Okulda silahlı saldırı haberini görünce aklımıza hemen Amerika Birleşik Devletleri geliyor.

Aklımıza ABD’nin gelmesi maalesef çok normal çünkü bu saldırıların en çok yapıldığı ülke…

Uzmanlar 1999’dan beri 150.000 çocuğun bu tür saldırılara maruz kaldığını söylüyor.


Neden ABD’de Liselere Silahlı Saldırılar Gerçekleşiyor?

ABD Anayasası'nda 15 Aralık 1791'de Haklar Bildirgesi ile benimsenen İkinci Düzenleme ‘de yer alan, " Düzenli bir milis gücü, hür bir eyaletin güvenliği için zorunlu olduğundan, halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlal edilmeyecektir. " hükmü, Amerikan halkının silahlanma hakkının en temel hukuki dayanağı olarak biliniyor.

Anayasanın verdiği bu hak ile ABD’de bireysel silahlanma oranı yüzde 50’lere yakındır.

1968'den bu yana, ABD'nin kendi halkına sattığı silahlar sebebiyle ölenlerin sayısı: 1,516,863 ABD'nin girdiği tüm savaşlarda kaybettiği asker sayısı: 1,264,000


Dünyadaki silahlar kimin elinde?

Dünya çapında sivillerin tam olarak ne kadar silaha sahip olduğunu bilmek güç olsa da, bütün tahminlerde ABD 270 milyonla önde gidiyor. İsviçre ve Finlandiya, kişi başına en fazla silahın düştüğü Avrupa ülkeleri

2016'da 11.000'den fazla kişi silahlı saldırılarda öldürüldü. Bu, ülkede işlenen kasıtlı ya da kasıtsız adam öldürme suçlarının 3'te 1'ini oluşturuyor.

Silah kontrolüne kim karşı çıkıyor?

Ulusal Tüfek Derneği (NRA), ABD'de her türlü silah kontrolüne karşı çıkıyor ve silahların ülkeyi daha güvenli yaptığını savunuyor.

ABD'de, Kongre üyelerini etkileyebilecek bütçeye sahip olması nedeniyle, özel bir amaca yönelik çalışan en güçlü lobi gruplarından biri.

ABD'li araştırma şirketi Pew'a göre, ülkede silah sahibi olduğunu söyleyen 5 kişiden 1 'i Ulusal Tüfek Derneği'ne üye ve özellikle Cumhuriyetçilerin tabanından destek görüyor.

Dernek, silah politikalarını desteklemek için yılda ortalama 3 milyon dolar harcıyor.

Bunlar dışında silah kontrolüne karşı olan siyasetçilerin seçim kampanyalarına destek vermek gibi başka yerlere de milyonlarca dolar harcıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'de son 6 yılın en ölümcül okul saldırısı hakkında yaptığı konuşmada bireysel silahlanma tartışmalarına değil saldırganın 'akıl sağlığına' işaret ederek "Bu zorlu konuyla mücadele edeceğiz" dedi

ABD’de 6 hafta içerisinde 18. silahlı saldırı!

ABD’de, 2018 yılına girildiğinden bu yana geçen 6 haftalık süre içinde okulda yaşanan 18’inci silahlı saldırı olayı olarak kayıtlara geçti.

Lisede meydana gelen olay ABD’deki bir devlet okulunda meydana gelen en büyük 2. saldırı olarak tarihe geçti.

Bu yılın ilk 2 ayında ABD okullarında gerçekleşen saldırılar:

14 Şubat 2018 - Parkland, Florida

19 yaşındaki eski bir öğrenci, Marjory Stoneman Douglas Lisesi’ne girdi ve ateş açtı ve 17 kişi öldü ve çok fazla kişi yaralandı. Olay, modern ABD tarihinin en ölümcül 10 toplu saldırılarından birisi olarak gösterildi.

23 Ocak 2018 - Benton, Kentucky

15 yaşındaki bir öğrencinin Marshall County Lisesi’ne beraberinde silah getirdiğini ve okulun konferans salonunda ateş açtığını ve iki ölü ve 17 yaralı bıraktığını bildirdi.

31 Ocak 2018 - Philadelphia, Pensilvanya

32 yaşındaki bir adam basketbol maçı sırasında Lincoln Lisesi'nin dışında vuruldu ve olay yerinde öldü.

22 Ocak 2018 - İtalya, Teksas

İtalya Lisesi'nde 16 yaşındaki bir öğrenci, okul kafeteryasında yarı otomatik bir tabancayla ateş açtı.

20 Ocak 2018 - Winston-Salem, North Carolina

21 yaşındaki futbolcu Najee Ali Baker, Wake Forest Üniversitesi'nde düzenlenen bir tartışmada vuruldu.

10 Ocak 2018 - Sierra Vista, Arizona

Coronado İlköğretim Okulu'ndaki 14 yaşında bir öğrenci, banyoda silahla intihar etti. Ateş, ilk başlarda aktif atıcı olarak rapor edildi ve yedinci sınıf öğrencisi olay yerine öldü.

5 Şubat 2018 - Oxon Hill, Maryland

Bir Oxon Hill Lisesi öğrencisi, soygun yapmaya teşebbüs edildiği sırada vuruldu.

1 Şubat 2018 - Los Angeles, California

Salvador B. Castro Ortaokulundaki 12 yaşındaki bir öğrenci, okula getirdiği yarı otomatik bir tüfek ateş etti. Dört öğrenci yaralandı.

8 Şubat 2018 - New York, New York

17 yaşındaki bir öğrenci, Metropolitan Lisesi'nde bir silahla ateş etti. Polis, öğrenciyi gözaltına aldı, yaralı bulunmadığı bildirildi.

22 Ocak 2018 - Gentilly, Louisiana

Bir kamyonette bilinmeyen bir kişi, Net Chater Lisesi'nden geçerek kampüs otoparkında duran öğrencilere ateş açtı. Bir çocuğu yaraladı. İki şüpheli öğrenci tutuklandı.

15 Ocak 2018 - Marshall, Teksas

Wiley College'da yurt otoparkındaki bir araçtan silah sesleri geldi. Bir kurşun pencereden yurt odasına girdiği tespit edildi ancak sakinlerin hiçbiri yaralandı.

10 Ocak 2018 - San Bernadino, California

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde bir pencereye kurşun isabet etti. Yaralanan olmadı.

4 Ocak 2018 - Seattle, Washington

Kimliği belirsiz bir atıcı tarafından New Start Lisesi’nde bir idari ofise ateş eldi. Yaralanan olmadı.

26 Ocak 2018 - Dearborn, Michigan

Dearborn Lisesi'ndeki basketbol maçı sırasında bir kavga çıktı. Okul yetkilileri, öğrenci olmayan iki kişiyi okuldan çıkardı. Silah sesleri otoparktan geldi.

25 Ocak 2018 - Mobile, Alabama

Murphy Lisesi'nde 16 yaşındaki iki öğrenci arasında çıkan bir anlaşmazlık yüzünden bir öğrenci silahına sarıldı ve ateş etti. Okul yöneticileri sakinleştirmeye çalışırken öğrenci havaya 4 - 5 el ateş açtı. Olayda hiç kimse yaralanmadı. 10 Şüpheli gözaltına alındı ​​ve okul mülkünde bir silah bulunması da dahil olmak üzere birden fazla suçlamayla suçlandı.

5 Şubat 2018 - Maplewood, MN

Harmony Öğrenme Merkezi'ndeki üçüncü sınıf öğrencisi okul görevlisinin tabancısını aldı ve ateş açtı. Yaralanan olmadığı bildirildi.

10 Ocak 2018 - Denison, Teksas

Greyson Koleji'ndeki bir öğrenci bir danışmada bulunan silahı aldı. Silahın içinde mermi olmadığı için herhangi bir can kaybı olmadı.

3 Ocak 2018 - St. Johns, Michigan

31 yaşındaki bir adam East Olive İlköğretim Okulu’nun otoparkında intihar etti.