Bu etkinlik bir konferanstı. Adı ise; ‘’ÖNCE VATAN’DI’’ tıpkı okurlarıyla buluşan kitabın adı gibi… Konferansın konuşmacısı ise; üçüncü kez bizlerle birlikte olan E. Sb. , Yazar ve Kıbrıs Gazisi, Gönül Dostumuz Sn. Atilla Çilingir’di…

Sn. Çilingir; 21 Ekim 2017 Cumartesi günü A.D.D Samsun Şubesinin davetlisi olarak Samsun Elektrik Mühendisleri odasında, 14.00-17.00 saatleri arasında; katılımcılara mükemmel bir konferans verdi; konferansının ardından, yeni kitabı ‘’Önce VATAN’IN’’ ilk imza gününü de derneğimizin bu etkinliğinde yaptı.

Sn. Atilla Çilingir; kaleme almış olduğu bu yeni kitabının, telif hakkını derneğimize bağışladığını da hemen ifade etmeliyim. 

02 Haziran 2017 tarihinde Tekkeköy Büyüklü Orta Okulunda, derneğimizin de desteği ile açmış olduğu o muhteşem kütüphanenin açılış konuşmasında vermiş olduğu bir söz vardı! 

Ne demişti Sn. Çilingir?

‘’Şu anda yazımı devam eden yeni bir kitabım var. Bu kitabımdan elde edeceğim telif hakkımı, A.D.D Samsun Şubesine bağışlayarak 19 Mayıs 2019 tarihinde benzer bir kütüphaneyi, bu çok özel dernek çatısı altında açmanın gayretinde olacağım…’’

İşte geçtiğimiz Cumartesi günü; tüm yoğunluğuna rağmen, vermiş olduğu sözü gerçekleştirebilmek amacıyla ilk adımını attı, Samsun’a geldi. Kitabının adını taşıyan ‘’ÖNCE VATAN’’ isimli konferansında bizlerle birlikte oldu; katılımcılarla ülkemizin önemli konu başlıklarını paylaştı. 

Konferansın içeriği adı gibi pırıl, pırıldı. Günümüzün önemli olaylarının özetlenerek; tüm olumsuzlukların; ‘’Vatan, millet, devlet ve bayrak’’ kavramlarına olan bağlılığımız ile aşılacağının anlatıldığı bu konferansta, çağdaş yarınlarımıza yol gösteren, gösterecek tek kılavuzun:

Atatürkçü düşüncenin, Atatürk ilke ve devrimlerinin olduğunu belirten Sn. Çilingir; 

Katılımcılara bilgi, akıl ama en çok da umut dolu bir konferans sundu.

Bu bilgi şöleninde öne çıkan konuların başında, elbette konferansın/kitabın adında olduğu gibi ‘’Önce Vatan’’ kavramı geliyordu. Bunun yanı sıra en çok da; ‘’umut’’…

Değerli konuşmacının gerek hitabının mükemmeliyetiyle, gerekse seçmiş olduğu konu başlıklarına hâkimiyetiyle son dönemde yaşadıklarımız konusunda vermek istediği mesaj kısa ve netti:

‘’Bu vatan bizim son yurdumuzdur. Türk Milleti en sıkışık olduğu zamanlarda dahi vatanına, devletine, milletine, bayrağına olan sevgisinden, sadakatinden asla vazgeçmemiştir. Vatan topraklarımız ne zaman bir tehlike, tehdit ile karşı karşıya kalsa; Büyük Türk Milleti daima;  ‘Önce Vatan’ demiştir. Bundan sonra da aynı şeyi söyleyecek; gerektiğinde canını da, malını da, son lokmasını da bu uğurda feda edecektir.’’

Yine konferansın bir bölümünde verilen şu mesaj oldukça dikkat çekiciydi:

‘’ Çağdaş, modern yarınlarımıza ulaşabilmenin tek bir yolu vardır; o da çok çalışmaktan, Atatürkçü düşünceyi kaybetmemekten geçer. Ülkemizde son dönemde yaşanan türlü değişimlerin, dönüşümlerin, kimi teslimiyetlerin yargılanacağı önemli bir yer daha vardır, o da vicdanımızdır. 

Tarih, adaletin şaşmaz terazisidir, vicdanımıza yazılan gerçeklerin sesidir. Unutulmasın ki, kendilerinin yeni bir tarih yazdığını söyleyenler; tarihin şaşmaz adaleti ile karşılaştıklarında, karşılarında vicdanlara yazılan gerçekleri bulacak, bu gerçeklerin sesini duyacaklardır.’’

Yeni kitabının içinden alıntılar da yapan gönül dostumuzun; 

‘’Vatan kavramını’’ anlatırken, vurguladığı değerler. Bu değerlerle ardımızda kalan o muhteşem tarihimize damgasını vuran bir milletin çocukları, torunları olarak; ülkemizi çağdaş, aydınlık yarınlara kavuşturabilmemizin dine odaklı, bağnaz düşünce yapısına değil; ilme ve akla dayalı çağdaş bir eğitim ile mümkün olabileceğine değinmesi; bu önemli değerler manzumesinin özellikle gençlerimize anlatılmasının, öğretilmesinin vurgulanması.’’ Konferansın en önemli, en çarpıcı bölümüydü.

Yurdumuzda ve dünyada son dönemde yaşanan önemli olaylara da değinen Sn. Çilingir, 1974’te Kıbrıs savaşlarına katılan bir gazi olarak; savaşta yaşadığı, Mehmetçiğin vatan sevgisini gösteren, bir savaş hikâyesini anlatması, katılımcıların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

Emekli bir asker olarak T.S.K’nın disiplin, moral ve silah gücü bakımından bölgesinin ve dünyanın en güçlü ordularından bir tanesi olduğunu da ifade ederken; 

Özellikle FETÖ hain darbe teşebbüsü sonrasında ordularımızın güç kaybettiği, milletimizin TSK ‘ya bakışında tereddütler olduğuna yönelik katılımcıların yapmış olduğu eleştirilere, sorulara vermiş olduğu yanıt ise; vatanına, milletine sevdalı emekli de olsa bir Türk Subayına yakışır nitelikteydi:

‘’Bu ordu Türk Milletinin sinesinden çıkan, dünyanın hiçbir ordusunda böylesine özel milli ve ulvi değeri bulunmayan, dünyada örneği olamayan tek silahlı güçtür. Ordu millettir, millet de ordu. Türk Milleti bu niteliği ile tarih sayfalarımıza nice kahramanlık destanları yazmıştır, gerekirse yine yazacaktır. Ülkemizin çevresinde savaşın o acımasız yüzü kol gezerken, çevremiz ateş topu gibi yanarken. Ardımızda kalan yıllarda her ne yaşanmış ise; bunun olumsuzluklarını, suçlarının sonuçlarını Yüce Türk Yargısına bırakmalı, günümüzde Türk Silahlı Kuvvetlerimize sadece güven ve moral aşılamalıyız.’’ Bu yanıtı, günümde bir ve beraber olmamızın ne kadar önemli olduğu mesajını veriyordu.

Aslında bu bilgi şöleni, A.D.D Samsun Gençlik Kolları Yönetimimizin tam kadro katılımıyla 21 Ekim Cumartesi sabah kahvaltısında değerli konuğumuz Sn. Atilla Çilingir ile bir araya gelmeleriyle başlamıştı…

Oldukça kalabalık genç bir grupla bir araya gelen misafirimizle yapılan sohbet, gençlerimizin yerinde ve çok önemli tespitleri, ülke sorunlarımıza olan hassasiyetlerinin de göstergesiydi. Onların pırıltılı zekâları, parıldayan gözleri yarınlarımıza umut verdi.

Sn. Çilingir’in gençlerimize vermiş olduğu yanıtların temel noktası yine umuttu. Ancak umudu besleyen en önemli gücün; akıl ve bilgi olduğunu belirten gönül dostumuz; sevgi ve saygının aşamayacağı hiçbir engel olamayacağını söylerken; bu ortamın yaratılmasındaki itici gücün; Atatürkçü düşünceye, ilke ve devrimlerine bağlı gençlerimiz olacağını da belirterek bizlere moral verdi.

Konferans boyunca tüm soru ve eleştirileri büyük bir olgunlukla yanıtlayan Gönül Dostumuz Sn. Atilla Çilingir’e teşekkür ediyor, en kısa zamanda onu yine aramızda görmekten büyük bir memnuniyet duyacağımızı bir kez daha belirterek;

Cumhuriyetimizin 94’ncü yıl etkinlikleri kapsamında A.D.D Samsun Şubemizin bu hafta boyunca sürecek diğer etkinliklerine de; tüm Samsunluları bir kez daha davet ediyor, katılımlarını bekliyoruz.

Geleceğimizin aydınlık yarınlarının umudu ve dayanışmamızın gücüyle, herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

‘’Ne Mutlu Türküm Diyene’’