ABD Kongresi'nin Demokrat Partili liderleri, hükümetin kapanmasını önlemek ve 3,5 trilyon dolarlık vergi ve harcama paketinin geçirilmesi için bu hafta yoğun mesai harcıyor


Haber: Anıl Sural

Önce Vatan Gazetesi ABD Kongresi



ABD siyasal sisteminde hükümet organlarına yada programlarına federal bütçe sağlayacak bir kanun teklifi Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki ayrı meclisten oluşan Kongre'den geçmediği takdirde "shutdown" olarak bilinen hükümetin kapanması durumu ortaya çıkıyor.

Böyle bir senaryo yaşandığında ABD yasaları, hükümeti konu ile ilgili icraatlarını "kapamayı" dikte ediyor. Durdurulan icraatlarla ilgili kurumlarda çalışan olmazsa olmaz personel dışındaki ikinci dereceden memurlar dönemsel izne çıkıyor. Bu süreçte izne çıkan çalışanlar ödeme alamıyor.

İzne çıkarılmayan çalışanlar ise hükümet açılana kadar ödeme almadan çalışmaya devam ediyor. Para almadan işlerine devam eden memurları sağlık personeli, denizaşırı uçuşların yapıldığı havalimanlarındaki ulaştırma ve güvenlik memurları oluşturuyor.

1 milyondan fazla federal hükümet çalışanının ve çok sayıda sözleşmeli federal elemanın zorunlu izne ayrılması anlamına geliyor. Binlerce kişiyse maaşlarını ne zaman alacaklarını bilmeden çalışmaya devam edecek.

Pelosi'den Altyapı Paketi Mesajı

Pelosi, 3,5 trilyon dolar değerinde olması beklenen Başkan Joe Biden’ın sosyal harcamaları da içeren diğer altyapı paketinin bütçesinin ise daha düşük olmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Washington gündeminde yol, köprü, elektrik tesisatı gibi altyapı harcamalarını içeren daha küçük bütçeli bir altyapı paketiyle, evde bakım gibi toplumsal programları içeren daha geniş bütçeli ikinci bir paket yer alıyor. Pelosi’nin bu hafta Temsilciler Meclisi’nden geçmesini umduğu paket yol, köprü havaalanı ve okul inşaatlarını içeren nispeten küçük bütçeli altyapı paketi. Bu paket Senato’dan 10 Ağustos tarihinde geçmişti.

ABD hükümetinin kapanmalar tarihçesi

ABD hükümeti, 1980 yılından bu yana fon yetersizliği nedeniyle 21 kez kapandı.
Kongre'nin gerekli harcama yasasını çıkaramaması durumunda bu, Başkan Joe Biden'ın görev başındaki ilk hükümet kapanma süreci olacak. 1977 ile 1981 yılları arasında tek dönem başkanlık yapan Jimmy Carter'dan başlayarak George W. Bush hariç tüm başkanlar, en az bir kez fon krizi yaşadı. Bu krizlerin çoğu sadece birkaç gün sürerken ABD’nin yakın tarihinde birkaç saatlik kapanmalar bile oldu.

ABD hükümeti en son 2018 yılında, Kongre'deki Demokrat Partililer'in, dönemin başkanı Donald Trump'ın ABD-Meksika sınırına duvar inşa etme önerisine karşı çıkması sırasında kapanmıştı. 35 gün süren kısmi kapanma süreci, 2019'un Ocak ayına da sarkmıştı.

İki parti sahada karşı karşıya geldi

Amerika'da hükümet kapanacak mı? tartışmaları devam ederken Cumhuriyetçiler ve Demokratlar beyzbol maçında karşılaştı. 112 yıllık gelenekte sahadan Cumhuriyetçiler galip ayrıldı. Biden da sürpriz yapıp maçı izlemeye gitti, oyunculara Başkanlık mühürlü dondurma dağıttı.