Akvaryumlar ve hayvanat bahçelerinin  benim için hapishanelerden bir farkı yoktur.

Peki bu tür yapıların olması çok mu önemlidir ? Olmalı mıdır ?

Ülkemizde zaten bu tür yerlere, mekanlara ben  karşı olsam dahi bu konuda olumlu bir şeyler  yapılması için gayretler çok az.  Elbetteki AVM kültüründen nasıl olsun ki ?

Öte yandan  bazı insanlara ‘’ben hayvanat bahçeleri ya da akvaryumlara karşıyım’’ dediğimde bana verdikleri cevap bir hayli komik oluyor. 

“Biz çocuklarımıza doğayı nasıl öğreteceğiz? Nasıl göstereceğiz?”

Öncelikle, akvaryum ya da hayvanat bahçeleri ile çocuklara doğa öğretilmez, orada Dünyanın çeşitli yerlerinde koparılmış, doğal ortamlarından öyle ya da böyle bir şekilde alınmış canlıları, ana vatanı olmayan bir yere getirip insanlara teşhir ettirmek doğaseverlik değildir ve bu durum  bir bilgide aktarmaz.

 Çocuğa, “bak işte bu maymun, bu kaplan” diyerek hayvanları tanıtmak sığ bir bakış açısıdır. 

 Çocuğunuzun doğasever olmasını istiyorsanız  vakit buldukça şehirden uzaklara giderek doğanın içinde olmanız gerekir. Gerekirse güvenli yerlerde kamp yapabilirsiniz. 

 Doğa içinde  yaşayarak ‘’bu sistemi nasıl koruyabilirim ne yapabilirim?’’ gibi sorularla bireyin doğaya dair düşünmesi sağlanabilir. 

Doğanın ne olduğunu anlamak, önemini kavramak son derece önemlidir. 

Doğayı bilmeden, hayvanları çocuklarımıza  anlatmak bize  bir şey kazandırmaz. Çocuk zaten farkındaysa size “Bu hayvanların burada ne işi var?” diye bir soru da yöneltebilir. Ki bu soru çok önemli bir sorudur. Sizin bu doğrultuda ona vereceğiniz cevapta çok önemli olacaktır.

Aynı şey akvaryumlar için de geçerlidir. Binlerce kilometre öteden getirilmiş çeşitli türler ve o bu türlerinde yaşamaları için ortamlarının sağlanması çok kolay bir iş değildir. Gerekli ortamı sağlayamadığınız da bu türler ölmektedir. Bu çok sık olan bir durumdur. İstediğiniz kadar  büyük, derin akvaryumlar inşa edin, içlerine mercanlar koyun, hiç bir zaman doğal ortamlarını yaratamazsınız. Eninde sonunda o canlılar akvaryumun sonuna geldiklerinde tekrar geri dönmek zorundadırlar. Düşünün bunu durmadan sabahtan akşama kadar yaptıklarını .Son derece üzücü. Öte taraftan  bir sürü insan ellerinde fotoğraf makinaları ile full flaş modunda fotoğraf çekiyorlar.   

Bu onlar için ne kadar depresif  bir durum olacaktır. Sizi öyle bir  yere koysalar ne yapardınız? Düşünün bakalım.

Aval Aval gezinerek; okumadan ve tabi anlatılmadan geçirilen vakit AVM de geçirilen zamanla  eşdeğerdir. 

Daha evvelki yazılarımda  bahsetmiştim. Akvaryum ya da hayvanat bahçelerinden ziyade televizyon programlarının köklü bir şekilde değişmesi gerekiyor. Ağırlıklı  olarak belgesel kanallarının artması lazım. Ve tabi bilgi yoğunluğu yüksek doğa belgesellerinin ve bunların  tanıtımının iyi bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Yeni gelen neslin ilgisini uyandırmak ve onları doğru bilgi ile donatmak şarttır.  

Daha sonra kişi doğa, ekoloji üzerinde uzmanlaşmak ya da o ortamın içinde olmayı tercih edecek ise; ona göre bir yol çizip profesyonel hayatını o doğrultuda çizecektir.

Bunların hepsi farkındalığın artması ile oluşan şeylerdir. Farkındalık ne kadar küçük yaşlarda artar ise,o kadar seçimler daha hedefe yönelik olacaktır. Severek yapılacak işler eserlerin çıkmasına da  olanak sağlayacaktır.  Bol bol konu ile ilgili araştırma yapılması, ilgili kitapların okunması, konusunda başarılı insanlarla yada ortamlarda bulunması kişinin bakış açısını değiştirecektir. 

Kısacası modern hapisanelerin yerine eğitici, öğretici ve görsel açıdan zengin kaynakların artırılması şarttır. Ve bu durum konu hakkında bilgili olmayanları fazlasıyla aydınlatacaktır. 

Sadece Hayvanat bahçeleri yada akvaryumlara gitmek bilgilenmek adına  bir çözüm değildir. Taleplerin değişmesi tüketicinin elindedir, bunun için bilinç ve eğitim gereklidir. Yukarıda  paylaştığım üzere televizyonlarda köklü program değişikliğine gidilmesi ve belgesel ağırlıklı içi dolu bilginin aktığı eserlerin artması önemli olacaktır.

Hepinize sağlıklı ve keyifli bir hafta dilerim.

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle.

Çalışmalarımı web sitem üzerinden takip edebilir, web siteme abone olarak gelecek olan yeniliklerden de haberdar olmuş olursunuz.

Web: www.psalvatore.com

İnstagram: Peter_salvatore

Facebook: Peter Salvatore

Youtube: My Underwater World