Medya Dünyası 

Sivas’ın Enlerine Emel Karacabay Damgası 

Sivas'ın Bileşenleri Konseyi tarafından bu yıl 3.sü düzenlenen Sivas'ın Enleri ödülleri sahiplerini buldu. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen ödül törenine şehrin önde gelenleri ve sanattan, eğitime, ticaretten spora kadar birçok alanda başarıları ile dikkat çeken simalar katıldı. Törende Sivaslılar tarafından önerilen ve yapılan oylama sonunda Sivas'ın enleri listesine girenlere ödülleri takdim edildi. Bu çok özel gecenin sunumunda ise Emel Karacabay görev aldı. Güzel sunucu sunumu ve röportajlarıyla geceye damga vurdu. Başarılı ve güzel spiker şıklığı ile de dikkat çekti

Kitap Dünyası

ESKİ ZAMAN KADINLARI  ARASINDA

NAHİD SIRRI ÖRİK ESKİ ZAMAN KADINLARI ARASINDA adlı eseri Everest Yayınları’ndan çıktı. 

İnsan ruhunun inceliklerine nüfuz eden üslubuyla 20. yüzyıl edebiyatının en önde gelen yazarlarından Nahid Sırrı Örik, Eski Zaman Kadınları Arasında’da, ailesindeki üç kuşak kadınları ve onların hayatına ortak olmuş yakınlarını anlatır. Tarih, roman, hatıra arasında gezinen bu anlatıda Örik; gençlikleri, evlilikleri, ayrılıkları, hayal kırıklıkları, korkuları ve sevinçleriyle kadınlar arasında yıllar boyu aktarılan çok parçalı uzun bir hikâyeyi, içeriden bir bakışla yazıya döker. Eski Zaman Kadınları Arasında, aynı zamanda, 1800’lü yıllardan 1900’lü yılların başlarına kadar hem bir ailenin hem de toplumun dönüşümüne dair, Sevim Burak’ın tabiriyle “Bir hazine! Bir define!”dir. Bu define, titiz bir çalışma ve Selim İleri’nin sunuşuyla okurla buluşuyor.

MEHMET ÂKİF ERSOY HAYATI, SECİYESİ, SANATI

MİTHAT CEMAL KUNTAY  MEHMET ÂKİF ERSOY HAYATI, SECİYESİ, SANATI  adlı biyografi eseri Everest Yayınlarından çıktı. 

“Büyük şairlerin istikbale bıraktıkları şaheserler, mazide yazdıkları hezeyanlardan çıkar.” Mithat Cemal Kuntay’ın kaleme aldığı Mehmet Âkif Ersoy: Hayatı, Seciyesi, Sanatı edebiyat tarihçiliğinin ve biyografi yazıcılığının nadide örneklerinden biri.

Kuntay, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Âkif ile tanışmasından onun dürüst kişiliğine, yalnızlığına, acılarına; pehlivanlığından baytarlığına; Mısır’a gidişinden İslam ve şiir düşüncesine kadar birçok başlıkta şairin hayatını ele alıyor.

Mithat Cemal’in yakın tanıklığı ve eşsiz üslubuyla tasvir ettiği Mehmet Âkif Ersoy, kendi derdiyle kimseyi meşgul etmek istemeyen; gördüğünü ve duyumsadığını yazmakla yetinmeyen bir dava adamının hikâyesi. “Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir!”

İSTANBUL AĞLAYAN ŞEHİR

HALDUN HÜREL  İSTANBUL AĞLAYAN ŞEHİR adlı eseri Kapı Yayınları’ndan çıktı.

İstanbul! Büyülü, masalsı bir şehir. Ayasofya, Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih camileri. Semtlerden semtlere değişen iklim güzelliği. Galata Kulesi, Kız Kulesi, Üsküdar, Çengelköy, İstinye, Kanlıca, Kalamış… Şiirlerde, şarkılarda, kitaplarda, hatıralarda kalmış, eski İstanbul.Şimdi kaotik bir metropol. Gittikçe kendi dengesini yitiren bir dev.Bu kitapta eski İstanbul’a ait pek çok renkle, ahenkle, sesle, motifle, desenle, dekorla karşılaşacaksınız. İstanbul’un bir tarafı gülerken, diğer tarafı hep içli gözyaşları döker. Bitmez tükenmez İstanbul’a bir mersiye olduğu kadar bir gözyaşı kasidesi. Haldun Hürel içtenliğiyle…

PARK BULVARI’NDA YAZ

RENEE ROSEN PARK BULVARI’NDA YAZ adlı kitabı Artemis Yayınları’ndan çıktı. 

1965’te, kadınların özgürleşmesinin sembolü olan efsane dergi Cosmopolitan’ın ilk kadın yayın yönetmeni Helen Gurley Brown, kuralları yıkıp, kimsenin cüret edemeyeceği şeyleri söyleyerek hem batmakta olan bir dergiyi diriltti hem de erkek egemen yayıncılık dünyasında taşları yerinden oynattı. Helen’ın asistanı ve sağ kolu olan genç, bekâr Alice’in New York’ta kendine bir kariyer ve hayat çizme yolculuğu, romantik olduğu kadar ilham verici bir hikâye. Dönemin nostaljik esintileriyle bugünkü modern anlayışımızın kaynağına da ışık tutan, bir kadının isterse her şeyi başarabileceğinin altını çizen, sürükleyici bir roman. 

Arka Kapak

Sene 1965 ve Cosmopolitan’ın kimselerden çekinmeyen yeni yayın yönetmeni Helen Gurley Brown, yasak konularda konuşmaları için kadınları yüreklendirerek batmakta olan bir dergiyi diriltti ve cüretiyle tüm Amerika’yı şoke etti.

New York, Alice Weiss gibi hayallerinin peşinden gitmek için küçük kasabasını terk eden bekâr kızlar için fırsatlarla dolu. Fotoğrafçı olmayı düşleyen Alice’in şansına o zamanlar batmak üzere olan Cosmopolitan dergisinin ilk kadın yayın yönetmeni Helen Gurley Brown için çalışmak gibi olağanüstü bir fırsat çıkıyor. 

Umut ve çaresizlikle çıktığı yolda hiçbir şey Alice’i yeni hayatının sıra dışı sürprizlerine hazırlayamaz. Sex and the Single Girl gibi skandal yaratan bir kitabın yazarı olan kadın için çalışmayı reddeden editör ve yazarlar bir bir istifa ediyor. Gizli notlar, makale fikirleri, kapak tasarımları yanlış ellere geçiyor. Birileri, patronunu sabote etmek için Alice’i kullanmaya kalkıyor. Ama sadakatinden vazgeçmeyen Alice, Helen’a yardım etmekte kararlı. Dergide gerilim tırmanırken Alice, bir yandan New York’ta kendine bir hayat kurmaya çalışıyor. Lüks restoranlar, gösterişli partiler ve niyeti çok da iyi olmayan erkeklerle dolu göz alıcı yeni dünyasında hayallerini unutmamayı başarabilecek mi? 

Neyse ki çok geçmeden Helen Gurley Brown’dan hayatının en önemli dersini öğreniyor: Bir kadın isterse her şeye sahip olabilir!

Yazar: Renee Rosen

İngilizceden Çeviren:  Ayhan Semih Koç

Editör: Yeliz Üslü

Kapak Tasarım: Asmin Ayşe Gündoğdu

Türü: Roman

1. Baskı: Temmuz 2022

Sayfa: 400

TABANCALI KIZ

"CİNAİ MELODRAM"

MURAT MENTEŞ ve HAKAN KARATAŞ’ın  TABANCALI KIZ  "CİNAİ MELODRAM" adlı eseri Alfa Yayınlarından çıktı.  Usta yazar Murat Menteş yeni bir çizgi romanla okurun karşısında. Çizer Hakan Karataş ile birlikte hazırladıkları Tabancalı Kız  Alfa Yayınları’ndan çıktı. Yeşilçam’ın Tarantino’yla buluşmasını akla getiren kitabın başkarakterine ilham olan kişi ise Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray... “Tabancalı Kız’ı çok sevdim. Kader Kardinal’in macerası yüreğime işledi,” diyen Türkan Şoray’ın başrolünde olduğu bu cinai melodramla Tabancalı Kız edebiyat ve çizgi eşliğinde ‘70’li yıllar rüzgârı estiriyor. Kitap, birbirine âşık iki sevgilinin hikâyesini intikam yemini etmiş bir gangster eşliğinde anlatıyor.

Arka kapak

EZELİ BİR YEMİN GİBİ YAKAN AŞK…

FELEĞİN ATEŞTEN ÇEMBERİNDE MAHSUR KALMIŞ İKİ SEVGİLİ…

İNTİKAM YEMİNİ ETMİŞ ÇILGIN BİR GANGSTER…

DOLU SİLAHLAR, DOLU GÖZLER VE DOLUDİZGİN BİR MACERA!

TABANCALI KIZ…

DİREKT KALBE ATEŞ EDİYOR!

KADINIM ULAN

“KADINIM ULAN” Bir Kadın Haykırıyor, Ölmeden Önce “BEN DE İNSANIM ULAN!”  Sevtap ÇAPAN’ın Kadınım Ulan adlı kitabı Dramatik Yayınları’ndan çıktı.  

Sahne ve ekranların bilindik siması Sevtap Çapan, şiirsel, tiyatral edebi yazım üslubuna karşın, gerçekçi bir yaklaşımla; samimi ve sıcacık cümleler kuruyor yeni kitabında. Zekâsı, nükteleri ve özgünlüğünün yanı sıra yazılarının akıcılığıyla sizi sıkıca kavrıyor. Kendinden emin tavrının, kararlı ve cesur ifadelerinin altındaki kırılganlığı ya apaçık ya üstü kapalı hissediyorsunuz.Sevinçlerini, kayıplarını, başarılarını, aşklarını, dostlarını ve arkadaşlarını, yalnızlığı, ırkçılığı, analığı, babalığı ve evlat olmayı, baharı, baharın coşkusunu, depresif uykusunu, rüyasındaki mutluluğu, vatanına bağlılığını, kahramanları, kavuşmaları, vedaları, doğayı, sanatı, sanatsal hazzı; sosyal yapıyı, hakkı, haksızlığı; kısacası hayatı…Bu hayatın içinde kadınlığı ve insanlığı arasında seçim haddine sahip olduğunu sanan adamları, adamların çaresizliğini de iliğinize kadar hissettiğiniz, bilinmedik fikirlerini sizlerle paylaşıyor. Okurken kendinizin sanıyorsunuz.

Sevtap Çapan yazdı; KADINIM ULAN! Yazmakla kalmadı, söylüyor, söylüyorlar. Birbirinden değerli seslendirme sanatçılarının sesleriyle kitap dile geliyor. Konuların ve yaklaşımın evrenselliği ile kadın ya da erkek fark etmeksizin kitabın sesi oluyorlar. Konu çeşitliliğine sahip olan bu özel ve özenli DVD kitap çalışması, şimdi, raflarda siz okuyucularını ve dinleyicilerini bekliyor. İyi ki Kadınsın Ulan! Sevtap Çapan ama önce insan!

“MEMED”

'Memed' gerçek olaylardan esinlenerek kurgulanmış bir tiyatro metnidir.Bir erkeğin hayatında verdiği pek çok savaşı konu almaktadır. Bir oğul, bir koca, bir baba ve bir asker olan başkahramanın, yaşamdaki doğal mücadelesinin yanı sıra belli bir tarihe, Kıbrıs Savaşı'na değinilmektedir.Kıbrıs Savaşı'nın konu olarak ele alınma sebebi ise; hala çözümlenememiş bir mesele olarak duruşu, bu sorun ile ilgili elle tutulur sanatsal bir eserin bulunmayışı ve orada savaşan askerlerden birinin, yazarın babası oluşudur. Tarih boyunca yaşanan savaşlar, zaferle çıkılmış olsa da sadece ülkeler için değil, o ülke insanları, askerleri ve asker aileleri için de atlatılması ve unutulması zor ruhsal çöküntüleri, acı kayıplar' yüreklere kazımaktadır.Elbette metnin amacı yaraları deşmek değildir. Amaç belli bir tarihe ışık tutarken bir ailenin üzerinden savaşın etkilerinin dile getirilmesi ve bir erkeğin hayatındaki olası agır yükleri gözler önüne sermektir.

Kategori:Tiyatro 

Yazar: Sevtap ÇAPAN 

Kitap Türü: Tiyatro Oyunu 

Yayınevi: Dramatik Yayınları 

Basım Yılı: 2021

Sayfa Sayısı:  61 

Dil: Türkçe

SEVTAP ÇAPAN

İstanbul’da doğan SEVTAP ÇAPAN, 1991-1995 yılları arasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde dört yıl oyunculuk bölümünde okumuştur. Son sınıftayken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na (İBBŞT) girmiş ve profesyonel oyunculuk hayatına başlamıştır. 1996 yılından itibaren sinema ve televizyon dizilerinde aldığı rollerle tanınmıştır. Oyunculuk üzerine çeşitli okullarda eğitim veren Çapan, sanatın mutfak kısmıyla da ilgilenmektedir. Yazarlığını yaptığı beş oyunun ikisi, İBBŞT’ de repertuvara alınmıştır. NTV Stüdyoları’nda Seslendirme Sanatçısı kadrosunda yer almaktadır. 2016’dan 2020’ye kadar Türk Kadınlar Birliği Beykoz Şubesi Kurucusu ve Başkanı olarak görev yapmıştır. 2016 yılında Hamdi Gültekin tarafından kaleme alınan “AKTRİS SEVTAP ÇAPAN” ismini taşıyan, oyunculuğu ve sanat yaşamı üzerine bir kitap yazılmıştır. 2017 yılı itibariyle Profesyonel Artı Sonsuz Firması’nın kuruluşu olan Tiyatro P.A.S’ın Genel Sanat Yönetmeni’dir. Yine aynı yıl Bursa Mora Dergisi’nde ”Bir Aktris Yazıyor” başlığı altında köşe yazarlığı kariyerine başlayan Çapan, Beykoz yerel gazetesi Özgün Haber’de köşe yazıları yazmaya devam etmektedir. 2019 yılında zorunlu emeklilik yasası ile erken emekli edilmiştir. Yazdığı “Peri Kız Müzikali” oyunu 2019 - 2020 sezonunda kendi rejisiyle İBBŞT’de dünya prömiyeri yapmıştır, 2020‘de Pozitif Yayınları etiketiyle kitap olarak basılmıştır. Çapan, aktif sanat hayatına devam etmektedir.

ÖDÜLLERİ

 Bedia Muvahhit  Ödülü “En İyi Kadın Oyuncu”

 8. Lions Tiyatro Ödülleri “En İyi Komedi Kadın Oyuncu”

3. Üstün Akmen Ödülleri “Teşvik Ödülü – Tiyatro P.A.S”

10. Flaş Gazetesi  “Onur Ödülü”

Gazete Sanat “Tiyatroya Katkı Ödülü” 

OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) Yılın Yazar Ödülü 

ADAYLIKLARI

 15. Afife Jale Tiyatro Ödülleri ‘’En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’’ 

34.  Antalya Altın Portakal Film Festivali “En İyi Kadın Oyuncu” 

TİYATRO OYUNLARI

Savaş ve Barış 1994

Kral Oidipus 1996

Sahibinin Sesi  (Asistan)1997     

Huzur 1998

Romeo &Jüliet 1999

Suç ve Ceza  2001          

Yaprak Dökümü 2002

Cengizhan’ın Bisikleti 2005

Tekrar Çal Sam  2007 

Romeo &Juliet (Yön. Yrd.) 2010      

Çığ 2010   

Türkiye Kayası 2012    

Bankta İki Kişi 2017 

Günışığına Mektup 2018

Ben Kara Fatma 2019

ÇOCUK OYUNLARI

Büyülü Göl 1996

Haydi Marsa Gidelim   1999

Kurşun Askerin Utancı 2001

Bir Yıldız Seç Kendine   2006

Fareli Köyün Kavalcısı    2012

SİNEMA ve TELEVİZYON FİLMLERİ, DİZİLERİ

Kuşatma Altında Aşk 1996 Sinema Filmi 

Türk Usulü 2008 Sinema Filmi         

Gelinlik Kız  2000 TV Filmi    

Kara Melek  1997 TV Dizisi               

Mühürlü Güller 2003          

Zeytin Dalı 2004                  

Affet Beni  2005                     

Evimin Erkeği   2007          

Çılgın Dostlar   2009

Kalbim Seni Seçti  2012    

Sır 2021  

YAZDIĞI SENARYOLAR

Hafiye Ana 2008

Benim Şeker Ailem 2009

Mutlu Aile Z.O.R.A.K 2010

Şimdi Benim Zamanım 2017

YAZDIĞI OYUNLAR

Peri Kız Müzikali 2011  İBBŞT Repertuvar

Ji & Ci Kardeşler 2011 İBBŞT Repertuvar

Memed 2012

Yeniköy’lü Eski Köylü 2012

Aile Hayati 2016

YÖNETTİĞİ OYUNLAR            

Peri Kız Müzikali 2020 İBBŞT

HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR

AKTRİS SEVTAP ÇAPAN 2016 Yazan: Hamdi Gültekin

YAZDIĞI KİTAPLAR

PERİ KIZ MÜZİKALİ 2020 Pozitif Yayınları

KADINIM ULAN 2021 Dramatik Yayınları 

MEMED 2021 Dramatik Yayınları