Bu yazımızda bir çoğunuzun bilmediği A.B.D. Kongre Salonundaki Kanuni Sultan Süleyman'ın mermer plakası konusudur.

17 Temmuz 1945'te Amerika Temsilciler Meclisi galerisine dünyanın meşhur kanun yapıcılarının portrelerinin konulması B. Amerika Kongresi tarafından karar altına alınmıştı. Galeriye konulacak kanun yapıcıları, Colombia Tarih Cemiyeti, Pennsylvania Üniversitesi ve B. Amerika Temsilciler Meclisi Kütüphanesi uzmanlarının çalışmaları sonunda tespit edildi. Halen Birleşik Amerikan Temsilciler Meclisi salonunun duvarlarında 23'ünün mermerden yapılmış plakaları bulunmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun en kudretli devrinin hükümdarı olan ve "Kanuni" ünvanı ile anılan Birinci Sultan Süleyman, dünyanın büyük kanun yapıcıları arasında gösterilmekte, sivil ve askeri kanunlarda yaptığı ıslahat ve yeniliklerle tanınmaktadır.

Temsilciler Meclisi'nin toplantı salonu duvarlarını süsleyen mermer plakalar, Birleşik Amerika kanun yapıcılarına, Amerika'nın aynı zamanda bütün dünya hukuk sisteminin kaynağını her gün canlı olarak hatırlatmaktadır.

Batılılarca, sadece barbarlık yakıştırmasının vurgulandığı geçmişimize ait dönemlerden, bu kıvanç verici örneğin seçilmesi, Amerikan toplumunun, Avrupa’ya kıyasla daha sağduyu sahibi olduğunu kanıtlamaktadır.